Οκτώ παιδιά με πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο στην Κύπρο – Πώς εκδηλώνεται

Οκτώ παιδιά παρουσίασαν το φλεγμονώδες σύνδρομο MIS-C (Multisystem Inflammatory Syndrome in Children) το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Κύπρο.

Όπως ανέφερε ο Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου, Δρ. Αβραάμ Ηλία, δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο αλλά έχει πρώτο –περιγραφή στο Ηνωμένο Βασίλειο όταν μια μερίδα παιδιών είχε νοσήσει από κορωνοιό και το είχαν χαρακτηρίσει με σύνδρομο που μοιάζει με καβασάκι.

«Έχει παρόμοια κλινική εικόνα αλλά μπορεί να εξελιχθεί μοιραία αν δεν εντοπιστεί έγκαιρα και πάρει την απαραίτητη θεραπεία» είπε ο κ.Ηλία.

«Από την έναρξη της πανδημίας έχουν νοσήσει 8 παιδιά με το σύνδρομο αυτό. Η ιδιαιτερότητα αυτών των παιδιών είναι ότι τα 4 έχουν νοσηλευτεί τον τελευταίο μήνα, πράγμα το οποίο πιστοποιεί την αυξημένη δραστηριότητα της νόσου covid19 στο παιδικό πληθυσμό πριν από 1-2 μήνες. Αυτό το σύνδρομο προκαλείται ως όψιμη επιπλοκής της νόσου Καβασάκι στα παιδιά», συνέχισε.

«Τα παιδιά παίρνουν την νόσο καβασάκι και μετά από 2-4 εβδομάδες πυροδοτείτε ένας καταρράκτης φλεγμονωδών ουσιών που προκαλεί πολύ-φλεγμονή με αποτέλεσμα το παιδί αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα να κινδυνεύσει ακόμη και η ζωή του».

Πως εκδηλώνεται το σύνδρομο

«Πλέον, επειδή έρχονται παιδιά με παρόμοια κλινική εικόνα μπορούμε να το υποπτευτούμε εύκολα ούτως ώστε να το διαγνώσουμε γρήγορα. Τα κύρια συμπτώματα είναι ο πυρετός η αναπνευστική δυσχέρεια, η ταχύπνοια, εμετοί, διάρροιες, κοκκίνισμα στα μάτια ακόμη και εξάνθημα».

Επιπλέον ανέφερε πως όταν έχουν τέτοιου είδους κατάσταση τότε στη διάγνωση μπαίνει και το MIS-C, το πολύ-φλεγμονώδες σύνδρομο που δεν υπάρχει εργαστηριακή δυνατότητα τεκμηρίωσης του. «Η διάγνωση μπαίνει με την κλινική της εικόνα».

«Σε όλα αυτά τα παιδιά τα οποία το PCR ή το rapid test είναι αρνητικό, όταν τα υποβάλουμε σε έλεγχο αντισωμάτων, έχουν υψηλά αντισώματα» τόνισε.
Κλείνοντας ανέφερε ότι παίζει μεγάλο ρόλο η έγκαιρη διάγνωση και έγκαιρη θεραπεία.

Πηγή: Sigmalive.com