Οι θείοι κάνουν τη ζωή γονιών και παιδιών πολύ καλύτερη, λένε οι επιστήμονες

Οι θείοι κάνουν τη ζωή γονιών και παιδιών πολύ καλύτερη, λένε οι επιστήμονες

Οι θείοι δεν είναι απλά μια πιο διασκεδαστική εκδοχή των μπαμπάδων. Υπάρχουν ορισμένοι μικρότεροι και μεγαλύτεροι αδερφοί εκεί έξω που εντάσσονται κάτω από τη γενικότερη «ομπρέλα» του φροντιστή των μικρών παιδιών, παίζοντας έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στο μεγάλωμά τους –σημαντικότερο, ίσως, και από αυτόν των παππούδων ή των φίλων. Ναι, συχνά κακομαθαίνουν και αυτοί τα παιδιά μας –κάνουν, όμως, πολλά περισσότερα από αυτό:

Οι θείοι αναπληρώνουν το κενό που αφήνει η έλλειψη ξαδερφιών

Οι θείοι που δεν έχουν δικά τους παιδιά, συνήθως έχουν πολύ στενή σχέση με τα ανήψια τους, σύμφωνα με έρευνες –το ίδιο ισχύει και για τι θείες. Αυτό δεν σημαίνει, ότι οι θείοι που έχουν παιδιά είναι λιγότερο δοτικοί, απλά δεν έχουν ίσως τόσο χρόνο για να αφιερώσουν στα ανίψια. Οπότε, αν έχετε αν αδελφό που τον πιέζετε να γίνει μπαμπάς, ξανασκεφτείτε το…

Οι θείοι βοηθούν τη μαμά

Ο αδερφός της μαμάς είναι πάντα πιο αγαπητός στα παιδιά από τον αδερφό του μπαμπά –υπάρχουν στοιχεία που το αποδεικνύουν αυτό– και ο λόγος είναι, ότι σε ένα πολύ υποσυνείδητο επίπεδο, το παιδί αντιμετωπίζει τον αδερφό του μπαμπά σαν δυνητικό μπαμπά, οπότε τα συναισθήματά του γι’αυτόν μπερδεύονται. Επίσης, άλλες έρευνες έχουν δείξει, ότι οι θείοι από την πλευρά της μαμάς, αλλά και οι θείες, έχουν συνδεθεί με υψηλότερα ποσοστά προστασίας των μωρών, ιδιαίτερα κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής. Αυτό δεν σημαίνει, ότι οι γονείς πρέπει να βασίζονται σε αυτούς για την ευμάρεια του μωρού τους, ωστόσο είναι σημαντικό να ξέρεις, ότι έχεις έναν τόσο δικό σου άνθρωπο που μπορείς να εμπιστευτείς.

Οι θείοι φροντίζουν καλύτερα τις ανιψιές τους

Οι θείοι που δεν έχουν παιδιά, φροντίζουν καλύτερα τις ανιψιές τους, όπως βρήκε άλλη έρευνα –ωστόσο, έκπληξη προκαλεί, ότι το αντίστροφο ισχύει για τους θείους που έχουν ανιψιούς. Εκείνοι δείχνουν να μην είναι τόσο προσεκτικοί. Μάλιστα, οι επιστήμονες έχουν βρει, ότι αυτό συμβαίνει σε περιπτώσεις που οι ελεύθεροι θείοι ζουν με την οικογένεια (η κοντά σε αυτή) και νιώθουν και εκείνοι κάπως… παιδιά, με αποτέλεσμα σχεδόν να ανταγωνίζονται τα ανίψια τους, διεκδικώντας μερίδιο της οικογενειακής «πίτας».

Οι θείοι (ειδικά οι γκέι) προστατεύουν τα γονίδια της οικογένειας

Μελέτη του εξελικτικού ψυχολόγου από το Πανεπιστήμιο του Lethbridge, Dr. Paul Vasey, έδειξε, ότι οι γκέι θείοι (δεδομένου, ότι δεν έχουν δικά τους παιδιά) μπορούν να φροντίσουν τα ανίψια τους καλύτερα π.χ. από μία θεία, καθώς διαθέτουν ένα πρωτόγνωρο ένστικτο προστασίας της οικογένειάς τους. Αυτό δεν σημαίνει, ότι οι μη γκέι θείοι νοιάζονται λιγότερο –εξάλλου, τα ανίψια τους μοιράζονται κατά ¼ τον γενετικό τους κώδικα.

Πηγή: fatherly.com