2 πολύτιμες συμβουλές από τον παιδίατρο για να αντεπεξέλθετε στις πρώτες μέρες στον παιδικό

Οι πρώτες μέρες στον παιδικό σταθμό αποτελούν ένα στοίχημα και για τις δύο πλευρές.

Οι γονείς χρειάζεται να επιτρέψουν στο παιδί τους να τους «αφήσει» και το μικρό παιδί να μπορέσει να «αφεθεί» με ασφάλεια σε ένα νέο περιβάλλον με καινούργια πρόσωπα.

Οι συμπεριφορές μπορεί να ποικίλουν από έντονο κλάμα ή τάση για απομόνωση και άρνηση να αφήσει το άτομο που το συνοδεύει.

Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα είναι όταν τα παιδιά έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με άλλα συνομήλικά τους, είναι αναμενόμενο να αρχίσουν να αρρωσταίνουν. H επαφή αυτή τις περισσότερες φορές συμπίπτει με το ξεκίνημα του παιδικού σταθμού δημιουργώντας στους γονείς ανησυχία. Στην πραγματικότητα θα ήταν ασυνήθιστο να μην αρρωσταίνει συχνά ένα νήπιο, αφού πρόκειται για έναν οργανισμό που έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με ιούς και μικρόβια που μεταφέρονται μεταξύ των συμμαθητών του.

Ο γνωστός παιδίατρος Στέλιος Παπαβέντσης με μια ανάρτησή του στο Facebook συμβουλεύει τους γονείς για τις πρώτες μέρες στον παιδικό σταθμό και τους προειδοποιεί για 2 βασικά πράγματα που πρέπει να έχουν κατά νου για την προσαρμογή στο παιδικό και για τη συχνότητα με την οποία αρρωσταίνουν τα παιδιά.

To κείμενο του παιδιάτρου

Πρώτες μέρες σε παιδικό σταθμό ή προνήπια για αρκετά μικρά παιδιά. δύο πράγματα θα ήθελα να παρακαλέσω τους γονείς και τους επαγγελματίες του χώρου:

1. Όσο πιο ήπια προσαρμογή γίνεται. Είναι ψυχούλες, όχι ρομπότ. Πως θα νιώθατε αν ήσασταν τρελά ερωτευμένος/η με κάποιον και ξαφνικά τον/την αποχωρίζεστε για μέρες; Έτσι νιώθει και ένα μικρό παιδί που έχει βαθιά σύνδεση με τη μάνα του και ξαφνικά την αποχωρίζεται για ώρες, που για το μικρό παιδί φαίνονται αιώνες. Με τη διαφορά ότι εδώ μιλάμε για κρίσιμες ηλικίες που καθορίζουν την ψυχολογία του παιδιού εφ’όρου ζωής.

2. Μέσα στις πρώτες 5-10 μέρες από το ξεκίνημα του παιδικού και του συγχρωτισμού, μήνα Σεπτέμβριο αρχή φθινοπώρου και αλλαγής καιρού, έρχονται νομοτελειακά οι πρώτες ιώσεις: Είναι ρινίτιδες φαρυγγίτιδες και λαρυγγίτιδες από ρινοιούς και άλλους ιούς. Το παιδί θα μπουκώσει, θα κάνει μύξα, θα έχει δέκατα, ή κακοδιαθεσία με δέκατα, ή πυρετό για 2-3 μέρες, ή βήχα. Τα συμπτώματα αυτά βέβαια είναι κολλητικά με αποτέλεσμα σύντομα όλα να έχουν το ίδιο. Κάντε ότι το δυνατό και για το παιδί και για τα γύρω του να κάνει διάλειμμα, να κάνει αποφυγή επαφής με τα άλλα, να αναρρώσει καλά να κοιμηθεί καλύτερα να φάει καλύτερα να απυρετήσει για ένα 24ωρο και ΜΕΤΑ να ξαναπάει παιδικό. Και για το ίδιο, για να μην βομβαρσίσει την άμυνά του η μία ίωση μετά την άλλη χαμηλώνοντας το ανοσιακό του σύστημα και την άμυνά του, και για τα άλλα που θα κολλήσουν και αυτά.

Αυτήν την εποχή, αν το μικρό παιδί που ξεκίνησε παιδικό έχει δέκατα, είναι ίωση, κολλάει, μην πάει παιδικό. Αν έχει ζωηρή μύξα κολλάει, μεταδίδει, αν έχει έντονο βήχα μεταδίδει. Όλη μαζί μια προσπάθεια για πιο υγιή παιδιά. Και το επιχείρημα ¨μα πρέπει να πηγαίνει κάθε μέρα στον παιδικό για την προσαρμογή του, για να συνηθίσει» δεν στέκει.

To post του παιδιάτρου

Γιατί το Νηπιαγωγείο είναι τόσο σημαντικό στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού μας;

Γράφει ο παιδίατρος Μάριος Ανδρέου

Στην εποχή μας η μεγάλη σημασία του νηπιαγωγείου, βασίζεται στην συναισθηματική όψη της εξέλιξης του παιδιού, που διαβλέπει ως κυριότερο παράγοντα όχι μόνο την πνευματική ανάπτυξη αλλά και όλη την δομή της προσωπικότητας, εφόσον στην προσχολική ηλικία τίθεται ο πυρήνας της προσωπικότητας και του χαρακτήρα του ανθρώπου.

Ορισμένοι από τους στόχους του Νηπιαγωγείου, αναγράφονται στις παρακάτω γραμμές:

1️⃣ Να έρχονται σε επαφή τα νήπια, και να μαθαίνουν να επικοινωνούν με συνομήλικα παιδιά, αλλά και με ενήλικες να αναγνωρίζουν, το όριο και το ελεύθερο παιχνίδι.

2️⃣ Να μαθαίνουν να αναπτύσσουν φιλικές σχέσεις, και να αναπτύσσουν μέσα από αυτές την συνεργασία.

3️⃣ Παράλληλα παρατηρούμε την πολύ δύσκολη για αυτά διαδικασία της σταδιακής απομάκρυνσης από το περιβάλλον που τα στηρίζει, και την μετάβαση τους, στη πρώτη ανεξαρτησία τους, και την ανάπτυξη της βούλησης τους.

4️⃣ Ακόμη το νηπιαγωγείο συντελεί της εξέλιξη της ελευθερίας, της αυτοπεποίθησης, της περιέργειας, και του ενδιαφέροντος για το περιβάλλον, της απόκτησης καλών συνθηκών, και στην εξέλιξη της συναισθηματικής πτυχής. Κύριο μέσο του νηπιαγωγείου, είναι η προαγωγή της προσωπικής προσαρμογής του παιδιού και η βελτίωση των κοινωνικών σχέσεων. Πιο συγκεκριμένα με την αλληλεπίδραση των παιδιών καταφέρνουμε να αναπτυχτούν τομείς της προσωπικότητας του παιδιού που έχουν άμεση συνάφεια μεταξύ τους και κατ’ ακολουθία αλληλοσυμπληρώνονται. Αυτοί είναι η σωματική ανάπτυξη, η αντιληπτική ή αισθητηριακή ανάπτυξη, η επικοινωνιακή και γλωσσική ανάπτυξη, η κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη. Σημαντικός είναι ωστόσο και ο προσδιορισμός της κριτικής σκέψης του δημιουργικού λόγου, που τοποθετείται κάθε φορά ανάλογα με την προσωπικότητα του παιδιού.

Στάδια εξέλιξης λαβής μολυβιού: Πώς πρέπει να κρατάει το παιδί ένα μολύβι ανάλογα με την ηλικία του (εικόνα)

μολύβι1

Πολλοί γονείς ανησυχούν για τον τρόπο που το παιδί τους πιάνει το μολύβι, ειδικά στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού.

Φοβούνται ότι δεν θα καταφέρει να το κρατήσει σωστά και ίσως αυτό επηρεάσει την εξέλιξή του στο σχολείο.

Παρακάτω, θα δείτε σε εικόνες το πώς πρέπει να κρατά το παιδί το μολύβι ανάλογα με την ηλικία του και πότε μπορεί να το κρατήσει σωστά για να γράψει με άνεση.

μολύβι2

πηγή φωτογραφίας: Facebook page – Καθοδήγηση

Διαβάστε ακόμα:

10+1 tips για να βοηθήσετε το παιδί να ελέγξει την πίεση που ασκεί στο μολύβι

Σχολική Ετοιμότητα: Αυτά είναι τα μυστικά για την ομαλή μετάβαση από το νηπιαγωγείο στο Δημοτικό σχολείο

Τα τελευταία χρόνια ο όρος «σχολική ετοιμότητα» ακούγεται και χρησιμοποιείται πολύ συχνά. Πρόκειται για έναν όρο που δείχνει αν το παιδί στην ηλικία των έξι ετών έχει κατακτήσει δεξιότητες που «αγκαλιάζουν» ένα ευρύ φάσμα. Ωστόσο, δεν αφορά μόνο τη μετάβαση από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό, αλλά και τη μετέπειτα σχολική ζωή του μαθητή.

Ο όρος σχολική ετοιμότητα περιλαμβάνει την αναγκαία συνολική ωριμότητα ενός παιδιού τη χρονική στιγμή της έναρξης φοίτησης του στην Α’ Δημοτικού. Δηλαδή, με τον όρο σχολική ετοιμότητα εννοούμε ένα ορισμένο επίπεδο ανάπτυξης του παιδιού σε κοινωνικο-συναισθηματικό, κινητικό, γνωστικό και σωματικό επίπεδο. Είναι καθοριστικής σημασίας μιας και αξιολογεί κανείς αν το παιδί είναι έτοιμο να διδαχθεί με οργανωμένο και συστηματικό τρόπο τα γνωστικά αντικείμενα του Δημοτικού σχολείου.

Τα περισσότερα παιδιά έχουν φτάσει σε αυτό το επίπεδο και πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης μεταξύ 5ετών και 7μηνών και 6 ετών και 6 μηνών. Ορισμένα παιδιά, αν και βρίσκονται σε αυτή την ηλικία και τυπικά θα μπορούσαν να φοιτήσουν στην Α’ Δημοτικού, δεν είναι ακόμη «ώριμα» για να αντεπεξέλθουν επαρκώς στο νέο εκπαιδευτικό πλαίσιο.

Κατά τη διαδικασία της αξιολόγησης της σχολικής ετοιμότητας γίνεται έλεγχος της αδρής και λεπτής κινητικότητας, της πλευρίωσης, των γραφοκινητικών δεξιοτήτων, της κατάκτησης των προμαθηματικών εννοιών, της επικοινωνίας και της αλληλεπίδρασης του παιδιού.

Τα βασικά κριτήρια για την ομαλή μετάβαση του παιδιού από το νηπιαγωγείο στο Δημοτικό σχολείο

Νοητική ετοιμότητα (νοητικό δυναμικό, οπτική & ακουστική αντίληψη, λογική/σύνθετη/επαγωγική σκέψη, μνήμη, γνώση λογικομαθηματικών εννοιών, ικανότητα σειροθέτησης)

Προφορική ετοιμότητα (αντίληψη & έκφραση λόγου, ορθή χρήση του λόγου σε διαφορετικές κοινωνικές συνθήκες, ακουστική αντίληψη, μοίρασμα βιωμάτων)
Αναγνωστική ετοιμότητα (ανάπτυξη γραφο-φωνολογικής ενημερότητας, αναγνώριση γραμμάτων, οπτική αντίληψη)

Σωματική ετοιμότητα (ανάπτυξη αδρής & λεπτής κινητικότητας, παγίωση πλευρίωσης, συντονισμός ματιού-χεριού, αυτοεξυπηρέτηση, πραξιακός μηχανισμός, προσανατολισμός, συγκέντρωση-οργάνωση)

Κοινωνική και Συναισθηματική ετοιμότητα (ικανότητα αναγνώρισης των συναισθημάτων, ικανότητα διαχείρισης των συναισθημάτων του, ικανότητα σύναψης και διατήρησης διαπροσωπικών σχέσεων, ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, διαχείριση ματαίωσης, ικανότητα συνεργασίας, ανάπτυξη κατάλληλης διεκδικητικότητας)

Στην περίπτωση που το αποτέλεσμα της αξιολόγησης μας δείξει ότι το παιδί δεν είναι έτοιμο να φοιτήσει στην Α’ Δημοτικού, θα πρέπει να γίνει στοχευμένη παρέμβαση από ειδικό ή ειδικούς για να βοηθήσουν το παιδί να κατακτήσει τις απαραίτητες δεξιότητες και να στηρίξουν το ίδιο και την οικογένειά του. Η μορφή και η συχνότητα της παρέμβασης εξαρτώνται από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το παιδί.

Σε πολλές περιπτώσεις κατόπιν αξιολόγησης και ανάλογα το μέγεθος των δυσκολιών του παιδιού, πιθανώς ο ειδικός να προτείνει επαναφοίτηση του μαθητή στην τάξη του νηπιαγωγείου. Τέτοιες περιπτώσεις είναι όταν ο ειδικός εντοπίσει αναπτυξιακή ανωριμότητα ή κάποια ειδική εκπαιδευτική ανάγκη. Επίσης, προτείνεται επαναφοίτηση όταν ο χρόνος δεν επαρκεί για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα παρέμβασης, το οποίο θα βοηθήσει το παιδί να ξεπεράσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η επαναφοίτηση δεν είναι απαραίτητη, εάν ο κάθε μαθητής υποστηρίζεται από ένα μαθησιακό πλαίσιο που λαμβάνει υπόψη τις εμπειρίες, τις ανάγκες και το επίπεδο ανάπτυξής του. Αν δεχτούμε την επαναφοίτηση ως τη μόνη λύση, είναι σαν ταυτίζουμε τη μετάβαση μόνο με τα προσωπικά χαρακτηριστικά του παιδιού κι όχι με τα χαρακτηριστικά του περιβάλλοντος που αναπτύσσεται το παιδί.

