Παιδίατρος και παιδικές ιώσεις: Πότε μπορεί το παιδί να επιστρέψει στο σχολείο;

ΠΟΥ: 348 κροΚαι τα παιδιά έως 14 ετών μπορεί να εμφανίσουν long covid - Τι αποκαλύπτει νέα έρευναύσματα ηπατίτιδας άγνωστης προέλευσης σε παιδιά σε 20 χώρες του κόσμου

Διανύουμε περίοδο που οι παιδικές ιώσεις βρίσκονται σε έξαρση και οι γονείς ανησυχούν μήπως τα παιδιά «κολλήσουν» από τους συμμαθητές σε παιδικό σταθμό και σχολείο.

Κι ενώ οι περισσότεροι γονείς θα κρατήσουν το παιδί στο σπίτι στην κορύφωση της ίωσης, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πότε είναι σημαντικό, και για το παιδί και για τον περίγυρο, να μείνει μερικές ακόμη μέρες εκτός παιδικού σταθμού ή  σχολείου.

Iώσεις | Πότε κρατάμε το παιδί στο σπίτι;

Με ανάρτησή του ο παιδίατρος Γιώργος Αντωνογεώργος εξηγεί αναλυτικά πότε ένα παιδί που έχει αρρωστήσει είναι ασφαλές να επιστρέψει στο σχολείο και από ποια συμπτώματα πρέπει να έχει απαλλαγεί πλήρως ανά ίωση/λοίμωξη.

Μην ξεχνάμε εξάλλου ότι ένα άρρωστο παιδί, εκτός από ότι, εάν πάει στο σχολείο, μπορεί να κολλήσει άλλα παιδιά, διατρέχει και το ίδιο κίνδυνο να προσβληθεί από κάποιον άλλο ιό, αφού ο οργανισμός του είναι ακόμα αδύναμος.

Τι συμβουλεύει ο παιδίατρος

Στις μέρες μας, οι ιώσεις που τελούσαν επί 1,5 έτος «υπό περιορισμό» κυκλοφορούν ελεύθερα και βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στο «αγύμναστο» ανοσοποιητικό των μικρών παιδιών.

Γενικότερα, τα παιδιά αναμένεται να αρρωστήσουν 8-12 φορές το χρόνο, ειδικά αυτά που πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό!

Όσον αφορά τα σχολεία, το βασικό μέτρο το οποίο μπορούν να λάβουν οι γονείς για την ομαλή λειτουργία τους, είναι το να κρατάνε το άρρωστο παιδί στο σπίτι.

Πότε λοιπόν θα το κρατήσουμε κοντά μας;

Παιδίατρος για παιδικές ιώσεις: Πότε μπορεί το παιδί να επιστρέψει στο σχολείο;

1)Στην έναρξη λοίμωξης, δηλαδή αν διαπιστώσουμε πυρετό, έντονη καταρροή, ανορεξία, εμετό ή διάρροια. Σε αυτή την περίπτωση, οφείλουμε να κάνουμε στο παιδί διαγνωστικό rapid τεστ για covid19 σε κάποιο εργαστήριο με την ανάλογη εμπειρία.

Τα διαγνωστικά self τεστ που κάνουμε στο σπίτι δεν επαρκούν για τον έλεγχο των παιδιών που έχουν συμπτώματα.

Εφόσον το rapid τεστ είναι αρνητικό το παιδί μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο αν έχει κλείσει τουλάχιστον 24 ώρες χωρίς πυρετό και ελεύθερο άλλων συμπτωμάτων.

2)Όταν το παιδί δείχνει καταβεβλημένο από επανειλημμένες λοιμώξεις μεριμνούμε να μείνει εκτός παιδικού-σχολείου για τουλάχιστον 7 μέρες ώστε να συνέλθει πλήρως, πριν επιστρέψει.

3)Όταν έχει γαστρεντερίτιδα με διάρροια, εμέτους ή και εξανθήματα όπως στην ανεμοβλογιά ή νόσο χειρών-ποδών-στόματος (κοξάκι) είναι προφανές σε όλους ότι το παιδί πρέπει να μείνει σπίτι.

θα πρέπει να έχουν σταματήσει τα συμπτώματα για 24 ώρες πριν επιστρέψει στην καθημερινότητα του σχολείου.

4) Όταν έχει εμφανή στοματίτιδα με άφθες και σιελόρροια.

5) Όταν έχει εμφανή επιπεφυκίτιδα με ερυθρότητα και δακρύρροια.

6) Όταν περάσει στρεπτοκοκκική αμυγδαλίτιδα μπορεί να επιστρέψει 48 ώρες μετά τη χορήγηση αντιβίωσης και εφόσον είναι για 24 ώρες απύρετο.

7) Οι δερματικές λοιμώξεις, όπως για παράδειγμα ο σταφυλόκοκκος, χρειάζονται επίσης προσοχή γιατί μπορεί να είναι πολύ μεταδοτικές. Το παιδί μπορεί να επιστρέψει 48 ώρες μετά τη χορήγηση τοπικής αντιβιοτικής αλοιφής και εφόσον οι πληγές έχουν ξεραθεί και είναι καλυμμένες με γάζες ή τσιρότα.

 Τα παιδιά που έχουν ωτίτιδα και παίρνουν αντιβίωση μπορούν να γυρίσουν στο σχολείο αν δεν έχουν πυρετό και δεν πονάει το αυτί τους

Δεν είναι απαραίτητο να έχουν ολοκληρώσει την αντιβίωση πριν επιστρέψουν στο σχολείο.

Παιδίατρος για παιδικές ιώσεις: Πότε μπορεί το παιδί να επιστρέψει στο σχολείο;

Κι όταν έχει μόνο καταρροή, τι κάνουμε;

Στα παιδιά η ρινική καταρροή ξεκινά συνήθως τον Οκτώβριο και τελειώνει τον Μάιο.

Αν το παιδί έχει διάθεση θα το στείλουμε φροντίζοντας να φυσάει προσεκτικά τη μύτη του, να μη χρησιμοποιεί το ίδιο χαρτομάντιλο, να πλένει καλά τα χέρια του και φυσικά να φοράει τη μάσκα του..

Γενικά η περίοδος μεταδοτικότητας του απλού κρυολογήματος είναι από 3 έως 7 μέρες, ανάλογα με τη βαρύτητα.

Αν στο παιδί παραμείνει ο βήχας πάνω από εβδομάδα ή αλλάξει η κλινική του εικόνα ή παρουσιαστεί πυρετός χρειάζεται να εξεταστεί.

H ανάρτηση του παιδιάτρου

Διαβάστε επίσης:

5 συμβουλές για να μην ταλαιπωρούνται τα παιδιά από τις ιώσεις

Το παιδί έχει συνέχεια μύξα: Ο παιδίατρος συμβουλεύει τι δεν πρέπει να κάνετε

Πόσο επικίνδυνη είναι μία τρίχα όταν μπλέκεται στα δάχτυλα του μωρού; Ο παιδίατρος απαντά