Ποιοι γονείς μεγαλώνουν τα πιο ζωηρά και απόμακρα παιδιά στην τάξη σύμφωνα με μία δασκάλα

Ποιοι γονείς μεγαλώνουν τα πιο ζωηρά και απόμακρα παιδιά σύμφωνα με μία δασκάλα

Ο τρόπος που οι γονείς μεγαλώνουν τα παιδιά τους έχουν τεράστια επίδραση στην συμπεριφορά τους, καθώς και στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται και αλληλοεπιδρούν με τον κόσμο ως ενήλικες.

Στην πραγματικότητα, το 90% της ανάπτυξης του εγκεφάλου συμβαίνει μέχρι την ηλικία των 5 ετών, κάτι που συνεπάγεται μία ήδη συγκεκριμένη συμπεριφορά των παιδιών, όταν αρχίσουν το σχολείο.

Μια δασκάλα δημοτικού με αρκετά χρόνια εμπειρίας στην εκπαίδευση, κάθε χρόνο γνωρίζει τουλάχιστον 30 καινούρια παιδιά. Κι όπως ισχυρίζεται ο τρόπος με τον οποίο είναι μεγαλωμένα καθορίζει πολύ την συμπεριφορά τους.

Σύμφωνα με την ίδια οι τύποι γονιών που μεγαλώνουν τα πιο ζωηρά , εκείνα που αποζητούν την προσοχή, αλλά και τα πιο απόμακρα παιδιά στην τάξη είναι συνήθως οι εξής:

Ο γονιός «ελικόπτερο»

Είναι ο γονιός ραντάρ, drone, μυστικός πράκτορας, όπως θέλετε πείτε τον, που επιβλέπει συνεχώς κάθε πτυχή της ζωής του παιδιού. Υπέρ-ασχολείται, υπέρ-προστατεύει και υπέρ-ανησυχεί για το μικρό του. Όπως υποστηρίζει η εκπαιδευτικός, σε μερικές περιπτώσεις, αυτός ο τύπος γονέα έχει θετική επίδραση στη σχολική ζωή του παιδιού – ειδικά όταν οι σχέσεις είναι καλές.

Αντιθέτως, αν οι σχέσεις δεν είναι καλές, αυτό ενδέχεται να έχει αρνητικό αντίκτυπο στο παιδί. .

«Ο γονιός τους μπορεί να είναι υπερπροστατευτικός, αλλά αν δεν έχει καλή σχέση με τον δάσκαλο, τότε υπάρχει πρόβλημα. Γιατί αυτό, το βλέπει το παιδί και έτσι δεν δείχνει σεβασμό στο δάσκαλό του και πιστεύει ότι αυτή η συμπεριφορά είναι δικαιολογημένη. Αν πάλι, ο γονιός δεν έχει καλές σχέσεις με το ίδιο το παιδί, τότε νιώθει ότι κανείς δεν το καταλαβαίνει», εξηγεί.

Ο αυστηρός γονιός

Εστιάζει στην υπακοή την πειθαρχία και τον έλεγχο που επιβάλλεται μέσα από κανόνες και τιμωρίες. Η εκπαιδευτικός υποστηρίζει ωστόσο, ότι δεν είναι απαραίτητο ότι τα παιδιά θα γίνουν υπάκουα με ένα τέτοιο τύπου γονέα. Είναι σημαντικό να καταλαβαίνουν γιατί κάποιος τους λέει όχι ή για ποιο λόγο τα επιπλήττουν για να μην παίρνουν μελλοντικά θέση άμυνας.

Επίσης είναι πολύ πιθανό, λόγω της καταπίεσης που νιώθει το παιδί, να θέλει να αντιδράσει – μπορεί ακόμα και να αναποδογυρίζει θρανία στην τάξη. «Δεν είναι ασυνήθιστο», υποστηρίζει.

O cool γονιοσ

Πρόκειται για τον τύπο του γονέα που σπάνια επιβάλλει κανόνες και προκειμένου να μην έρθει σε σύγκρουση με το παιδί του, εύκολα τους παρακάμπτει.

Όταν ένας μαθητής μεγαλώνει με αυτό τον τρόπο, δύο είναι τα τινά που μπορεί να συμβούν στο σχολείο: είτε να είναι πολύ ήρεμος και να διαπρέψει (γιατί βρήκε τα όρια που του έλειπαν), είτε να κάνει φασαρία και να αψηφά τους δασκάλους.

Μετά δεν είναι να αναρωτιέται κανείς γιατί το παιδί δεν κάνει αυτό που του λες, εξηγεί η Burns. Τα όρια είναι σημαντικά και πρέπει να υπάρχει συνέπεια.

Ο αδιάφορος

Τα παιδιά που μεγαλώνουν με συναισθηματικά απόμακρους γονείς και που είναι αμέτοχοι στην καθημερινότητάς τους, τείνουν να εκδηλώνουν έντονες συμπεριφορές προκειμένου να τραβήξουν την προσοχή όταν είναι μικρά. Αλλά όσο μεγαλώνουν το πιο πιθανό είναι να κλειστούν στον εαυτό τους.

Είναι μια κλασική περίπτωση, σύμφωνα με την Burns. «Λαχταρούν την προσοχή και μια οποιαδήποτε μορφή σύνδεσης με τους άλλους».

Ο πιεστικός

Είναι ο γονιός που πιέζει το παιδί του για τα πάντα και προσπαθεί να επιβάλλει τα δικά του όνειρα και τις δικές του φιλοδοξίες. Ο τρόπος αυτός μοιάζει πολύ με τον γονέα «ελικόπτερο» και έχει παρόμοια επίδραση στο παιδί.

Και στις δυο περιπτώσεις, οι ανάγκες και τα θέλω ενός παιδιού παραμερίζονται και αυτό μελλοντικά οδηγεί σε συναισθηματικά απόμακρους ενήλικες. «Γίνονται έτσι γιατί ποτέ κανείς δεν τους άκουσε» καταλήγει η δασκάλα.

Με πληροφορίες από τη Sun

Διαβάστε επίσης:

«Πετάξτε το βάρος»: Πώς μία δασκάλα μαθαίνει στα παιδιά να ξεφορτώνονται ό,τι τα πληγώνει

Δασκάλα «διαμάντι» γεμίζει τσάντες με τρόφιμα για τους μαθητές της που πεινούν

15 πράγματα που κάνουμε λάθος με την ανατροφή των παιδιών