Στην περίπτωση της επαναφοίτησης, καθοριστικός παράγοντας για τον ψυχολογική κατάσταση του παιδιού είναι η στάση των γονέων. Οι γονείς θα πρέπει να θυμούνται ότι το παιδί εισπράττει ό,τι αισθάνονται. Το αγγίζουν όλες οι φοβίες, τα άγχη κι η απογοήτευση που γεννιούνται από το άκουσμα της επαναφοίτησης του παιδιού τους.

Αν λοιπόν το παιδί λάβει την κατάλληλη ενημέρωση με τον κατάλληλο τρόπο, η επαναφοίτηση δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχολογία του. Από την άλλη όμως, η επαναφοίτηση στο νηπιαγωγείο χωρίς υποστηρικτικό πλαίσιο μπορεί να εγκλωβίσει το μαθητή σε επανάληψη γνωστικών δραστηριοτήτων και να τον οδηγήσει σε απόσυρση από τη διαδικασία της μάθησης.

Είναι πολύ σημαντικό στην περίπτωση της επαναφοίτησης, το παιδί να βρεθεί σε ένα υποστηρικτικό και ασφαλές περιβάλλον ώστε να αποφύγουμε τις ψυχολογικές επιπτώσεις της επανάληψης του νηπιαγωγείου.

Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά το παιδί του ώστε να ξεπεράσει τις τυχόν δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Καλό θα είναι να βοηθήσουν το παιδί να ανεξαρτητοποιηθεί, να έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες, να καθορίσουν σαφή όρια, να βοηθήσουν το παιδί να εκφράσει τα συναισθήματά του, να δώσουν στο παιδί τον απαραίτητο χρόνο και έναν καλά οργανωμένο και δομημένο χώρο, να εστιάσουν στην προσπάθεια και να δείχνουν κατανόηση. Το σημαντικότερο όλων όμως είναι να προσδοκούν την επιτυχία.

Φώτης Παπαναστασίου

Ειδικός Παιδαγωγός – Συγγραφέας / MSc Σχολική Ψυχολογία

Επιστημονικός Διευθυντής του τομέα Ειδικής Αγωγής του Μητροπολιτικού Κολλεγίου (Metropolitan College)

Επιστημονικός Δ/ντης του Πρότυπου Κέντρου Ειδικών Θεραπειών «Παιδίων Πλεύση»

Ποιο είναι το μαθησιακό προφίλ του παιδιού σας;

Υπάρχουν τρεις σημαντικοί τύποι μαθησιακού προφίλ που είναι εμφανείς μεταξύ των παιδιών. Είναι το ακουστικό, το οπτικό και το κιναισθητικό προφίλ. Για μερικά παιδιά το προφίλ της ακουστικής μάθησης τους ταιριάζει περισσότερο. Αντίθετα πολλά παιδιά προτιμούν το οπτικό προφίλ για να μάθουν, άλλοι πάλι προτιμούν μια κιναισθητική μέθοδο εκμάθησης. Όταν οι γονείς μπορέσουν να προσδιορίσουν το μαθησιακό προφίλ του παιδιού τους, μπορούν να δημιουργήσουν μια μέθοδο που θα βοηθάει τα παιδιά τους στο έπακρο.

Είμαι ακουστικός μαθητής –Πες μου τον τόπο και γω θα μάθω!
Τα παιδιά που προτιμούν αυτό το προφίλ είναι οι λεγόμενοι παραδοσιακοί μαθητές ή αυτοί που ανήκουν στην παραδοσιακή σχολή μάθησης. Είναι αποτελεσματικοί μαθητές ακολουθώντας εύκολα τις οδηγίες μέσα στην τάξη. Όταν χρησιμοποιείτε τη γλώσσα του σώματος, σημεία του σώματος και τονισμό στη φωνή και στις κινήσεις των χεριών, τα παιδιά σας είναι πιθανότερο να μαθαίνουν με ένα γρηγορότερο ρυθμό. Οι ακουστικοί μαθητές μαθαίνουν καλύτερα όταν ακούν τις οδηγίες δυνατά. Για να μάθετε να χειρίζεστε έναν τέτοιο μαθητή, θα πρέπει να μάθετε να επικοινωνείτε με τον αποτελεσματικότερο τρόπο. Με άλλα λόγια θα πρέπει να είστε αποτελεσματικός ομιλητής, να είστε σαφής και να χρησιμοποιείτε σωστά τον τονισμό της φωνής σας. Τα παιδιά θα το αγαπήσουν αυτό, επειδή ταιριάζει στον τρόπο εκμάθησης τους.

Συμβουλές:

 • Ζητήστε από τα παιδιά να διαβάσουν δυνατά και να κατανοήσουν το μάθημα.
 • Κάντε τους επανειλημμένες ερωτήσεις και αναζητείστε τις απαντήσεις τους.
 • Εάν είναι δυνατόν εισάγετε προφορική παράδοση για καλύτερη μάθηση.
 • Χρησιμοποιήστε ήχους, μουσική και ομιλία στη μαθησιακή διαδικασία.
 • Τα παιδιά μαθαίνουν ακούγοντας τα λόγια.
 • Πείτε τους πως μπορούνε να κάνουν κάτι, μην τους δείξετε πως να το κάνουν.
 • Να είστε συγκεκριμένοι στις οδηγίες σας.
 • Για τα μικρά παιδιά χρησιμοποιήστε κουδουνίσματα και τραγουδάκια για να πείτε το νόημα μιας λέξης.
 • Χρησιμοποιήστε πολλή μουσική για τα μικρά παιδιά.

Είμαι οπτικός μαθητής –Δείξε μου και γω θα κατανοήσω και θα μάθω!
Οι οπτικοί και χωρικοί μαθητές είναι μια περίεργη ομάδα! Ποτέ δε θυμούνται ούτε μια λέξη απ’ αυτά που τους είπαν, ωστόσο θυμούνται όσα βλέπουν γύρω τους. Οι οπτικοί μαθητές είναι πολύ καλοί στην επίλυση παζλ, σε λαβυρίνθους και σε πολλές παρόμοιες δραστηριότητες. Είναι πολύ καλοί στην επίλυση ενός προβλήματος σε δεδομένο χωρικό πλαίσιο. Σκέφτονται πάντα με αντισυμβατικό τρόπο. Είναι πολύ καλοί σε χωρικές εργασίες. Ο χειρισμός αυτών των μαθητών είναι μάλλον εύκολος. Θα πρέπει να διαθέτουμε μια ποικιλία προγραμμάτων που θα περιλαμβάνουν γραφικά και εικόνες. Λιγότερη συζήτηση και περισσότερη εικονογράφηση. Αυτό ακριβώς χρειάζονται αυτά τα παιδιά.

Οπτικοί τύποι

Συμβουλές:

 • Χρησιμοποιήστε εικονογραφημένα βιβλία με πολλές εικόνες και φωτογραφίες. Αφήστε τα παιδιά να κοιτάξουν τις εικόνες και να μάθουν από την κατανόηση τους.
 • Δώστε τους χρωματιστά μολύβια και στυλό, καθώς και εργαλεία ζωγραφικής για να σχεδιάσουν εικόνες και να κατανοήσουν τη σημασία τους.
 • Οι οπτικοί μαθητές χρειάζονται πολλή συγκέντρωση και ηρεμία. Αν το δωμάτιο τους είναι πολύ ήσυχο αυτό θα τους επιτρέψει να συγκεντρωθούν στην εργασία τους.
 • Ζητήστε τους να δημιουργήσουν εικόνες, σχέδια, διαγράμματα για τα μαθήματα τους. Οι τεχνικές απεικόνισης λειτουργούν πάντοτε καλύτερα γι ’αυτά.
 • Οι κάρτες, οι διαφορετικές γραμματοσειρές, και τα φωτεινά χρώματα στο κείμενο, παίζουν καταλυτικό ρόλο για να μάθουν περισσότερο και να κατανοήσουν το νόημα των μαθημάτων.

Είμαι κιναισθητικός μαθητής –Eπέτρεψέ μου την κίνηση και την αφή, άσε με να αισθανθώ πράγματα και θα καταλάβω!
Με τα σημερινά μοντέλα διδασκαλίας οι κιναισθητικοί μαθητές ίσως να δυσκολεύονται περισσότερο! Δεν μπορούν να καθίσουν ήσυχα σε ένα μέρος και να κάνουν την εργασία τους. Θέλουν να αγγίξουν τα πράγματα, να αισθάνονται και να βιώσουν κάτι πριν από τη μάθηση. Αυτό το είδος της μάθησης είναι πολύ συχνό στα μικρά παιδιά. Ωστόσο γίνονται οπτικοί και ακουστικοί μαθητές σε μεταγενέστερο στάδιο. Εν τω μεταξύ μερικοί από αυτούς δεν μπορούν ποτέ να γίνουν ακουστικοί μαθητές ακόμη και όταν ξεπεράσουν τα χρονικά περιθώρια. Αυτά τα παιδιά χρησιμοποιούν πάντα τις κιναισθητικές τους δυνάμεις για να μάθουν πράγματα κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Συμβουλές:

 • Δείξτε τους πως μπορούν να μάθουν και να κάνουν κάτι.
 • Να θυμάστε ότι τους αρέσει πάντα να χρησιμοποιούν τα χέρια και τις κινήσεις του σώματός για να μάθουν κάτι.
 • Είναι πρακτικοί άνθρωποι, στους οποίους αρέσει να παρακολουθούν πως οι άλλοι κάνουν πράγματα. Ενθαρρύνετε τους να επαναλάβουν να μάθουν και να κατανοήσουν.
 • Στα μικρά παιδιά δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε τουβλάκια, πλαστελίνη, άμμο και άλλα παρόμοια υλικά για να διδάξετε γλωσσικές δεξιότητες. Αφήστε τους να αγγίξουν τρισδιάστατα γράμματα με τα χέρια τους και να αισθανθούν την πραγματική τους διάσταση.
 • Δεν μπορούν να έχουν τα απαιτούμενα επίπεδα συγκέντρωσης για μεγάλο χρονικό διάστημα. Κάντε πολλά διαλείμματα, έτσι αναζωογονείτε το σώμα και το μυαλό τους.
 • Παίξτε μαζί τους διαδραστικά παιχνίδια. Τείνουν να μάθουν πολλά από τη χρήση τέτοιων παιχνιδιών.
 • Αφήστε τους να παίξουν πριν από το διάβασμα. Ίσως να χρειάζονται κάποιο είδος δραστηριότητας αμέσως μετά το σχολείο.

Όταν εντοπίσετε το μαθησιακό προφίλ του παιδιού σας, μπορείτε να ενημερωθείτε, να λάβετε τις απαιτούμενες πληροφορίες και να το βοηθήσετε αποτελεσματικά. Απλά θυμηθείτε ότι όσο πιο νωρίς το αντιληφθείτε, τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχει αφού και το ίδιο το παιδί θα αποφύγει δύσκολες και επίπονες διαδικασίες.

iKid | Κέντρα Ειδικής Αγωγής

Όχι στις βαριές σχολικές τσάντες: Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς

Όχι στις βαριές σχολικές τσάντες: Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς για το βάρος της σάκας

Η σχολική σάκα συνοδεύει τα παιδιά μας όλο τον χρόνο και, δυστυχώς, μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα στην υγεία τους.

Όχι στις βαριές σχολικές τσάντες: Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς για το βάρος της σάκας

Πολλές επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει πως το βάρος αλλά και η λανθασμένη μεταφορά της σχολικής τσάντας μπορούν να προκαλέσουν:

 • πόνο στη μέση (οσφυαλγία) και τον αυχένα εξαιτίας του μεγάλου βάρους του φορτίου της τσάντας
 • τραυματισμούς της ωμικής ζώνης, λόγω της μεγάλης πίεσης που δέχονται οι κλείδες από τους ιμάντες (λουριά) της τσάντας
 • μυϊκή καταπόνηση και μυϊκές θλάσεις που οφείλονται τόσο στο μεγάλο φορτίο, όσο και στον λανθασμένο τρόπο με τον οποίο οι μαθητές σηκώνουν τη σχολική τσάντα για να τη βάλουν στους ώμους τους.

Για να αποφύγετε τα παραπάνω πρέπει να επιλέξετε μία τσάντα η οποία δεν θα επιβαρύνει την πλάτη του μαθητή, ενώ πρέπει να προσέχετε πάντα και το βάρος της σάκας.

Ποιο ειναι το μεγιστο βαρος της σχολικης σακας;

Σύμφωνα με τους ειδικούς η σχολική τσάντα δεν πρέπει να ξεπερνάει το 15% του βάρους του παιδιού.

Για παράδειγμα, ένα παιδί 20 κιλών δεν μπορεί να σηκώνει τσάντα βάρους άνω των 3 κιλών.

Στην παρακάτω φωτογραφία θα δείτε όλα τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει η σωστή σχολική τσάντα για να μην επιβαρύνει το παιδικό σώμα.

