Παγκόσμια πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς από νεκρό δότη σε παιδί

Η πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση καρδιάς από νεκρό (πτωματικό) δότη πραγματοποιήθηκε σε μία 15χρονη από το Γουόρτσεστερ της Αγγλίας, όπως ανακοίνωσαν Βρετανοί επιστήμονες.

Η 16χρονη βρισκόταν εδώ και δύο χρόνια στη λίστα αναμονής για μόσχευμα και η πάθησή της χαρακτηριζόταν ως τελικού σταδίου, κάτι που σημαίνει ότι ο χρόνος της τελείωνε.

Σήμερα, η γλυκύτατη Αννα Χάντλεϊ είναι απολύτως υγιής και παίζει και πάλι χόκεϊ, όπως γράφουν οι Times του Λονδίνου.

Μεταμόσχευση καρδιάς από νεκρό δότη είχε πραγματοποιηθεί μόνο σε ενήλικες και αυτή είναι η πρώτη επέμβαση που πραγματοποιήθηκε παγκοσμίως σε παιδί.

Καθώς η καρδιά πρέπει να πάλλεται, δηλαδή να είναι ζωντανή όταν πραγματοποιείται η μεταμόσχευση, οι γιατροί χρησιμοποιούν μία πρωτοποριακή συσκευή, με την οποία καταφέρνουν, πρώτον, να αναζωογονήσουν τις καρδιές από δωρητές που είχαν χάσει τη ζωή τους και, δεύτερον, να τις διατηρήσουν ζωντανές μέχρι τη μεταμόσχευση.

Η επέμβαση διήρκεσε πέντε ώρες και 24 ώρες αργότερα η μικρή καθόταν στο κρεβάτι του νοσοκομείου και μιλούσε με τη γιαγιά της. Έπειτα από 15 ημέρες πήρε εξιτήριο και σε περίπου δύο μήνες έπαιζε και πάλι μαζί με τις φίλες της.

Η επέμβαση έγινε πριν από ένα χρόνο, αλλά ανακοινώθηκε πρόσφατα. Από τότε και εν μέσω πανδημίας, οι ειδικοί από το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) της Βρετανίας έχουν εφαρμόσει τη μέθοδο σε ακόμη έξι παιδιά ηλικίας από 12 έως 16 ετών.

«Η νέα τεχνική θα μπορούσε να σώσει πολλές ζωές σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο δρ Τζον Φόρσαϊθ, ιατρικός διευθυντής για τη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις στη Βρετανία.

Η πρώτη μεταμόσχευση από νεκρό δότη σε ενήλικα είχε πραγματοποιηθεί το 2014 στη Αυστραλία, ενώ στην Ευρώπη πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Κέιμπριτζ, το 2015.

Προς το παρόν θεωρείται σχετικά νέα μέθοδος και εφαρμόζεται μόνο σε πέντε χώρες: Βρετανία, ΗΠΑ, Βέλγιο, Αυστρία και Αυστραλία.

Πηγές: Times, Guardian