Οι γιαγιάδες και οι παππούδες παχαίνουν τα παιδιά, λένε οι επιστήμονες

Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα μελέτη δημοσίευσε η ιατρική επιθεώρηση Childhood Obesity, αναφορικά με τη σχέση που μπορεί να έχει η φροντίδα των παππούδων προς τα εγγόνια με την παιδική παχυσαρκία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, την οποία παρουσιάζει σήμερα το iatropedia.gr, οι παππούδες και οι γιαγιάδες μπορεί να έχουν τις καλύτερες προθέσεις, αλλά συχνά επηρεάζουν με αρνητικό τρόπο το σωματικό βάρος των εγγονιών τους.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, τα παιδιά που μεγαλώνουν με τους ηλικιωμένους συγγενείς τους δείχνουν να έχουν σχεδόν 30% περισσότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Η μελέτη βασίσθηκε στην συνδυασμένη ανάλυση (μετανάλυση) 23 προγενέστερων, οι οποίες διεξήχθησαν σε εννέα χώρες, μεταξύ των οποίων στις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Ιαπωνία, την Κίνα κ.α. Στις περισσότερες από αυτές, οι παππούδες συχνά έχουν παρωχημένες αντιλήψεις για τις διατροφικές συνήθειες και την φυσική δραστηριότητα. Το ίδιο μπορεί να ισχύει για τις αντιλήψεις τους για την υγιεινή ζωή γενικότερα.

«Οι παππούδες προσφέρουν στα παιδιά σοφία, τα διδάσκουν τις παραδόσεις και τους παρέχουν καθοδήγηση», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr Ruopeng An, επίκουρος καθηγητής Ιατρικής στην Σχολή Brown του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον. «Δημιουργούν επίσης όμορφες αναμνήσεις με τα εγγόνια τους, χαρίζοντάς τους έτσι μια κληρονομιά από την οποία θα ωφελούνται για όλη τους τη ζωή».

Ωστόσο, «δεν μπορούμε να παραβλέψουμε και τις δυνητικά αρνητικές επιρροές τους», πρόσθεσε. «Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται οι συνήθεις που τους διδάσκουν όσον αφορά την διατροφή και την άσκηση».

Οι παππούδες πιστεύουν ότι όσο πιο μεγαλόσωμο είναι ένα παιδί τόσο πιο υγιές

Όπως εξηγεί ο Dr An, πολλοί παππούδες εξακολουθούν να πιστεύουν στο δόγμα «όσο πιο μεγαλόσωμο, τόσο πιο υγιές». Άλλοι απλώς δεν πιστεύουν στα νεότερα ευρήματα της επιστήμης.

Έτσι, ενθαρρύνουν τα εγγόνια τους να τρώνε μεγαλύτερα και πιο συχνά γεύματα. Τους προσφέρουν επίσης πολλά γλυκά και τηγανητά φαγητά, συχνά ως τρόπο για τους δείξουν την αγάπη τους. Για να μην τα επιβαρύνουν εξ άλλου, δεν τα αφήνουν να κάνουν δουλειές στο σπίτι.

Με αυτούς τους τρόπους, όμως, αφενός τα μαθαίνουν να τρέφονται ανθυγιεινά, αφετέρου τους στερούν μια βασική μορφή φυσικής δραστηριότητας. Έτσι, αυξάνονται οι πιθανότητες να αποκτήσουν τα παιδιά ανθυγιεινό σωματικό βάρος.

«Η σχέση των παππούδων με τα εγγόνια τους είναι πολύπλοκη και ανεκτίμητη. Ωστόσο οι ηλικιωμένοι πρέπει να γνωρίζουν για τους κινδύνους που απειλούν τα παιδιά από την παχυσαρκία σε νεαρή ηλικία», τόνισε ο Dr An.