Τα χαρακτηριστικα της σωστης σχολικης τσαντας

 • Φαρδείς ιμάντες με βάτες για τους ώμους. Να υπάρχουν δύο ιμάντες για τους ώμους και όχι μόνο ένας που περνά διαγώνια μπροστά από το σώμα του μαθητή.
 • Φαρδιά βάτα στο πίσω μέρος (εκείνο που έρχεται σε επαφή με την πλάτη) που κάνει την τσάντα να είναι πιο αναπαυτική και προστατεύει από αιχμηρά αντικείμενα.
 • Ο ιμάντας που περνά από τη μέση να επιτρέπει καλύτερη πρόσδεση της τσάντας στο σώμα και καλύτερη κατανομή του βάρους της. Η ίδια η τσάντα, δεν πρέπει να είναι βαριά αλλά ελαφριά –ωστόσο αυτό δεν είναι πάντα στο χέρι του παιδιού.
 • Οι σχολικές τσάντες με ρόδες είναι πολύ καλή επιλογή, διότι επιτρέπουν στους μαθητές να μην τις φορτώνονται και έτσι να μην επιβαρύνουν την πλάτη τους.

Αφού επιλέξετε τη σχολική τσάντα του παιδιού σας, θα πρέπει να διασφαλίσετε ότι η χρήση της θα είναι ασφαλής και πρακτική.

Τι πρεπει να προσεξετε

 • Το βάρος της τσάντας θα πρέπει να είναι μικρότερο από το 16% του βάρους του παιδιού.
 • Το μέγεθος της θα πρέπει να είναι μικρότερο από την πλάτη του παιδιού, δηλαδή να εκτείνεται μεταξύ των δύο ωμοπλατών.
 • Θα πρέπει να διαθέτει δύο ιμάντες εξάρτησης (λουριά), φάρδους 5 cm, με ενισχυμένες βάτες ώστε να μην πιέζονται οι κλείδες.
 • Η βάση τσάντας θα πρέπει να βρίσκεται στη γραμμή των ισχίων του παιδιού.
 • Προτιμούμε τσάντες με ιμάντα στην περιοχή του θώρακα για σταθερότητα κατά τη βάδιση.
 • Στις θήκες που βρίσκονται δεξιά και αριστερά της τσάντας τοποθετούμε τα ελαφριά αντικείμενα.
 • Σωστός τρόπος τοποθέτησης των βιβλίων μέσα στην τσάντα: τα βαριά πιο κοντά στη σπονδυλική στήλη, τα πιο ελαφριά στο μπροστινό μέρος της τσάντας.
 • Τοποθετούμε κάθε φορά μόνο τα απαραίτητα βιβλία και αντικείμενα στην τσάντα.

Με πληροφορίες από το paedialine.blogspot.com

Διαβάστε επίσης:

Τι μπορεί να προκαλέσει στη σπονδυλική στήλη η σχολική τσάντα;

Μπαμπάς έφτιαξε την πιο όμορφη σχολική τσάντα στον γιο του, γιατί δεν μπορούσε να του αγοράσει (εικόνες)

Η απάντηση ενός μαθητή σε σχολική εργασία που… έγινε το απόλυτο viral

Τι πρέπει να κάνουμε για να μαθαίνουμε τα μαθήματά μας γρήγορα, με λίγο κόπο και καλά;

Πριν αρχίσουμε το διάβασμα φτιάχνουμε ένα μικρό πρόγραμμα για το τι έχουμε να κάνουμε ακριβώς για την άλλη μέρα. Μετά τοποθετούμε πάνω στο τραπέζι τετράδια και βιβλία σχετικά με ένα μόνο μάθημα.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όταν διαβάζουμε δεν κάνουμε τίποτε άλλο παρά μόνο διαβάζουμε (π.χ. δεν παίζουμε με τα μολύβια, δεν κοιτάμε από το παράθυρο, δεν σηκωνόμαστε κάθε λίγο από το γραφείο, δεν μας ενδιαφέρει ποιος τηλεφωνεί κλπ.)

Καλύτερα να αρχίσουμε με το πιο δύσκολο μάθημα γιατί είμαστε ακόμη ξεκούραστοι και μπορούμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες πιο εύκολα απ’ ότι αν είμαστε κουρασμένοι.

Όταν τελειώνουμε ένα μάθημα, μπορούμε αν θέλουμε να κάνουμε διάλειμμα 10-15 λεπτά. Είναι καλό να βγούμε από το δωμάτιο και να χαλαρώσουμε λίγο. Πρέπει όμως να κοιτάμε το ρολόι, ώστε να γυρίσουμε πίσω για να συνεχίσουμε “τη δουλειά μας”, το διάβασμα.

Αν έχουμε απορίες ή ερωτήσεις, να προσπαθούμε πρώτα μόνοι μας, με όλες μας τις δυνάμεις και μετά να ζητάμε βοήθεια. Τα μαθήματά μας είναι δικό μας απολύτως θέμα και είναι φτιαγμένα για παιδιά της ηλικίας μας. Πρέπει πρώτα να βάλουμε τα δυνατά μας και να μην εξαρτιόμαστε από τους γονείς μας.

Όταν έχουμε να προετοιμαστούμε για ένα διαγώνισμα, ο καλύτερος τρόπος για να “γράψουμε” καλά είναι να αρχίσουμε μερικές μέρες πριν. Δηλαδή κάθε μέρα, μετά το διάβασμα των μαθημάτων για την άλλη μέρα, να αφιερώνουμε 20-30 λεπτά για επαναλήψεις της ύλης του διαγωνίσματος.

Πρέπει λοιπόν να ξέρουμε πως:

όσο περισσότερες μέρες πριν αρχίσουμε όσες περισσότερες επαναλήψεις κάναμε, τόσο καλύτερα θα απαντήσουμε στο διαγώνισμα.

πολύ εντατικό διάβασμα μια μέρα πριν κουράζει, μας ζαλίζει, “δεν μένει στο μυαλό μας” (στη μνήμη μας) αυτό που διαβάσαμε πραγματικά και την ώρα του διαγωνίσματος μπορούμε να αποτύχουμε.

Αν ακολουθήσετε αυτούς τους κανόνες, θα μαθαίνετε: πιο γρήγορα, με λιγότερο κόπο, και καλά και θα έχετε πολύ περισσότερο χρόνο για παιχνίδι!

Τεμπελιά ή μαθησιακές δυσκολίες;

Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί μπορεί να απογοητευτούν όταν ένα φαινομενικά ικανό παιδί υστερεί ακαδημαϊκά. Οι γονείς συχνά επαινούν το παιδί τους και αποδίδουν την κακή ακαδημαϊκή πορεία στην έλλειψη φροντίδας ή την έλλειψη κινήτρου για σχολική εργασία. Πώς μπορείτε να προσδιορίσετε αν ένα παιδί δεν κάνει απλά ό,τι καλύτερο μπορεί (για οποιονδήποτε λόγο) ή έχει μαθησιακή δυσκολία;

Γράφουν οι Μαρία Γκουγκούμη, Ψυχολόγος – Ειδική Παιδαγωγός & Αργυρώ Καραμπά, Θεραπεύτρια Λόγου & Ομιλίας

Σημάδια ότι ένα παιδί μπορεί να έχει μαθησιακή δυσκολία

Πολλά παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες έχουν μέση ή άνω του μέσου όρου νοημοσύνη, όπως μετράται με γνωστικό τεστ (IQ). Μπορούν να είναι πολύ δημιουργικά και έχουν μοναδικά ταλέντα. Δυστυχώς, πολλά παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες χαρακτηρίζονται ως «τεμπέληδες» επειδή αποφεύγουν ή αρνούνται να κάνουν τα μαθήματά τους. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος επεξεργάζεται τις πληροφορίες με διαφορετικούς τρόπους και με διαφορετικές ταχύτητες. Τα άτομα με μαθησιακές δυσκολίες επεξεργάζονται τις πληροφορίες διαφορετικά από τους άλλους. Για παράδειγμα, τα παιδιά με χαμηλή οπτική επεξεργασία μπορεί να φαίνονται απρόθυμα να διαβάσουν ή να ολοκληρώσουν γραπτές εργασίες. Όσοι έχουν δυσκολία επεξεργασίας ακουστικών πληροφοριών μπορεί να έχουν δυσκολία να μάθουν να μιλούν ή να καταλαβαίνουν την ομιλούμενη γλώσσα και ως εκ τούτου, αγωνίζονται να ακολουθούν οδηγίες ή να ανακαλούν πληροφορίες.

Σημάδια έγκαιρης προειδοποίησης για μαθησιακές δυσκολίες

Υπάρχουν αποκαλυπτικά σημάδια ότι οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί μπορούν να είναι σε επιφυλακή για τον έγκαιρο εντοπισμό μαθησιακών δυσκολιών:

· Αδιάκοπη προσπάθεια σε ακαδημαϊκές επιδόσεις τους από τάξη σε τάξη, σε σύγκριση με τους συμμαθητές τους.
· Ένα οικογενειακό ιστορικό με μαθησιακές δυσκολίες ή καθυστέρησης λόγου.
· Απογοήτευση, αποφυγή ή οποιαδήποτε άλλη συμπεριφορική αντίδραση, ειδικά για τις ακαδημαϊκές καταστάσεις.
· Δυσκολία στην ομιλία και τις γλωσσικές δεξιότητες. Η καθυστέρηση στην ομιλία μπορεί να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι μαθησιακής δυσκολίας.
· Δυσκολεύεται να θυμηθεί λεπτομέρειες από μια ιστορία που διαβάζει.
· Δυσκολία αποτύπωσης ιδεών στο γραπτό λόγο ή ακόμη και στον προφορικό λόγο.
· Ανάμειξη της σειράς των γραμμάτων ή λέξεων κατά τη σύνταξη ή την ομιλία.

Διάγνωση μαθησιακών δυσκολιών

Πολλά εκπαιδευτικά συστήματα συστήνουν ένα μοντέλο τύπου «περιμένετε και θα δούμε». Αν υποψιάζεστε ότι ένα παιδί έχει μαθησιακή δυσκολία, αναλάβετε δράση αμέσως. Η διάγνωση των μαθησιακών δυσκολιών απαιτεί μια τυπική διαδικασία αξιολόγησης των δυνατοτήτων και των αδυναμιών του παιδιού. Οι γονείς από την πλευρά τους καλούνται να μάθουν όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούν για τη μαθησιακή δυσκολία των παιδιών τους. Συστήνεται η προσέγγιση άλλων γονέων ή ομάδων υποστήριξης που ασχολούνται με παρόμοιες προκλήσεις, δεδομένου ότι μπορεί να είναι εξαιρετικές πηγές πληροφόρησης και υποστήριξης.

Πόσες ώρες πρέπει να κοιμούνται τα παιδιά; Μία δασκάλα έχει την άπαντηση (εικόνα)

Μία δασκάλα Δημοτικού από το Wisconsin δημιούργησε ένα πρόγραμμα ύπνου για τα παιδιά, το οποίο ή θα σας κάνει να γελάσετε ή θα σας διαβεβαιώσει για το πόσο καλά κάνετε που βάζετε τα παιδιά σας νωρίς για ύπνο -αν το κάνετε!

Η δασκάλα έχει λάβει υπ’ όψιν της τις ηλικίες των παιδιών και τις ώρες που πρέπει να ξεκουράζονται και έφτιαξε με βάση αυτά το παρακάτω πρόγραμμα.

Ανήρτησε τη φωτογραφία του προγράμματος στη Facebook σελίδα του σχολείου Wilson Elementary, όπου εργάζεται, και οι αντιδράσεις ήταν ποικίλες. Πολλοί γονείς την επαίνεσαν για την πρότασή της και δήλωσαν ότι ακολουθούν εύκολα αυτές τις ώρες ύπνου, ενώ άλλοι γέλασαν και παραδέχθηκαν ότι είναι πολύ δύσκολο μια οικογένεια να ακολουθήσει αυτό το πρόγραμμα.

Διαβάστε το προτεινόμενο πρόγραμμα της δασκάλας και πείτε μας: Εσείς θα μπορούσατε να το ακολουθήσετε;

Αν ρωτάτε εμάς, μας φαίνεται πολύ δύσκολο ένα παιδί να κοιμηθεί από τις 6:45, ώρα που οι περισσότεροι γονείς δεν έχουν καν τελειώσει τις δουλειές τους.

Βέβαια, οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι με βάση και τις υποδείξεις των περισσότερων γιατρών, τα παιδιά – ανάλογα με την ηλικία τους – πρέπει να ξεκουράζονται πολλές ώρες.

Αν τα έχετε καταφέρει σας δίνουμε πολλά συγχαρητήρια και περιμένουμε να μας πείτε το μυστικό σας!

Δείτε το πρόγραμμα που πρότεινε η δασκάλα και προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις

πηγή: scarymommy.com

Δυσκολία στον γραπτό λόγο: Πώς θα την αναγνωρίσετε και πώς θα βοήθησετε το παιδί

Γράφει ο Φώτης Παπαναστασίου (*)

Πολλά παιδιά με Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες στον γραπτό λόγο παρουσιάζουν και δυσανάγνωστη γραφή. Πρόκειται για μία δυσκολία που εκδηλώνεται κυρίως ως αδυναμία του μαθητή να παράγει αναγνώσιμη γραφή με το χέρι.

Δεν θα πρέπει να συγχέεται με την κακογραφία, η οποία δεν αποτελεί μαθησιακή δυσκολία.

