- Infokids.cy - https://www.infokids.cy -

Οι 10 πιθανότεροι λόγοι για τους οποίους κλαίει ένα μωρό

Το κλάμα ενός μωρού είναι ο τρόπος του για επικοινωνία. Τα μωρά κλαίνε είτε επειδή πεινάνε, είτε επειδή φοβούνται ή πονούν, είτε επειδή ίσως νυστάζουν.

Αυτό που έχετε εσείς να κάνετε ως γονείς είναι αρχικά να συμβιβαστείτε με την ιδέα του κλάματος και έπειτα να ανακαλύψετε για ποιο λόγο κλαίει κάθε φορά το μωράκι σας. Συμβουλευτείτε την παρακάτω λίστα με τις πιθανές αιτίες που προκαλούν ανησυχία στο παιδί σας και μείνετε ήρεμοι κι εσείς αλλά κι εκείνο.

Αυτή είναι ίσως η βασικότερη αιτία για την οποία παραπονιέται ένα μωρό. Το να μάθετε τα αναγνωρίζετε τα σημάδια που υποδηλώνουν την πείνα του, θα σας βοηθήσει να το ταΐσετε πριν καν αρχίσει να κλαίει. Τα νεογέννητα συνήθως εκδηλώνουν την πείνα τους χτυπώντας τα χείλη τους, βάζοντας το χεράκι τους στο στόμα ή γέρνοντας το κεφαλάκι τους προς το χέρι σας όταν του χαϊδεύετε το μάγουλο.

Το κάθε μωρό αντιδρά διαφορετικά όταν βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση. Μερικά μωρά γνωστοποιούν αμέσως -μέσω του κλάματος- ότι χρειάζονται άλλαγμα, ενώ άλλα μπορούν να ανεχτούν τη λερωμένη πάνα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Πολλοί νέοι γονείς θεωρούν ότι όταν τα μωρά είναι κουρασμένα απλώς θα αποκοιμηθούν, οποιαδήποτε στιγμή και σε οποιοδήποτε μέρος. Στην πραγματικότητα είναι περισσότερο περίπλοκο απ’ ότι φαντάζονται, ακριβώς επειδή τα νεογέννητα δεν μπορούν να διαχειριστούν την κούραση που νιώθουν με αποτέλεσμα να γκρινιάζουν.

Στα μωρά αρέσει να βλέπουν από κοντά το πρόσωπο της μαμάς ή του μπαμπά, να ακούνε τις φωνές και τους χτύπους της καρδιάς τους, ακόμα και να αισθάνονται την μυρωδιά τους. Το κλάμα ίσως είναι ένας τρόπος για να σας ζητήσουν να τα κρατήσετε αγκαλιά. Ίσως θεωρήσετε ότι θα κακομάθετε το παιδί σας κρατώντας το συνεχώς στην αγκαλιά σας, αλλά αυτό δεν ισχύει για τους πρώτους μήνες της ζωής του.

Πρόκειται κυρίως για πόνους που σχετίζονται με αέρια ή κολικούς και συνήθως οδηγούν σε μεγάλης διάρκειας κλάμα. Ειδικότερα, όταν πρόκειται για πόνους κολικών το κλάμα γίνεται απαρηγόρητο και μπορεί να ξεπεράσει σε διάρκεια τις 3 ώρες καθημερινώς.

Ακόμα κι αν το μωράκι σας δεν υποφέρει από κολικούς και είναι ταϊσμένο, επομένως δεν υπάρχει εμφανής λόγος για να κλαίει, ίσως υποφέρει από κάποιον περιστασιακό πόνο που σχετίζεται με τα αέρια. Προσπαθήστε να τον καταπολεμήσετε ξαπλώνοντάς το μωρό ανάσκελα, κρατώντας του τα ποδαράκια και κουνώντας τα όπως ακριβώς θα έκανε ποδήλατο .

Άλλοι λόγοι για τους οποίους το μωρό ίσως πονάει είναι πιθανή παλινδρόμηση, στομαχική διαταραχή, αλλεργία στο γάλα, δυσανεξία στη λακτόζη, δυσκοιλιότητα και εντερική απόφραξη.

Το μωράκι σας κρυώνει, συνήθως όταν του βγάζετε τα ρουχαλάκια για να του αλλάξετε πάνα ή χρησιμοποιείτε υγρά μαντηλάκια καθαρισμού, και εκφράζει τη δυσαρέσκειά του κλαίγοντας. Στα νεογέννητα αρέσει να αισθάνονται ζεστά, αλλά όχι σε υπερβολικό βαθμό. Είναι κανόνας ότι τα μωρά αισθάνονται άνετα όταν φοράνε ένα παραπάνω ρουχαλάκι απ’ ότι φοράτε εσείς για να αισθάνεστε άνετα και να μην κρυώνετε. Είναι, λοιπόν, περισσότερο πιθανό να παραπονεθούν επειδή κρυώνουν παρά επειδή ζεσταίνονται.

Η διαδικασία κατά την οποία το μωρό βγάζει τα πρώτα του δοντάκια μπορεί να γίνει αρκετά επώδυνη, επειδή κάθε νέο δόντι πιέζει τα ούλα του. Εάν το παιδί σας κλαίει και δεν μπορείτε να προσδιορίσετε το λόγο, δοκιμάστε να τοποθετήσετε το δάχτυλό σας στα ούλα του για να δείτε αν αισθάνεστε το νέο δοντάκι που έρχεται. Κατά μέσο όρο το πρώτο δοντάκι κάνει την εμφάνισή του ανάμεσα στους πρώτους 4-7 μήνες της ζωής του, αλλά μπορεί να συμβεί και νωρίτερα.

Τα μωρά μαθαίνουν να δέχονται ερεθίσματα από το περιβάλλον γύρω τους, αλλά μερικές φορές είναι τόσο πολλά που δεν μπορούν να τα διαχειριστούν. Τα φώτα, ο θόρυβος, οι πολλές και διαφορετικές αγκαλιές ενοχλούν το μωρό και την ενόχλησή του αυτή εκφράζει με το κλάμα.

Ένα “απαιτητικό” μωρό είναι περισσότερο πρόθυμο να ανακαλύψει τον κόσμο. Τις περισσότερες φορές αυτό απαιτεί να είστε συνεχώς σε εγρήγορση, κάτι το οποίο θα σας εξουθενώσει. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε τον μάρσιπο αγκαλιάς για να έχετε συνεχώς μαζί σας το μωρό και να δοκιμάζετε νέα πράγματα. Μπορείτε να επισκεφθείτε ένα πάρκο ψυχαγωγίας, έναν ζωολογικό κήπο ή ένα μουσείο για
παιδιά.

Αφού έχετε ελέγξει κάθε πιθανή αιτία ανησυχίας του μωρού, αλλά εκείνο συνεχίζει να γκρινιάζει, ίσως ταλαιπωρείται από κάποια πιθανή αδιαθεσία. Δοκιμάστε να ελέγξετε τη θερμοκρασία του και να προλάβετε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα μια πιθανή ασθένεια.