Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την τραχηλίτιδα

Ο τράχηλος είναι το κατώτερο τμήμα της μήτρας, που επεκτείνεται ελαφρώς μέσα στον κόλπο. Είναι ένα πολύ σημαντικό τμήμα του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος, όχι μόνο γιατί μέσα από εκεί το αίμα της περιόδου εξέρχεται από τη μήτρα, αλλά και επειδή, κατά τη διάρκεια του τοκετού, διαστέλλεται για να επιτρέψει σε ένα μωρό να περάσει μέσα από το γεννητικό κανάλι.

Ο τράχηλος είναι το σημείο από όπου λαμβάνουμε δείγμα για τεστ Παπανικολάου και ελέγχουμε αν είναι ενεργός ο ιός HPV στα πλαίσια πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου.

Είναι λοιπόν απόλυτα λογικό μια γυναίκα πραγματικά να ανησυχήσει αν στα αποτελέσματα του τεστ Παπ αναγράφεται πως υπάρχει “τραχηλίτιδα” ή “υποψία τραχηλίτιδας”. Τι άραγε σημαίνει αυτό; Στην ιατρική, η κατάληξη –ίτιδα συνήθως υποδηλώνει κάποια φλεγμονή. Εφόσον λοιπόν η τραχηλίτιδα είναι η φλεγμονή του τραχήλου, τι ακριβώς σημαίνει αυτό;

Ποια είναι τα συμπτώματα της τραχηλίτιδας;

Μερικές γυναίκες δεν έχουν συμπτώματα. Για το λόγο αυτό και αποτελεί πραγματική έκπληξη η εμφάνιση ενός τέτοιου αποτελέσματος. Όταν τα συμπτώματα είναι παρόντα, μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • ανώμαλη κολπική αιμορραγία
  • επίμονο γκρι ή λευκό κολπικό έκκριμα που μπορεί να έχει μια άσχημη μυρωδιά
  • πόνο στην περιοχή του κόλπου
  • πόνο κατά τη συνουσία
  • ένα συναίσθημα πίεσης στην πύελο
  • πόνους χαμηλά στην πλάτη

Εάν τα συμπτώματα αυτά δε διερευνηθούν εγκαίρως και η φλεγμονή γίνει πιο έντονη, η τραχηλίτιδα μπορεί να εξελιχθεί ακόμα και σε ανοιχτή πληγή. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να εκκριθεί ακόμα και πύον και αυτό χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

Τι όμως προκαλεί την τραχηλίτιδα;

Στο ιατρείο μας θεωρούμε πως η τραχηλίτιδα είναι μία πολύ γενική έννοια, γι’ αυτό και προσπαθούμε να είμαστε πιο συγκεκριμένοι στα αποτελέσματά μας και την εξήγηση και περαιτέρω διερεύνηση κάθε παθολογίας. Και αυτό γιατί η πιο κοινή αιτία αυτής της φλεγμονής είναι μια μόλυνση.

Επίσης είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διαπιστώσουμε αν η τραχηλίτιδα είναι οξεία ή πρόκειται για μία χρόνια κατάσταση. Στη οξεία τραχηλίτιδα έχουμε μια ξαφνική εμφάνιση των συμπτωμάτων. Οι χρόνιες τραχηλίτιδες διαρκούν αρκετούς μήνες και τα αίτια μπορεί να είναι πολυπαραγοντικά.

Η οξεία τραχηλίτιδα συνήθως οφείλεται σε ένα σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ) όπως:

  • έρπητα των γεννητικών οργάνων
  • χλαμύδια
  • τριχομονάδες
  • ιό ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV)
  • βλεννόρροια

Μπορεί επίσης να είναι το αποτέλεσμα μιας μόλυνσης που οφείλεται σε άλλους παράγοντες, όπως κάποια αλλεργία π.χ. σε προφυλακτικό (λατέξ) ή ευαισθησία στις χημικές ουσίες που βρίσκονται στα ταμπόν. Συνήθη κολπικά βακτήρια μπορούν επίσης να προκαλέσουν τραχηλίτιδα εάν ξεφύγουν από την ισορροπία τους.

Οι χρόνιες τραχηλίτιδες είναι συνήθως κοινές μετά τον τοκετό, αλλά μπορεί να εμφανιστούν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και αργότερα στην κλιμακτήριο λόγω των αλλαγών στα επίπεδα των ορμονών. Χρόνιες τραχηλίτιδες μπορεί να έχει και μία γυναίκα με διαταραγμένο ανοσοποιητικό, η οποία μολύνεται συχνά από μικρόβια και ιούς στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.

Πώς γίνεται η διάγνωση της τραχηλίτιδας;

Εάν έχετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα τραχηλίτιδας, δείτε το συντομότερο το γιατρό σας για μια ακριβή διάγνωση. Να θυμάστε πως τα συμπτώματα αυτά μπορεί επίσης να είναι σημάδια και άλλων γυναικολογικών παθήσεων. Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους ο γιατρός σας μπορεί να διαγνώσει τι ακριβώς συμβαίνει, με πιο συχνούς το Τεστ Παπ, την πλήρη καλλιέργεια κολπικού υγρού και τον έλεγχο των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, καθώς και την εξέταση του τραχήλου στη διάρκεια κολποσκόπησης.

Μπορεί να αποτραπεί μία τραχηλίτιδα;

Υπάρχουν κάποιοι απλοί τρόποι για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης ή χειροτέρευσης μίας τραχηλίτιδας. Μία ασφαλής σεξουαλική επαφή όπου τηρούνται οι κανόνες υγιεινής, θα σας προστατεύσει από την τραχηλίτιδα που προκαλείται από ένα ΣΜΝ. Μειώστε τον κίνδυνο να προσβληθείτε από ένα ΣΜΝ χρησιμοποιώντας προφυλακτικό κάθε φορά που έχετε σεξουαλική επαφή, ιδιαίτερα στην περίπτωση που δεν έχετε μία σταθερή μονογαμική σχέση.

Για την περιποίηση της ευαίσθητης περιοχής, χρησιμοποιήστε τα ειδικά καθαριστικά δερμοκαλλυντικά προϊόντα χωρίς σαπούνι, που σέβονται το pH του κόλπου και αποφύγετε άσκοπες εσωτερικές πλύσεις χωρίς να υπάρχει ένδειξη.

Αν χρησιμοποιείτε ταμπόν, ακολουθήστε αυστηρά τις οδηγίες για το πώς πρέπει να το τοποθετήσετε και πότε πρέπει να το αφαιρέσετε. Μετά τον τοκετό, επισκεφτείτε σύντομα το γιατρό σας για το γυναικολογικό σας έλεγχο και αντιμετωπίστε εγκαίρως τις όποιες φλεγμονές των γεννητικών οργάνων.

Σε κάθε περίπτωση, μην αγνοήσετε κανένα σύμπτωμα και μην αμελείτε τον τακτικό γυναικολογικό σας έλεγχο. Εφόσον κάτι δεν σας είναι γνώριμο, μην προσπαθήσετε να κάνετε διάγνωση μόνες σας αλλά καλέστε το γιατρό σας που γνωρίζει όσο κανείς άλλος το ιατρικό ιστορικό σας. Να θυμάστε πως η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση οδηγεί και στην πιο αποτελεσματική θεραπεία.

Χαρούλα

www.harroulabilali.gr