Η κακογραφία είναι απλώς η κακή, πρόχειρη και γρήγορη γραφή. Συνήθως, ο μαθητής που κάνει δυσανάγνωστα γράμματα δε διορθώθηκε από τον εκπαιδευτικό ή τους γονείς κατά τα πρώτα μαθητικά του χρόνια.

Αντιθέτως, η ειδική μαθησιακή δυσκολία στον γραπτό λόγο δεν είναι θέμα εκπαίδευσης αλλά πρόκειται για μια ειδική μαθησιακή δυσκολία που οφείλεται σε δυσμενείς ενδογενείς αναπτυξιακούς παράγοντες.

Ο μαθητής με ειδική μαθησιακή δυσκολία στον γραπτό λόγο παρουσιάζει τα παρακάτω συμπτώματα

 • δεν κρατάει τα μολύβια, στυλό, μαρκαδόρους, κ.τ.λ. με σωστό τρόπο
 • γράφει έξω από τα πλαίσια του τετραδίου
 • δυσκολεύεται να γράψει στις γραμμές του τετραδίου
 • κάνει  πολλά ορθογραφικά λάθη
 • χρησιμοποιεί αδικαιολογήτως συχνά τη γόμα
 • τα γράμματά του στις γραπτές εργασίες είναι δυσανάγνωστα
 • δε χρησιμοποιεί παραγράφους
 • δε συμμετέχει ενεργά σε γραφοκινητικές δραστηριότητες
 • υπάρχει ακαταστασία στα γραπτά του
 • μπερδεύει τη σειρά των σελίδων στο τετράδιο
 • δεν τελειώνει τις γραπτές του εργασίες
 • αρνείται να συμμετέχει σε γραπτές εργασίες που είναι μεγάλες και απαιτούν χρόνο
 • έχει λάθος στάση σώματος κατά την γραφή

Τεχνικές για την υποστήριξη του παιδιού με δυσκολίες στον γραπτό λόγο

 • Επιτρέπουμε στο μαθητή να γράφει με το μολύβι ή το στυλό που του ταιριάζει και τον διευκολύνει στο γράψιμο.
 • Επιτρέπουμε στο μαθητή να χρησιμοποιεί όποιο στυλ/μορφή γραψίματος του είναι πιο οικείο (ίσια ή καλλιγραφικά γράμματα).
 • Δεν τιμωρούμε το δυσγραφικό μαθητή για την μη αναγνώσιμη γραφή του. Αντιθέτως σε κάθε προσπάθεια του για αναγνώσιμη γραφή τον επιβραβεύουμε και τον ενθαρρύνουμε.
 • Δίνουμε στο παιδί να κάνει προγραφικές ασκήσεις, όπως να ενώνει διακεκομμένες γραμμές ίσιες και καμπύλες ή να βρει με το μολύβι του την έξοδο από ένα λαβύρινθο.
 • Μειώστε τις γραπτές εργασίες που δίνετε στο μαθητή και κυρίως το μέγεθος της αντιγραφής για το σπίτι.
 • Δίνουμε περισσότερο χρόνο στο δυσγραφικό μαθητή για να ολοκληρώσει τη γραπτή του εργασία.
 • Του δίνουμε τις εργασίες του να τις διορθώσει ο ίδιος. Στην αρχή ίσως να δυσκολεύεται και να χρειάζεται τη βοήθειά μας.
 • Δίνουμε στο παιδί να διορθώσει γραπτό με λάθη που έχει δακτυλογραφήσει ο εκπαιδευτικός.
 • Δίνουμε στο παιδί να κάνει ασκήσεις λεπτής κινητικότητας, όπως να περνά χάντρες διαφορετικού μεγέθους από ένα κορδόνι, να παίζει με πηλό και πλαστελίνες, να φτιάχνει μπαλάκι από χαρτί κουζίνας με το ένα του χέρι(αυτό που γράφει), τοποθέτηση κερμάτων σε κουμπαρά με το ένα χέρι, κ.τ.λ.
 • Ζητάμε από το παιδί να βρει τις διαφορές ανάμεσα σε δύο εικόνες, κρατώντας το κεφάλι του σταθερό.
 • Βάλτε το παιδί να γράψει σε διαφορετικής υφής επιφάνειες με το δάχτυλο, όπως είναι ο αφρός ξυρίσματος ή άμμος πάνω στο θρανίο.
 • Δίνουμε στο παιδί να ξεπατικώσει γράμματα, λέξεις και στη συνέχεια προτάσεις από καρτέλες πάνω σε ρυζόχαρτο.
 • Αν χρειάζεται δίνουμε στο παιδί να γράψει με τριποδική λαβή.
 • Θα πρέπει να θυμόμαστε πως η συνεχής και αδιάκοπη αντιγραφή κειμένων δεν βοηθά.
 • Τέλος, το σημαντικότερο όλων είναι η υπομονή.

Τόσο η ειδική μαθησιακή δυσκολία στον γραπτό λόγο όσο και η κακογραφία μπορούν να διορθωθούν με την κατάλληλη εκπαίδευση και να αξιοποιηθεί το μέγιστο των δυνατοτήτων του παιδιού και τα γραπτά του να μην παρουσιάζουν ακατάστατη και δυσανάγνωστη γραφή.

(*) Ο Φώτης Παπαναστασίου είναι  Ειδικός Παιδαγωγός και Συγγραφέας με ειδίκευση στη Σχολική Ψυχολογία. Επίσης, είναι Επιστημονικός Σύμβουλος του Τομέα Ειδικής Αγωγής του Μητροπολιτικού Κολλεγίου και διαχειριστής του ιστότοπου www.eidikospaidagogos.gr

Η ζωγραφική είναι ο πιο γρήγορος και αποτελεσματικός τρόπος μάθησης

Μπορεί για εμάς τους ενήλικες, η ζωγραφική να είναι κάτι με το οποίο έχουμε πολλά χρόνια να ασχοληθούμε, όμως για τα παιδιά μας είναι μία καθημερινή δραστηριότητα, η οποία μπορεί να τα βοηθήσει με τρόπους που δεν είχαμε φανταστεί! Σύμφωνα με μία πολύ ενδιαφέρουσα νέα έρευνα, πέρα από τα «υπογραμμιστικά» μαρκαδοράκια και τα χαρτάκια σημειώσεων -ίσως και πολύ περισσότερο- μια άλλη μέθοδος συμβάλει στην αποθήκευση πληροφοριών στον εγκέφαλό μας: Η ζωγραφική!

Το πείραμα που χρησιμοποιήθηκε για να αποδείξει τα παραπάνω είναι απλό: Μία ομάδα εθελοντών κλήθηκε να απομνημονεύσει μια λίστα λέξεων ή ορισμών. Στους μισούς ζητήθηκε να τις γράψουν επαναλαμβανόμενα και στους άλλους να τις ζωγραφίσουν. Ποιοι θυμήθηκαν τις περισσότερες λέξεις; Ξεκάθαρα αυτοί που τις ζωγράφισαν!

Οι καλλιτεχνικές δυνατότητες του καθενός δεν είχαν καμία σημασία! Έπειτα από μόλις 40 δευτερόλεπτα μέτριας «ποιότητας» σκίτσων, οι εθελοντές όχι μόνο θυμόντουσαν πολλά περισσότερα, αλλά και ανακάλεσαν με λεπτομέρειες και συμφραζόμενες τις λέξεις και τις ιδέες που μελέτησαν. Με λίγα λόγια, έμαθαν περισσότερα και ταχύτερα.

Γιατί η ζωγραφική είναι η πιο αποτελεσματική τεχνική μελέτης

Για να το κατανοήσουν αυτό, οι ερευνητές προσπάθησαν να συγκεντρώσουν τι ακριβώς κάνει τη ζωγραφική τόσο αποτελεσματική. Η αντιγραφή ενός σκίτσου βοηθά στη μνήμη; Το να κοιτάς το σκίτσο κάποιου άλλου παίζει ρόλο; Και τα δύο αυτά βοηθούν, αλλά όχι το να ζωγραφίζεις ο ίδιος, είπαν οι ερευνητές.

Αυτό που υποθέτουν είναι, ότι η ζωγραφική αναγκάζει τον εγκέφαλο να «ενεργοποιηθεί» με τόσους διαφορετικούς τρόπους, να ασχοληθεί με νέο «υλικό»: Χρειάζεται να σκεφτείς πώς θα ζωγραφίσεις, να το φανταστείς με λεπτομέρεια, να βιώσεις την αίσθηση του να μεταφέρεις στο χαρτί την ιδέα σου και τελικά να δεις την εικόνα αυτού που σχεδίασες.

Το συμπέρασμα είναι απλό: Τόσο εμείς όσο και τα παιδιά μας πιθανότατα χρησιμοποιούμε λάθος τρόπους απομνημόνευσης πληροφοριών. Πιάστε το μολύβι, λοιπόν, και ξεκινήστε το σκίτσο! «Η ζωγραφική είναι μια τόσο απλή διαδικασία που ο καθένας μπορεί να την κάνει οπουδήποτε», καταλήγει ο Οργανισμός Ψυχολογικών Επιστημών, θέλοντας να τονίσει τα συμπεράσματα της έρευνας.

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που το παιδί σας θα προσπαθεί να μάθει κάτι καινούργιο πείτε του να το… ζωγραφίσει!

Πηγή: inc.com

Πώς να επιλέξω το ιδανικό άθλημα για το παιδί μου;

Θέλετε να ωθήσετε το παιδάκι σας να έρθει σε επαφή με τον αθλητισμό αλλά δεν ξέρετε ποιο άθλημα του ταιριάζει: Ομαδικό ή ατομικό; Κι όμως αυτό το ζήτημα είναι ύψιστης σημασίας καθώς έχει άμεσο αντίκτυπο στη ζωή του παιδιού. Η κατάλληλη επιλογή του αθλήματος γίνεται ανάλογα με τις δεξιότητες του παιδιού και έχει να κάνει όχι μόνο με τις επιδόσεις του στο άθλημα, αλλά κυρίως με τη χαρά του παιδιού από τη συμμετοχή του σε αυτό.

Όταν το ταλέντο του είναι εμφανές

Βλέπετε το 2 χρονών παιδί σας να βάζει καλάθια στην μίνι μπασκέτα που του πήρατε; Μήπως το κοριτσάκι σας χορεύει με ρυθμό όταν ακούει μουσική ή διαφημίσεις με μουσική στην τηλεόραση; Μήπως το παιδί σας κλωτσά και ντριπλάρει με επιδεξιότητα την μπάλα ποδοσφαίρου παίζοντας στην αυλή; Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε εύκολα να προσδιορίσετε τις φυσικές δυνατότητες του και την κλίση που μπορεί να έχει για μια συγκεκριμένη αθλητική δραστηριότητα. Λαμβάνοντας υπόψη την κλίση αυτή ή το ταλέντο που διακρίνετε μπορείτε να καλλιεργήσετε το ενδιαφέρον και τις δεξιότητές του μέσω των μαθημάτων και παιχνιδιών σε κάποιες ομάδες, συλλόγους κ.ο.κ.

Μερικές φορές όμως δεν είναι εύκολο να αναγνωρίσετε τις αθλητικές δυνατότητες των παιδιών ώστε να σας οδηγήσουν στην επιλογή της σωστής αθλητικής δραστηριότητας επισημαίνει ο κ.Μαραμπότος Κορνήλιος, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής με ειδίκευση σε Θέματα Αθλητικής Αναψυχής και Διοίκησης Αθλητισμού. Για παράδειγμα, μπορεί να δείτε ότι το παιδί σας ξετρελαίνετε να σκαρφαλώνει στα δέντρα, αλλά σε ποια αθλητική δραστηριότητα θα το μεταφράζατε; Ενδεχομένως αναρρίχηση βράχου, ίσως πάλη. Σκεφτείτε σφαιρικά, παρατηρήστε ποιες άλλες αθλητικές δεξιότητες και κλίσεις καταδεικνύουν, και έπειτα δείτε τι δεξιότητες απαιτούν τα διάφορα αθλήματα. Πχ η αναρρίχηση στα δέντρα απαιτεί την ανάπτυξη δύναμης στο επάνω μέρος του κορμού και των άκρων, και τα δύο χαρακτηριστικά δεξιοτήτων της Ελληνορωμαϊκής Πάλης.

Μέσω Προγραμματισμού

Ο απαιτούμενος χρόνος και η ενέργεια είναι μεγάλα ζητήματα για τον καθορισμό του αθλήματος που είναι κατάλληλο για το παιδί σας. Ένα πρώτο βήμα είναι να υποβάλετε τον εαυτό σας στις εξής απλές ερωτήσεις:

1) Πόσες προπονήσεις ή παιχνίδια και ποιας διάρκειας απαιτεί το κάθε άθλημα;

2) Πού βρίσκεται η κάθε δραστηριότητα, σε μικρή ή μεγάλη απόσταση από σπίτι σας; Επιλέγοντας μια αθλητική δραστηριότητα σημαίνει ότι θα πρέπει να είστε σε θέση να εναρμονίσετε το πρόγραμμά σας και στα δύο παραπάνω ερωτήματα καθώς είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία επιλογής της δραστηριότητας. Εάν η ένταξη σε ομάδα κολύμβησης απαιτεί την παρουσία για πέντε ημέρες εβδομαδιαίως στις 6:30 π.μ. και ο χορός είναι δύο φορές την εβδομάδα στις 17:00 μ.μ., μπορεί να πρέπει να επιλέξετε το χορό. Η πρακτικότητα είναι σημαντική και πρέπει να την λάβετε υπόψη όταν θα επιλέξετε ένα άθλημα για το παιδί σας.

