- Infokids.cy - https://www.infokids.cy -

«Πετάξτε το βάρος»: Πώς μία δασκάλα μαθαίνει στα παιδιά να ξεφορτώνονται ό,τι τα πληγώνει

«Πετάξτε το φορτίο»: Πώς μία δασκάλα μαθαίνει στα παιδιά να ξεφορτώνονται ό,τι τα πληγώνει

Ό,τι βαραίνει την ψυχή μας καλό είναι να βγαίνει προς τα έξω, να το μοιραζόμαστε, να ξεσπάμε, να βρίσκουμε λύσεις. Έχει μεγάλη σημασία για να διατηρήσουμε την ψυχική μας ευημερία. Πόσο μάλλον, όταν πρόκειται για τα παιδιά.   [2]

Μία δασκάλα, [3] λοιπόν, αποφάσισε να δώσει την ευκαιρία στους μαθητές της να ανοίξουν την καρδιά τους και να μοιραστούν όσα τους δυσκολεύουν με μία πρωτότυπη άσκηση. [4]

«Με αυτό ξεκινά ο 22ος χρόνος της θητείας μου ως δασκάλα [5] στο σχολείο. Χθες ήταν μία από τις πιο συγκλονιστικές μέρες που είχα ποτέ. 

Δοκίμασα μία καινούρια δραστηριότητα που λέγεται «Το πέταμα του Φορτίου». Ζήτησα από τα παιδιά να γράψουν τι σημαίνει να έχεις ένα βάρος και αυτό που τα περισσότερα είπαν είναι κάτι που σε πονά και το κουβαλάς στους ώμους σου. 

Τους ζήτησα, επίσης, να γράψουν σε ένα κομμάτι χαρτί τι είναι αυτό που τα ενοχλεί, τι βάρος έχουν στην καρδιά τους, τι τα πληγώνει κλπ., χωρίς να σημειώσουν το όνομά τους. Στη συνέχεια, να τσαλακώσουν το χαρτί και να το πετάξουν μέσα στην αίθουσα. 

Μετά, πήραν ένα από τα χαρτιά, το άνοιξαν και διάβασαν δυνατά τι είχε γράψει ο κάθε συμμαθητής τους. Αφότου ένας μαθητής διάβαζε το χαρτί, ρωτούσε ποιος το έγραψε και αν θέλει να το μοιραστεί μαζί τους. 

Θα σας πω, λοιπόν, ότι ποτέ δεν είχα συγκινηθεί τόσο πολύ στη ζωή μου, όσο με αυτά τα παιδιά που άνοιξαν την καρδιά τους μέσα στην τάξη. 

«ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΜΟΝΟΙ»

Ζητήματα, όπως η αυτοκτονία, οι γονείς στη φυλακή, ναρκωτικά μέσα στην οικογένεια, εγκατάλειψη, θάνατος, καρκίνος, απώλεια κατοικιδίου και άλλα πολλά. 

Και τα παιδιά που διάβασαν τα σημειώματα έκλαψαν, επειδή πολλά από αυτά που γράφονταν ήταν σκληρά. Ήταν μία βαθιά συναισθηματική μέρα, αλλά μπορώ να πω ότι πιστεύω ότι οι μαθητές μου είναι σε θέσει να κρίνουν λίγο λιγότερο, να αγαπούν λίγο περισσότερο και να συγχωρούν λίγο γρηγορότερα. 

Αυτή η σακούλα κρέμεται στην πόρτα για να τους θυμίζει, ότι όλοι έχουμε κάτι που μας βαραίνει και να το αφήσουμε σε αυτήν την πόρτα. Καθώς έφευγαν, τους είπα ότι δεν είναι μόνοι, ότι υπάρχουν άνθρωποι που τα αγαπούν και ότι έχουμε ο ένας τον άλλον. 

Νιώθω μεγάλη τιμή και ευλογία να είμαι δασκάλα τους».

Πηγή: Love What Matters

Διαβάστε επίσης:

Δασκάλα εμψυχώνει με τον πιο όμορφο τρόπο τους μαθητές της πριν από το μάθημα (video) [6]

«Το αλφάβητο της θετικής συμπεριφοράς»: 24 καρτέλες που εμψυχώνουν τα παιδιά [7]

«Δάσκαλε, δεν είμαι ο βλάκας όπως είχατε πει»: Ο ψυχολόγος εξηγεί γιατί να μη φοβάσαι να είσαι «αουτσάιντερ» [8]