Η επικοινωνία είναι το κλειδί

Ρωτήστε τους τι θέλουν και θα δείτε ότι έχουν άποψη για διάφορα αθλήματα και γνωρίζουν πολλές λεπτομέρειες για αυτά. Έτσι μπορείτε μαζί να συμφωνήσετε για την επιλογή της αθλητικής δραστηριότητας που θα ακολουθήσουν. Μην επηρεάζετε τα παιδιά βάση των δικών σας προτιμήσεων ή δικών σας απωθημένων από την παιδική σας ηλικία και μην ενεργείτε με γνώμονα ότι θα μεγαλώσετε τον επόμενο «χρυσό ολυμπιονίκη».

Να είστε ρεαλιστικοί στην προσπάθεια να βρείτε την σωστή αθλητική δραστηριότητα για το παιδί σας. Ρωτήστε τους τι επιθυμούν να κάνουν. Μπορεί πολλές φορές να μην είναι σε θέση να το εκφράσουν με λόγια πχ «εγώ θέλω να παίξω ποδόσφαιρο σάλας,» αλλά μπορούν αντ’ αυτού να πουν, «θέλω να παίζω με την μπάλα στο γυμναστήριο» Συζητήστε το αρκετά μαζί τους, γιατί μόνο με σωστή επικοινωνία μεταξύ γονέα και παιδιού, μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι έχετε βρει την σωστή αθλητική δραστηριότητα για το παιδί σας. Λάβετε υπόψη, ότι τα παιδιά συχνά αλλάζουν γνώμη γι’αυτό θα πρέπει να είστε ευέλικτοι.

Tι σημαίνει καλός μαθητής;

Tο σχολείο είναι ένας από τους πιο σημαντικούς σταθμούς στη ζωή κάθε ανθρώπου, αλλά ακόμα σημαντικότερος φαίνεται και είναι όταν διανύει κάποιος τη σχολική ηλικία. Ακόμη και για τον πιο «αδιάφορο» μαθητή είναι επώδυνο να μην τα καταφέρνει, να έχει αποτυχίες, να μην μπορεί να προσαρμοστεί στο σχολικό περιβάλλον.

Tι σημαίνει καλός μαθητής; Πολύ απλό, θα έλεγαν οι περισσότεροι. Είναι ο μαθητής που είναι επιμελής, συνεπής στις σχολικές του υποχρεώσεις, δεν έχει ο ίδιος και δεν δημιουργεί προβλήματα στο σχολείο, στους δασκάλους και στους συμμαθητές του και, γενικά, παίρνει καλούς βαθμούς και δεν δυσκολεύεται ιδιαίτερα στις εξετάσεις. Όλα αυτά είναι σωστά και κατανοητά, δεν παύουν όμως να αποδίδουν μια αρκετά στατική εικόνα αυτού που ονομάζουμε «καλό μαθητή» !!

Δεν μπορούμε όμως να αγνοήσουμε ότι, όταν μιλάμε για καλούς μαθητές, μιλάμε για παιδιά και συγκεκριμένα για παιδιά ηλικίας από 6 έως 18 ετών. Αυτά τα δώδεκα χρόνια της σχολικής σταδιοδρομίας είναι χρόνια διαρκούς και πολύ ραγδαίας ανάπτυξης, χρόνια συνεχόμενων αλλαγών στην προσωπικότητα, το συναισθηματικό κόσμο, το γνωστικό επίπεδο, τις αντιδράσεις, τη συμπεριφορά του κάθε παιδιού. Αυτές όλες οι αλλαγές, οι έντονες και συνήθως αναπάντεχες μεταπτώσεις στον τρόπο που κάθε παιδί βιώνει τον κόσμο γύρω του και μέσα του, δεν είναι απλώς μικρά, δευτερεύοντα μικροπροβληματάκια που πρέπει να ξεπεραστούν το γρηγορότερο για να συνεχίσει το παιδί να είναι λειτουργικό και αποτελεσματικό στις μαθητικές του υποχρεώσεις, αλλά είναι το «εδώ και τώρα», η καθημερινή, ζωντανή και συχνά πολύ δύσκολη πραγματικότητά τους.

Καλός μαθητής είναι αυτός που τα καταφέρνει στο σχολείο και στα μαθήματα, αλλά όχι σε βάρος της προσωπικής του ευτυχίας. Όταν δηλαδή υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στις σχολικές επιδόσεις και στην ευχαρίστηση, στο παιχνίδι, στην παρέα με συνομηλίκους. Καλός μαθητής είναι κι αυτός που οι επιδόσεις του δεν είναι πάντα οι ίδιες, αλλά μπορεί να πέφτουν όταν κάτι σοβαρό τον απασχολεί, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ήρθε η συντέλεια του κόσμου, ούτε για τους γονείς του και, κατά συνέπεια, ούτε για τον ίδιο. Καλός μαθητής είναι κι αυτός που είναι καλός σε ορισμένα μαθήματα και σε άλλα λιγότερο. Καλός μαθητής είναι επίσης και εκείνος που παίρνει μέτριους βαθμούς και είναι ευχαριστημένος, έχει ενδιαφέροντα πράγματα που αγαπάει και προσπαθεί γι’ αυτά, έστω κι εξωσχολικά. Ίσως πρέπει να γίνουμε λίγο πιο γενναιόδωροι με τον τίτλο του καλού μαθητή και να τον διευρύνουμε.

Τα παιδιά χρειάζονται τη στήριξη των γονιών όχι για να τους υπενθυμίζουν συνέχεια ότι έχουν κι άλλα μαθήματα, ότι δεν τα πήγαν αρκετά καλά στο τεστ και για να τα κρατάνε καθισμένα 4 ώρες στην καρέκλα μέχρι να τελειώσουν τη μελέτη τους. Χρειάζονται τους γονείς για βοήθεια σε ό,τι δεν καταλαβαίνουν και δυσκολεύονται. Χρειάζονται γονείς που καταλαβαίνουν ότι πραγματικά καλός μαθητής είναι μόνο αυτός που είναι καλά και στην υπόλοιπη ζωή του.

Χρύσανθος Σαββίδης
Εκπαιδευτικός σύμβουλος
Εκπρόσωπος βρετανικών πανεπιστημίων
Μέλος Εκτελεστικού Γραφείου ΔΗ.ΚΟ.

Θέλετε να ενισχύσετε τη γνωστική ικανότητα του παιδιού σας; Γεμίστε τα βάζα σας με αυτά τα λουλούδια!

Έχουμε συχνά αναφερθεί στους διαφορετικούς τύπους μάθησης και στο γεγονός, ότι το κάθε παιδί έχει τον δικό του τρόπο να αφομοιώνει τη γνώση, ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του και τη λειτουργία του εγκεφάλου του.

Οι επιστήμονες, ωστόσο, πρόσφατα εισήγαγαν ένα ακόμα μέσο το οποίο μπορεί να συμβάλλει στη γνωστική ικανότητα και που αφορά σε κάθε μαθητή, ανεξαρτήτως τύπου: Το άρωμα των λουλουδιών!

Ερευνητές των Τμημάτων Ιατρικής, Ψυχολογίας και Βιολογίας από το Πανεπιστήμιο του Freiburg  στη Γερμανία απέδειξαν πρόσφατα, ότι τα αρώματα μπορεί να έχουν σημαντικά ενισχυτικό ρόλο στην γνωστική ικανότητα, είτε κατά την διάρκεια της μάθησης είτε κατά τον ύπνο.

Σε αυτό το συμπέρασμα έφτασαν, όταν μαθητές σε δύο σχολικές τάξεις κλήθηκαν να μάθουν ορισμένες Αγγλικές λέξεις με και χωρίς αρωματισμένα στικς, τόσο κατά την διάρκεια του μαθήματος όσο και τη νύχτα, στον ύπνο τους. Αποδείχτηκε, ότι οι μαθητές σε περιβάλλον με άρωμα θυμόντουσαν τις λέξεις πολύ καλύτερα. Η έρευνα αυτή δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές: «Αποδείξαμε, ότι ο υποστηρικτικός ρόλος των αρωμάτων είναι εξαιρετικά αξιόπιστος στην καθημερινή ζωή και δη στη διαδικασία της μάθησης».

Το άρωμα των τριαντάφυλλων στη μάθηση και τον ύπνο

Τα πειράματα για τις ανάγκες της έρευνας αυτής είχαν ξεκινήσει πολλούς μήνες πριν σε σχολικές τάξεις της νότιας Γερμανίας. Στο πλαίσιο αυτών ζητήθηκε από τους μαθητές σε περίοδο εξετάσεων να βάλουν στικς με άρωμα τριαντάφυλλου στο γραφείο τους, αλλά και στο κομοδίνο τους, δίπλα στο κρεβάτι τους. Τα αποτέλεσμα ήταν θεαματικά συγκριτικά με αυτά των μαθητών που δεν χρησιμοποίησαν κάποιο άρωμα ως «ενισχυτικό» μνήμης.

Τα ευρήματα μπορούν να εφαρμοστούν σε κάθε καθημερινή δραστηριότητα

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ενδιαφέρον έχει το γεγονός, ότι το άρωμα του τριαντάφυλλου φαίνεται να ενισχύει τη μνήμη τόσο κατά την διαδικασία της μάθησης, π.χ. μέσα στην τάξη, όσο και στον ύπνο. Έτσι, μπορούμε όλοι μας να το δοκιμάσουμε και να δούμε πώς επηρεάζει την καθημερινή μας ζωή.

«Η μελέτη μας αποδεικνύει, ότι μπορούμε να διευκολύνουμε την μάθηση κατά την διάρκεια του ύπνου. Ποιος θα φανταζόταν, ότι η μύτη μας μπορεί να συμβάλει τόσο σημαντικά σε αυτό;», λένε καταλήγοντας οι ειδικοί.

Πηγή: goodnewsnetwork.org

Σχολικό άγχος: «Θα προλάβω, θα τα καταφέρω, θα τα μάθω όλα καλά;»

Η κόρη μου όταν επιστρέφει από το σχολείο λέει διαρκώς: «Θα προλάβω, θα τα καταφέρω, θα τα μάθω όλα καλά;».

Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

Ενώ είναι πολύ έξυπνη, καθυστερεί λόγω άγχους. Κάθεται στο γραφείο της για να διαβάσει κάποιο μάθημα, αλλά σκέφτεται αν θα προλάβει τα επόμενα και ολοένα περνά η ώρα.

Άλλοτε σκέφτεται ότι δεν έχει καθόλου ελεύθερο χρόνο λόγω των υποχρεώσεων του σχολείου και αυτό την πιέζει πολύ…

Γράφει η Αλεξάνδρα Καππάτου, Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος – Συγγραφέας

Το σχολικό άγχος είναι μια ιδιαίτερα συχνή μορφή άγχους και σχετίζεται με την προσαρμογή του παιδιού στο σχολικό περιβάλλον και στην προσπάθειά του να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις του.

Ο ελεύθερος χρόνος για παιχνίδι έχει μειωθεί ή και ελαχιστοποιηθεί, λόγω των αυξημένων υποχρεώσεών του σε διάφορες εξωσχολικές δραστηριότητες – μουσική, αθλήματα, ξένες γλώσσες κ.ά. Tο παιδί μπορεί να ανησυχεί για το αν θα έχει καλή απόδοση στο σχολείο και προβληματίζεται για τη μελέτη στο σπίτι.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, από το άγχος του σπαταλά όλο το απόγευμα μπροστά στα βιβλία χωρίς να καταφέρνει να ολοκληρώσει τη μελέτη του. Παρατηρούμε πολλές φορές ότι, ενώ το παιδί ξέρει το μάθημά του, εξαιτίας του άγχους που βιώνει «δεν σηκώνει το χέρι του» ή αν του απευθύνει ερώτηση ο δάσκαλος, τα χάνει αδυνατώντας να απαντήσει.

Άλλες φορές, μάλιστα, το παιδί γίνεται αντικείμενο κοροϊδίας από τους συμμαθητές του και δυσκολεύεται να αποκτήσει φίλους. Tο άγχος στην περίπτωση αυτή είναι εξαιρετικά δυσάρεστο για το παιδί, γιατί του διαταράσσει την ισορροπία, με αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται η επίδοσή του στο σχολείο. Eπίσης, μαθαίνει να υποτιμά τον εαυτό τουκαι τις δυνατότητές του σε σχέση με τους άλλους.

Το σχολικό άγχος συχνά -όχι όμως πάντα- συνυπάρχει με το άγχος του αποχωρισμού. Συνήθως το πρόβλημα αντιμετωπίζεται και λύνεται, αλλά αν παραταθεί μπορεί να κορυφωθεί σε σχολική άρνηση ή σχολική φοβία.

Τι μπορείτε να κάνετε…

Nα ενισχύετε την αυτοεκτίμηση του παιδιού, αλλά και την ανάγκη να προσπαθεί, στοιχεία που οικοδομούνται από νωρίς και όχι μόνο κατά τη σχολική ηλικία.

Nα μην επιδιώκετε μόνο τη βαθμοθηρία, αλλά να ενδιαφέρεστε και για την κοινωνική του παρουσία στο χώρο του σχολείου.

Να το ρωτάτε όχι μόνο για τα μαθήματά του, αλλά και ποιοι είναι οι φίλοι του, αν έπαιξε, αν πέρασε καλά.

Αν είστε τελειομανείς, προσπαθήστε να μην μεταφέρετε το πρόβλημα και στο παιδί σας.

Να αποδέχεστε τα λάθη του και συχνά να αστειεύεστε με αυτά, αναφέροντας και διάφορα δικά σας.

Αν το άγχος είναι έντονο, καλύτερα να συμβουλευθείτε ειδικό.

Οι καλύτερες τροφές για το παιδί την περίοδο των εξετάσεων

Λίγες ημέρες έμειναν ακόμα μέχρι να τελειώσουν τα σχολεία και αν το παιδί σας δίνει αυτές τις μέρες εξετάσεις, το μόνο βέβαιο είναι, ότι του φαίνονται αιώνες! Εμείς, ως γονείς, οφείλουμε να είμαστε διαρκώς στο πλευρό του και να το στηρίζουμε με κάθε τρόπο, χωρίς να το αγχώνουμε! Η διατροφή είναι σίγουρα ένας καλός τρόπος για να βοηθήσουμε το παιδί μας να πάρει ενέργεια, αλλά και να βελτιώσει τη μνήμη του. Ειδικά αυτές τις μέρες, λοιπόν, οι διατροφολόγοι συνιστούν τις παρακάτω τροφές, για να προσφέρουμε στο παιδί μας από το πρωί έως το βράδυ. Ποιες είναι αυτές;

Smoothies με γάλα και δημητριακά για πρωινό γεμάτο ενέργεια!

Ακόμα κι αν το άγχος των παιδιών είναι τόσο που το παιδί δεν έχει ιδιαίτερη όρεξη για πρωινό, εσείς επιμείνετε, γιατί ο εγκέφαλός του χρειάζεται ενέργεια που θα το «κρατήσει» για ώρες. Προτιμήστε, λοιπόν, ένα μπολ με γάλα και δημητριακά (ιδανικά χωρίς πολλή ζάχαρη που θα τονώσει το παιδί για λίγη ώρα, αλλά μετά θα ρίξει απότομα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα) ή ένα δροσερό, θρεπτικό smoothie με γιαούρτι, μέλι και φρέσκα φρούτα!

Αυγά, γιαούρτι και ξηροί καρποί για δεκατιανό που βοηθά στην αυτοσυγκέντρωση

Καθώς το παιδί μας χρειάζεται διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνη την περίοδο των εξετάσεων, αφού χάρη σε αυτήν πρωτεΐνη ο οργανισμός σχηματίζει τα αμινοξέα που βοηθούν τον εγκέφαλο να λειτουργεί καλύτερα, τι καλύτερο από αυγά, τυρί cottage, γιαούρτι, αλλά και ξηρούς καρπούς για το δεκατιανό του!

Νερό, πράσινο τσάι και πράσινα φυλλώδη λαχανικά για σωστή ενυδάτωση

Έχετε πάντα νερό δίπλα στο παιδί σας όταν διαβάζει, γιατί η αφυδάτωση μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά την αυτοσυγκέντρωσή του και να του προκαλέσει ζαλάδες. Ενίοτε, δροσερό και γευστικό είναι ένα ρόφημα από πράσινο τσάι και φασκόμηλο, χωρίς πολλή ζάχαρη. Ακόμα καλύτερα, αν του κάνετε έναν χυμό που πέρα από φρούτα να περιλαμβάνει και πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα οποία εξασφαλίζουν την ενυδάτωση του παιδιού και είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ, η οποία βελτιώνει την λειτουργία του εγκεφάλου.

Λιπαρά ψάρια και ξηροί καρποί που βοηθούν στη μνήμη για το κυρίως γεύμα

Το ψάρι είναι έτσι κι αλλιώς το πλέον ωφέλιμο κρέας για άτομα κάθε ηλικίας. Κατά την περίοδο των εξετάσεων, όμως, τα παιδιά καλό είναι να καταναλώνουν ακόμα περισσότερα ψάρια και ιδιαίτερα όσα είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα. Τα ω-3 λιπαρά οξέα θεωρούνται από τους επιστήμονες πολύτιμα για τον εγκέφαλο, καθώς ενισχύουν σημαντικά την μνήμη και την συγκέντρωση! Ο σολομός, οι σαρδέλες και οι πέστροφες είναι πλούσια στην ουσία αυτή, όμως αν το παιδί αρνείται πεισματικά να τα φάει, καλές εναλλακτικές είναι τα καρύδια, τα αμύγδαλα και τα κάσιους. Επίσης, συζητήστε με τον παιδίατρο του παιδιού αν κατά την περίοδο των εξετάσεων θα ήταν σκόπιμο να λάβει μουρουνέλαιο, σε μορφή συμπληρώματος.

Μπανάνες, αποξηραμένα φρούτα και λίγη μαύρη σοκολάτα για απογευματινό σνακ

Και επειδή, όπως και να το κάνεις, ένα γλυκό απογευματινό σνακ είναι απαραίτητο για να τονώσει τη διάθεση του παιδιού και να έχει περισσότερη όρεξη για διάβασμα, προτιμήστε: μαύρη σοκολάτα, μπανάνες ή άλλα γλυκά -και αποξηραμένα- φρούτα!

Καλή επιτυχία!

Γιώργος Δημοσθένους: «Τα Πανεπιστήμια της Κύπρου δεν έχουν πλέον τίποτα να ζηλέψουν από τα ευρωπαϊκά»

Δύο περίπου μήνες απομένουν μέχρι την έναρξη των Παγκύπριων Εξετάσεων και λογικό είναι οι μαθητές λυκείου και οι οικογένειές τους να βρίσκονται αυτές τις μέρες σε διαδικασία αναζήτησης πανεπιστημιακών προγραμμάτων που θα οδηγήσουν τα παιδιά στις πολυπόθητες σπουδές και στο να ανοίξουν τα φτερά τους προς την κατεύθυνση που ονειρεύονται.

Η Κύπρος τα τελευταία χρόνια έχει κάθε δικαίωμα να καυχιέται για τα δημόσια και ιδιωτικά Πανεπιστήμιά της, τα οποία τίποτα δεν έχουν να ζηλέψουν από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά, καθώς και για ένα γενικότερο περιβάλλον σπουδών εξαιρετικά υψηλού επιπέδου που προσφέρει στους φοιτητές της.

Το γεγονός αυτό επισφραγίσαμε σε συζήτηση που είχαμε πριν από μερικές ημέρες, με τον Πρόεδρο της Συνόδου των Πρυτάνεων των Κυπριακών Πανεπιστημίων, Πρύτανη του Πανεπιστημίου Frederick και πρώην Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, Καθηγητή κ. Γιώργο Δημοσθένους (να σημειωθεί, πως την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές η σκυτάλη της Προεδρίας έχει περάσει στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου, Καθηγητή Παντελή Σκλιά).

Ο κ. Δημοσθένους μίλησε διεξοδικά και άκρως πρακτικά για τις σπουδές στα Κυπριακά Πανεπιστήμια και γιατί να τα επιλέξουν οι μελλοντικοί σπουδαστές από Κύπρο, Ελλάδα και εξωτερικό. Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να μας μιλήσει για την δική του, προσωπική εμπειρία ως φοιτητής στην Ελλάδα: «Για 11 χρόνια ήμουν υπότροφος της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ΙΚΥ, έμενα στη φοιτητική εστία ως σπουδαστής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, οπότε αυτή η δωρεάν Παιδεία στην Ελλάδα με κάνει να έχω μια ιδιαίτερη ευαισθησία, μια έγνοια να προσφέρω σε όλα τα παιδιά που θέλουν να σπουδάσουν, αλλά και για τα παιδιά της Ελλάδας ειδικότερα».

Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κύπρου φαίνεται πως κερδίζουν τη μάχη του ανταγωνισμού και γίνονται από τα πιο ελκυστικά πανευρωπαϊκώς. Πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό;

Όπως γνωρίζετε, η Κύπρος έχει 3 δημόσια και 5 ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Η άδεια λειτουργίας των πρώτων δόθηκε το 2007, ενώ το 2012 και μετά δόθηκαν οι τελικές άδειες. Όλα αυτά τα χρόνια, τα πανεπιστήμιά μας πέρασαν από διάφορα στάδια αξιολογήσεων από την αρμόδια Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης Ποιότητας, η οποία, βέβαια, έχει την αντίστοιχη αναγνώριση από τους αρμόδιους Ευρωπαϊκούς Φορείς.

Η μάχη, λοιπόν, κερδίζεται όχι μόνο στα λόγια, αλλά και στην πράξη, χάρη στην διαρκή, σοβαρή και επίπονη διαδικασία αξιολόγησης που φέρνει και την αναγνώριση.

Πέρα από τους Κύπριους φοιτητές, από ποιες άλλες χώρες προσελκύετε νέους που θέλουν να σπουδάσουν στην Κύπρο;

Ο μεγαλύτερος αριθμός φοιτητών μετά τους Κυπρίους είναι οι Ελλαδίτες, οι οποίοι επιλέγουν ιδιαίτερα τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, είτε δια ζώσης προγράμματα σπουδών είτε και εξ αποστάσεως προγράμματα. Και είναι οι ίδιοι αυτοί φοιτητές που θα διαβεβαιώσουν την ποιότητα των σπουδών και τις άρτια οργανωμένες διαδικασίες. Μεγάλος αριθμός φοιτητών έρχεται, επίσης, από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και από τρίτες χώρες.

Γίνεται μεγάλη προσπάθεια από μεριάς μας και από την ίδια την Πολιτεία για να επιτευχθεί ο διαχρονικός στόχος να καταστεί η Κύπρος κέντρο αριστείας, γνώσης και έρευνας, ενώ γίνονται συστηματικές προσπάθειες για προβολή των πανεπιστημίων της Κύπρου στο εξωτερικό, με ιδιαίτερη έμφαση στην προσέλκυση ποιοτικών φοιτητών.

Γιατί να έρθει ένας νέος που θέλει να σπουδάσει σε ένα κυπριακό πανεπιστήμιο; Ποια είναι τα πλεονεκτήματα;

Αν μιλάμε για φοιτητές τρίτων χωρών, η Κύπρος αποτελεί πόλο έλξης, καθώς είναι ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο ανατολικότερο άκρο της Ευρώπης, με πολύ εύκολη επικοινωνία με την Ασία, την Αφρική, τη Μέση Ανατολή. Βρίσκεται, δηλαδή, σε ένα εξαιρετικά πλεονεκτικό γεωγραφικό σημείο.

Από εκεί και πέρα, η διεθνής αναγνώριση των Πανεπιστημίων, το σημαντικό έργο που επιτελείται σε επίπεδο έρευνας και διδασκαλίας, δημιουργούν μια εικόνα ότι γίνεται πραγματικά σοβαρή δουλειά και αυτό αποτελεί από μόνο του εγγύηση, ότι ο απόφοιτος του κυπριακού Πανεπιστημίου θα έχει ένα πτυχίο με διεθνή αναγνώριση και αξία.

Ως προς τους Ελλαδίτες, υπάρχει και το πρόσθετο πλεονέκτημα της εθνικής ταυτότητας, της γλώσσας και της κοινής κουλτούρας, με αποτέλεσμα τα παιδιά να αισθάνονται, ότι βρίσκονται σε οικείο περιβάλλον.

Η Κύπρος, εξάλλου, παρά το πρόβλημα με την Τουρκία, είναι ένας χώρος ειρήνης, συνεργασίας, είναι ένας ασφαλής χώρος για να επιλέξει κανείς για να σπουδάσει και να εργαστεί.

Τέλος, κάτι που διαπιστώνουμε με τους συναδέλφους μου τα τελευταία χρόνια, είναι οι ιδιαίτεροι εσωτερικοί μηχανισμοί που υπάρχουν για την παρακολούθηση και στήριξη των φοιτητών σε όλα τα επίπεδα, τόσο ακαδημαϊκά, όσο και ψυχο-συναισθηματικά και οικονομικά, π.χ. κάθε φοιτητής έχει τον δικό του ακαδημαϊκό σύμβουλο και μέντορα, και αυτό κάνει τους γονείς να αισθάνονται ιδιαίτερα καθησυχασμένοι και σίγουροι για την επιτυχία των παιδιών τους.

Οι φοιτητές που θα έρθουν από το εξωτερικό πώς θα διευκολυνθούν στη στέγαση και τη σίτισή τους;

Καταρχάς, αναφορικά με τις επίσημες αρχές, είχαμε πάρει επί υπουργίας μου (και το συνέχισαν και οι επόμενοι υπουργοί) την πρωτοβουλία για εφαρμογή ειδικού μέτρου που χορηγεί ειδικό επίδομα σε παιδιά-φοιτητές από την Ελλάδα.

Από εκεί και πέρα, τα Πανεπιστήμιά μας διαθέτουν εστίες ή έχουν προγραμματισμένη την άμεση ανέγερση φοιτητικών εστιών, για φοιτητές κυρίως από το εξωτερικό. Επιπλέον, σε όλες τις πανεπιστημιουπόλεις υπάρχουν χώροι εστίασης.

Επιλέγουν οι Έλληνες τα κυπριακά πανεπιστήμια για τις σπουδές τους; Ποιες σχολές έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση;

Είναι πολύ υψηλή η ζήτηση των κυπριακών Πανεπιστημίων από Ελλαδίτες φοιτητές. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον δείχνουν σε Σχολές όπως η Νομική (οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα επιλογής ειδικών μαθημάτων με έμφαση στο ελληνικό δίκαιο, δεδομένου ότι το κυπριακό δίκαιο διαφέρει από το ελληνικό), η Φαρμακευτική, η Αρχιτεκτονική… Το ότι είναι τόσο υψηλή η ζήτηση δεν σημαίνει, ότι τα παιδιά αυτά δεν κατάφεραν να μπουν σε μια σχολή στην Ελλάδα, απλά μπορεί η σχολή που πέτυχαν να μην ήταν αυτό ακριβώς που ονειρεύονταν ή που ανταποκρινόταν 100% στη μελλοντική τους καριέρα (π.χ. μπορεί οι γονείς τους να είναι επαγγελματίες με δική τους εργασία στους τομείς αυτούς).

Επιπλέον, οι Μηχανικοί, για παράδειγμα, με τις σπουδές τους εδώ (4 χρόνια για Πτυχίο και 1.5 έτος για Μάστερ) αποκτούν όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα που έχει ένας απόφοιτος Μηχανικής 5ετούς φοίτησης. Τα Ναυτιλιακά είναι, επίσης, ένας τομέας που παρουσιάζει ιδιαίτερη ζήτηση, αλλά και οι Σχολές Τεχνών και τα Προγράμματα Ψυχολογίας.

Τι αναγνώριση υπάρχει στα πτυχία από τα ιδιωτικά πανεπιστήμια τόσο μέσα στη χώρα όσο και στην Ευρώπη. Θα μπορέσει ένας νέος με πτυχίο από ιδιωτικό πανεπιστημιακό ίδρυμα να βρει δουλειά σχετική με το πτυχίο του και τα προσόντα του; Είναι ισότιμα με τα πτυχία των δημοσίων;

Δεν υπάρχει θέμα συζήτησης: Τα πτυχία των ιδιωτικών Πανεπιστημίων είναι απόλυτα ισότιμα με τα πτυχία των δημόσιων Πανεπιστημίων και χαίρουν της ανάλογης αναγνώρισης από την Ε.Ε. Έτσι, οι απόφοιτοί μας μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμά τους σε οποιαδήποτε χώρα της Ε.Ε.

Ποια η διαδικασία εισαγωγής σε ένα ιδιωτικό Πανεπιστήμιο στην Κύπρο;

Είναι γνωστό, ότι τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια δεν υπάγονται στο λεγόμενο μηχανογραφικό και στις Παγκύπριες εξετάσεις. Το κάθε Πανεπιστήμιο, λοιπόν, έχει τα δικά του κριτήρια εισδοχής, τα οποία εξαρτώνται από τα προγράμματά του. Με το απολυτήριο στο χέρι, λοιπόν, μπορεί ένα παιδί να σπεύσει οποιαδήποτε στιγμή στα γραφεία εγγραφών. Εκεί που υπάρχουν πρόσθετες απαιτήσεις, υπάρχουν και πρόσθετα κριτήρια.

Ενδεικτικά, στη Φαρμακευτική για παράδειγμα πρέπει να υπάρχει ένας γενικός βαθμός 17 στο απολυτήριο και τουλάχιστον στα τρία από τα τέσσερα μαθήματα: Μαθηματικά – Φυσική  – Χημεία – Βιολογία να υπάρχει επίσης ελάχιστος βαθμός 17.

Το κόστος αναφέρεται σε ένα μέσο- ανώτερο οικονομικά κομμάτι του πληθυσμού;

Καταρχάς, ειδικά για τα παιδιά από την Ελλάδα πάντα υπάρχουν ειδικά δίδακτρα. Ενδεικτικά στο Πανεπιστήμιο Frederick, για το οποίο μπορώ να έχω εικόνα, για την Νομική τα δίδακτρα είναι 8.200 ευρώ για τους Κύπριους, ενώ για τους Ελλαδίτες είναι 6.000 ευρώ. Όλα τα παιδιά, πάντως, μπορούν να διεκδικήσουν και υποτροφίες είτε ακαδημαϊκής επίδοσης είτε με κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια, καθώς και το ειδικό επίδομα που παρέχει το Υπουργείο Παιδείας.

Σε τι υπερέχει το ιδιωτικό κυπριακό πανεπιστήμιο από εκείνα του εξωτερικού;

Το βασικό σημείο είναι, ότι τα κυπριακά Πανεπιστήμια βρίσκονται σε μία συνεχή, σοβαρή και επίπονη διαδικασία ελέγχου και επαναξιολόγησης από έναν φορέα που έχει πιστοποιηθεί από όλους τους αρμόδιους Ευρωπαϊκούς Φορείς.

Εξάλλου, στην Κύπρο υπάρχουν προγράμματα σπουδών είτε αγγλόφωνα είτε ελληνόφωνα είτε και στις 2 γλώσσες, οπότε δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από ένα πανεπιστήμιο του εξωτερικού.

Τέλος, ειδικά για τα παιδιά από την Ελλάδα, η Κύπρος αποτελεί έναν ασφαλή προορισμό, ενώ οι γονείς μπορούν να είναι πολύ ήσυχοι για την ποιότητα σπουδών των παιδιών τους, αλλά και για το περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται.

Προσφέρονται προγράμματα, όπως το Erasmus, στη διάρκεια των σπουδών; Υπάρχουν συνεργασίες με άλλα πανεπιστήμια;

Προφανώς και υπάρχουν συνεργασίες όλων των Πανεπιστημίων με ξένα Πανεπιστήμια. Όλα τα Πανεπιστήμια είναι συνδεδεμένα με το πρόγραμμα Erasmus, όλα χρησιμοποιούν αυτή την ευκαιρία, οπότε μπορούν παιδιά από ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια να έρθουν και να φοιτήσουν στην Κύπρο ή φοιτητές από Κύπρο να βρεθούν στο εξωτερικό και να μείνουν εκεί κατ’ελάχιστον για ένα εξάμηνο, και η φοίτηση τους αυτή να συνεκτιμηθεί στο σύνολο των σπουδών τους για την απόκτηση του Πτυχίου τους.

Σωκράτης Κάτσικας, πρύτανης ΑΠΚΥ: «Η Κύπρος έχει καταστεί κέντρο εκπαίδευσης, έρευνας και καινοτομίας»

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Μπορεί η πανδημία του κορωνοϊού να έβαλε για λίγο στον «πάγο» τη σχολική χρονιά και τις εξετάσεις, αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί σταμάτησαν να σκέφτονται και να αναζητούν προγράμματα σπουδών που θα βοηθήσουν τα παιδιά να φτάσουν πιο κοντά στα όνειρά τους.

Τη στιγμή που τα μαθήματα της Γ’ Λυκείου γίνονται online, το Infokids.com.cy επικοινώνησε με τον Πρύτανη του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, κ. Σωκράτη Κάτσικα, και συζήτησε μαζί του για τα Δημόσια Κυπριακά Πανεπιστήμια, ενώ o ίδιος στη συζήτησή μας δεν παρέλειψε να τονίσει όλα τα θετικά βήματα που έχουν γίνει για να φτάσουν σήμερα τα Πανεπιστήμια της Κύπρου να κατατάσσονται  ανάμεσα στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου και να βρίσκονται σε υψηλές θέσεις κατάταξης διεθνώς.

Διαβάστε ακόμη: Γιώργος Δημοσθένους: «Τα Πανεπιστήμια της Κύπρου δεν έχουν πλέον τίποτα να ζηλέψουν από τα ευρωπαϊκά»

Τα κυπριακά πανεπιστήμια τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετά δημοφιλή σε φοιτητές του εξωτερικού. Σε τι οφείλεται, κατά τη γνώμη σας, αυτό;

Είναι γεγονός ότι η ανώτατη εκπαίδευση της Κύπρου παρουσιάζει σταθερά ανοδική πορεία και βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις των αλλοδαπών φοιτητών.

Όπως προκύπτει από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, από το σύνολο των 51.000 περίπου φοιτητών που σπούδαζαν στα Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Κύπρου το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019, το 47% είναι Κύπριοι πολίτες, το 35% είναι πολίτες άλλων Ευρωπαϊκών χωρών και το 18% είναι φοιτητές πολίτες τρίτων χωρών.

Κατά τη γνώμη μου, η τάση αυτή οφείλεται σε μια σειρά στοχευμένων μέτρων που έχει λάβει η Πολιτεία τα τελευταία χρόνια στη βάση της μακροπρόθεσμης στρατηγικής της να καταστεί η Κύπρος περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης, έρευνας και καινοτομίας.

Ορισμένα τέτοια μέτρα είναι:

 • η διαμόρφωση πλαισίου ανάπτυξης των υποδομών (κτιριολογικών, τεχνολογικών, εργαστηριακών), τόσο των τριών δημόσιων, όσο και των πέντε ιδιωτικών πανεπιστημίων,
 • η προσφορά πολλών προγραμμάτων σπουδών ή επιλεγμένων μαθημάτων τους στην αγγλική γλώσσα με στόχο την προσέλκυση ξένων φοιτητών,
 • η ανάπτυξη της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, με κύριο όχημα το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, του οποίου προΐσταμαι και το οποίο είναι δημόσιο και το μοναδικό στην Κύπρο που προσφέρει σπουδές αποκλειστικά εξ αποστάσεως,
 • η ανάπτυξη μηχανισμών διασφάλισης και πιστοποίησης της ποιότητας των προγραμμάτων σπουδών και των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με τη λειτουργία του Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης,
 • η ενίσχυση της προβολής της κυπριακής ανώτατης εκπαίδευσης στο εξωτερικό μέσω των εξής δύο ενεργειών: α) με τη συμμετοχή των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων σε διεθνείς εκπαιδευτικές εκθέσεις και τη διοργάνωση ημερίδων παρουσίασής τους στην Ελλάδα και αλλού με πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας, β) την εκστρατεία του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (Invest Cyprus) με τίτλο «StudyΙn Cyprus», η οποία υλοποιείταισε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και τα κυπριακά πανεπιστήμια,
 • η υπογραφή σειράς διακρατικών συμφωνιών, μεταξύ αυτών με Ρωσία και Κίνα, για την αμοιβαία αναγνώριση τίτλων σπουδών.

Πέραν των πιο πάνω, το υψηλής στάθμης ακαδημαϊκό προσωπικό που στελεχώνει τα κυπριακά πανεπιστήμια και οι συνεργασίες που έχουν αναπτύξει με κορυφαία πανεπιστήμια του εξωτερικού μέσω ερευνητικών προγραμμάτων, συμβάλλουν στην αναβάθμιση του «προϊόντος» της ανώτατης εκπαίδευσης της Κύπρου.

Οι ξένοι φοιτητές, όμως, θεωρώ ότι επιλέγουν την Κύπρο ως εκπαιδευτικό προορισμό και για άλλους λόγους: επειδή είναι κράτος-μέλος της Ε.Ε., για την ποιότητα της φοιτητικής ζωής, το ασφαλές και φιλικό περιβάλλον,το προσιτό κόστος φοίτησης, αλλά και τιςπολλαπλές επιλογές για πολιτισμικές, αθλητικές και άλλες φοιτητικές δραστηριότητες.

Από την άλλη, αρκετοί είναι οι Κύπριοι φοιτητές που επιλέγουν πανεπιστήμια του εξωτερικού για τις σπουδές τους. Γιατί οι νέοι του νησιού μας φεύγουν για σπουδές εκτός Κύπρου;

H τάση αυτή, η οποία όντως ήταν για πολλά χρόνια αυξητική, με διαχρονικά δημοφιλείς προορισμούς το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Η.Π.Α. και την Ελλάδα, φαίνεται τελευταία να εμφανίζει μικρή αναστροφή. Ίσως, επειδή η οικονομική κρίση έχει περιορίσει τις οικονομικές δυνατότητες των οικογενειών να βοηθήσουν τα παιδιά τους να σπουδάσουν στο εξωτερικό.

Ωστόσο, αρκετοί είναι αυτοί που επιλέγουν σπουδές εκτός Κύπρου, κυρίως επειδή θεωρούν ότι τα εφόδια που θα αποκτήσουν στο εξωτερικό θα τους καταστήσουν πιο ανταγωνιστικούς στην αγορά εργασίας και θα έχουν περισσότερες προοπτικές απασχόλησης και εξασφάλισης μιας καλής θέσης εργασίας για παραμονή στο εξωτερικό.

Οι δημοφιλείς αυτοί προορισμοί και κυρίως τα εγνωσμένου κύρους πανεπιστήμιά τους ήταν, κατά τη γνώμη μου, ψηλά στις προτιμήσεις των Κυπρίων φοιτητών εξαιτίας του πλήθους, του εύρους (κλάδοι σπουδών που ενδεχομένως δεν προσφέρονται στην Κύπρο) και των υψηλήςστάθμης προγραμμάτωνσπουδών, του χαμηλού κόστους φοίτησης (Ελλάδα) ή τις δυνατότητες χρηματοδότησης των σπουδών τους με φοιτητικά δάνεια (Ηνωμένο Βασίλειο), της δυνατότητας απόκτησης πτυχίου σε τρία αντί τέσσερα χρόνια (Ην.Βασίλειοvs Κύπρος), αλλά και λόγω των πλεονεκτημάτων φοίτησης σε διαφορετικά και πολυπολιτισμικά περιβάλλοντα με νέες προοπτικές και ερεθίσματα σε σχέση με τη ζωή στην Κύπρο.

Ανέφερα, όμως, ότι οι προορισμοί των υποψήφιων φοιτητών αλλάζουν και το εξηγώ: Στην Ελλάδα παρατηρούμε διαχρονικά δομικά προβλήματα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (καταλήψεις, «αιώνιοι» φοιτητές, ακυρώσεις εξεταστικών, πολυπληθή τμήματα), το Brexit, προφανώς και, θα επηρεάσει στα επόμενα χρόνια το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων πολιτών, ενώ στις Η.Π.Α. -ελέω και της οικονομικής κρίσης-, το πολύ ψηλό κόστος φοίτησης μπορεί να είναι πλέον απαγορευτικό για πολλούς.

Ίσως γι’ αυτό παρατηρείται στροφή του ενδιαφέροντος προς χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, που προσφέρουν αγγλόφωνα προγράμματα σπουδών, με χαμηλό σχετικά κόστος φοίτησης και με καλή ποιότητα ζωής, όπως η Ολλανδία και οι Σκανδιναβικές χώρες. Πόλος έλξης, επίσης, είναι τα τελευταία χρόνια και ευρωπαϊκές «μητροπόλεις» πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, που δεν απαιτούν υψηλά δίδακτρα και συνδυάζουν υψηλό επίπεδο σπουδών, αν και στα πλείστα προγράμματα η γλώσσα διδασκαλίας δεν είναι η αγγλική.

Πόσο έχουν επηρεάσει τις επιλογές των μαθητών μετά το σχολείο οι αλλαγές στο σύστημα εξέτασης στα Λύκεια; Αποφεύγουν, ίσως, το Δημόσιο Πανεπιστήμιο και επιλέγουν το ιδιωτικό, λόγω απουσίας τόσων πολλών εξετάσεων στη διαδικασία εισαγωγής;

Πιστεύω ότι πρώτη προτίμηση των αποφοίτων του Λυκείου –τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα- όσον αφορά τις σπουδές τους είναι η εισαγωγή σε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο. Ίσως ο κύριος λόγος για την προτίμηση αυτή είναι ότι ο θεσμός των ιδιωτικών Πανεπιστημίων είναι πρόσφατος (στην Ελλάδα τυπικά δεν υπάρχει καν), με αποτέλεσμα να μην έχει καταξιωθεί στη συλλογική συνείδηση όσο ο θεσμός του Δημόσιου Πανεπιστημίου, που αριθμεί πολλές δεκαετίες ζωής.

Το δημόσιο πανεπιστήμιο διατηρεί διαχρονικά αναλλοίωτο το κύρος και την αξιοπιστία του και αποτελεί σημαντικό πεδίο επένδυσης, αλλά και μοχλό κοινωνικής κινητικότητας και ατομικής προόδου, που λαμβάνει υπόψη και το δημόσιο συμφέρον.

Η δυσκολία εισαγωγής ασφαλώς και αποτελεί κριτήριο επιλογής, όπως όμως και το κόστος σπουδών, που είναι πολύ υψηλότερο στην περίπτωση των ιδιωτικών Πανεπιστημίων.

Σημειώνω όμως ότι το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει και τα δύο χαρακτηριστικά, δηλαδή και εισαγωγή χωρίς εξετάσεις και χαμηλό κόστος σπουδών. Επειδή δε η ευελιξία που προσφέρουν οι σπουδές εξ αποστάσεως αποκλειστικά με ψηφιακά μέσα, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου αποτελεί ελκυστική επιλογή για προπτυχιακές σπουδές στην Κύπρο.

Σε τι υπερέχει το κυπριακό, δημόσιο πανεπιστήμιο σε σύγκριση με εκείνα της Ελλάδας ή άλλων χωρών του εξωτερικού;

Πανεπιστήμια και των δύο χωρών βρίσκονται ψηλά σε διεθνείς κατατάξεις και είναι αναγνωρισμένα διεθνώς για το κύρος των τίτλων σπουδών τους, την ποιότητα του ακαδημαϊκού προσωπικού και τις σημαντικές επιδόσεις τους στη διεκδίκηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για τη βασική και εφαρμοσμένη έρευνα.

Σε ό,τι αφορά στην Κύπρο, τα τρία δημόσια πανεπιστήμια είναι εξωστρεφή, επενδύουν στο τρίπτυχο «γνώση, έρευνα και καινοτομία» και διασφαλίζουν τη διασύνδεση των προσφερόμενων προγραμμάτων σπουδών τους με την αγορά εργασίας. Διαθέτουν επαρκείς και σύγχρονες υποδομές, λειτουργούν σε ένα πλαίσιο που τους επιτρέπει να διατηρούν την αυτονομία τους, ακολουθώντας φυσικά τους κανόνες χρηστής διοίκησης ως Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, είναι ευέλικτα και προσελκύουν φοιτητές, ακαδημαϊκό και ερευνητικό προσωπικό από όλο τον κόσμο συνεισφέροντας στην κυπριακή οικονομία.

Και ας μου επιτραπεί μια σύντομη παρένθεση για το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου: προσφέρει ήδη πέντε μεταπτυχιακά προγράμματα στην αγγλική γλώσσα και έχει φοιτητές που ζουν και εργάζονται σε 30 περίπου διαφορετικές χώρες. Με βάση τα παραπάνω, πιστεύω ότι τα κυπριακά δημόσια πανεπιστήμια έχουν μια συνεπή και αξιόλογη παρουσία στο διεθνές ακαδημαϊκό γίγνεσθαι και διατηρούν ψηλά τον πήχη της ανώτατης εκπαίδευσης, το καθένα στους τομείς εξειδίκευσής του.

Οι Έλληνες φοιτητές επιλέγουν τα Κυπριακά Πανεπιστήμια για σπουδές και σε τι βαθμό συμβαίνει αυτό;

Οι Έλληνες φοιτητές δείχνουν, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, σταθερά την προτίμησή τους στην επιλογή κυπριακών πανεπιστημίων, δημόσιων και ιδιωτικών.

Στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρουτο ποσοστό των φοιτητών εξ Ελλάδος προσεγγίζει το 60%. Σημαντικοί λόγοι είναι, μεταξύ άλλων, προφανώς η κοινή γλώσσα, κουλτούρα και παράδοση, αλλά και η μικρή γεωγραφική απόσταση και η εξαιρετικά καλή αεροπορική διασύνδεση των δύο χωρών.

Σίγουρα, οι Έλληνες φοιτητές αναγνωρίζουν και το υψηλό επίπεδο σπουδών που προσφέρει η Κύπρος. Παράλληλα, τα κυπριακά πανεπιστήμια δεν αντιμετωπίζουν τα δομικά προβλήματατων ελληνικών πανεπιστημίωνπου αναφέραμε προηγουμένως και επηρεάζουν την ποιότητα σπουδών και φοίτησης.

Το μόνο εμπόδιο που ενδεχομένως θα αντιμετωπίσει ένας φοιτητής εξ Ελλάδος που θα αποφοιτήσει από ένα κυπριακό πανεπιστήμιο είναι οι καθυστερήσεις που μερικές φορές παρατηρούνται στην αναγνώριση των τίτλων σπουδών από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών &Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.) της Ελλάδας, παρά το γεγονός ότι όλα τα Κυπριακά Πανεπιστήμια είναι αναγνωρισμένα ως ισότιμα με εκείνα της Ελλάδας.

Ποια τα επιπλέον προγράμματα (συνεργασίες, Erasmus, υποτροφίες) που προσφέρουν τα Δημόσια Πανεπιστήμια της Κύπρου;

Τα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου συνεργάζονται μεταξύ τους, αλλά και με εγνωσμένου κύρους πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού σε ποικίλες εκπαιδευτικές και ερευνητικές θεματικές.

Αναπτύσσουν από κοινού διαπανεπιστημιακά προγράμματα σπουδών, σε μεταπτυχιακό και διδακτορικό κυρίως επίπεδο, συμμετέχουν σε ερευνητικά έργα με εγχώρια και διεθνή χρηματοδότηση, ενώ αναπτύσσουν κοινή δράση και για τη λειτουργία Κέντρων Αριστείας στην Κύπρο, όπως είναι το RISE (Research Centre of Excellencefocusing on Interactive media, Smart systems and Emergingtechnologies), στο οποίο συνεργάζονται τα τρία δημόσια πανεπιστήμια.

Επιπρόσθετα, όλα τα δημόσια πανεπιστήμια συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα κινητικότητας Erasmus+ με εξαιρετικές επιδόσεις, ενώ προσφέρουν υποτροφίες για σπουδές με βάση κοινωνικοοικονομικά κριτήρια σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Αξίζει εδώ να σημειώσω και τις δυνατότητες εξ αποστάσεως φοίτησης που παρέχει το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το μοναδικό πανεπιστήμιο στην Κύπρο που εφαρμόζει αποκλειστικά την ευέλικτη μεθοδολογία της ανοικτής και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και την υποστηρίζει με σύγχρονες και καινοτόμες τεχνολογίες και μεθοδολογίες τηλεκπαίδευσης.

Υπάρχει επαγγελματική αντιστοιχία πτυχίων και επαγγελμάτων μετά το πέρας των σπουδών στην Κύπρο;

Ανοίγετε ένα πολύ μεγάλο θέμα συζήτησης! Η διασύνδεση των πτυχίων με την αγορά εργασίας είναι διαχρονικό και διεθνές ζήτημα, που απασχολεί τόσο τα πανεπιστήμια όσο και τον κόσμο της εργασίας και της οικονομίας. Μια συνοπτική απάντηση είναι ότι πάντα παρατηρούνται αποκλίσεις μεταξύ των ικανοτήτων των πτυχιούχων και των απαιτήσεων της αγοράς εργασίας. Ο στόχος δεν πρέπει να είναι η εξάλειψη των αποκλίσεων αυτών, γιατί τότε η πανεπιστημιακή εκπαίδευση θα μετατρεπόταν σε επαγγελματική εκπαίδευση, με αναρίθμητες αρνητικές συνέπειες στην παραγωγή νέας γνώσης.

Αντίθετα, ο στόχος πρέπει να είναι η μείωση των αποκλίσεων αυτών, ώστε οι πτυχιούχοι των πανεπιστημίων να κατέχουν γνώσεις και δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν να είναι γρήγορα παραγωγικοί στην επαγγελματική τους πορεία. Ο στόχος αυτός συνήθως συγκαταλέγεται στους στρατηγικούς σχεδιασμούς των πανεπιστημίων.

Μιλώντας για το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, στρατηγική επιδίωξή μας είναι ο σχεδιασμός και η προσφορά προγραμμάτων σπουδών και κατάρτισης με άμεσο αντίκρισμα στην αγορά εργασίας. Αυτό επιτυγχάνεται παρακολουθώντας τις τάσεις στην Κύπρο και στην Ελλάδα, που είναι οι δύο κύριες αγορές-στόχος μας, αλλά και διεθνώς σε ό,τι αφορά τη ζήτηση επαγγελμάτων και πτυχιούχων, αλλά και διασφαλίζοντας τη συμμετοχή επαγγελματικών φορέων και οργανισμών στις έρευνες αγοράς για τον σχεδιασμό νέων προγραμμάτων.

Άλλα δεδομένα που λαμβάνονται υπόψη από τα πανεπιστήμια είναι οι έρευνες σχετικά με την επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων τους.

Προφανώς προσφέρονται και μεταπτυχιακά προγράμματα που είναι συγκεκριμένης ειδίκευσης και για αυτό αποτελούν απαραίτητα εφόδια για τον κάθε  επαγγελματία του δημόσιου ή ιδιωτικού στον τομέα ενασχόλησης του. Ως γενική, όμως, παραδοχή, ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στον διεπιστημονικό χαρακτήρα των προγραμμάτων σπουδών μας, ώστε να παρέχουν στους αποφοίτους πολύπλευρη ακαδημαϊκή γνώση, αλλά και να καλλιεργούν επαγγελματικά αξιοποιήσιμες δεξιότητες (π.χ. ψηφιακές δεξιότητες, «επιχειρείν», ανάπτυξη κριτικής σκέψης, ερευνητικές δεξιότητες).

Καταλήγοντας, θέλω να τονίσω το εξής: Στις μέρες μας, όσο ποτέ άλλοτε, παρατηρείται ανάγκη για αυξημένη ευελιξία και ευκινησία απέναντι στις ραγδαίες αλλαγές των απαιτήσεων της αγοράς εργασίας. Έτσι, τα πανεπιστήμια οφείλουν να εξυπηρετήσουν τις εκπαιδευτικές ανάγκες ανθρώπων με διαφορετικά προφίλ –ενήλικες, εργαζόμενοι, νέοι χωρίς πρώτο πτυχίο– αλλά και να προσφέρουν, επιπλέον των υπαρχόντων, και νέους τίτλους σπουδών που θα αποκτώνται μέσα από εξ αποστάσεως προγράμματα σπουδών και κατάρτισης σε συντομότερο χρόνο από τα παραδοσιακά πτυχία, θα εστιάζουν σε νέες δεξιότητες και γνώσεις, θα προσδίδουν επαγγελματική ευελιξία σε όλη τη ζωή των ενδιαφερομένων και θα αποτελούν εχέγγυα για συνεχή ενίσχυση της απασχολησιμότητάς τους και για προσωπική και επαγγελματική εξέλιξη.

1/19