Νέο lockdown για την Κύπρο – Τα μέτρα που ανακοινώνει ο Υπ. Υγείας για την Παιδεία

Νέα μέτρα ανακοινώνει αυτή την ώρα ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Όπως δήλωσε η Κύπρος προχωρά σε δεύτερο lockdown. Τα νέα μέτρα θα έχουν ισχύ από την Κυριακή, 10 Ιανουαρίου στις 5 το πρωί μέχρι 31 Ιανουαρίου τα μεσάνυχτα. Απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 9 το βράδυ μέχρι 5 το πρωί, καθώς και οι συναθροίσεις σε δημόσιες εκδηλώσεις, εκτός από άθληση.

Πλέον, θα επιτρέπονται μετακινήσεις μόνο με γραπτό μήνυμα μέχρι δύο γραπτά μηνύματα την ημέρα ανά άτομο, ενώ υποχρεωτική είναι η τηλεργασία – με εξαίρεση τις ουσιώδεις υπηρεσίες σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Οι εκκλησίες θα λειτουργούν χωρίς πιστούς, ενώ ο τομέας μεταποίησης και οι υπεραγορές μένουν ανοιχτά.

Αναστέλλεται παράλληλα και η λειτουργία κομμωτηρίων, ινστιτούτων αισθητικής, εμπορικών κέντρων, πολυκαταστημάτων και σχολών χορού.

«Η Κύπρος εισέρχεται σε ένα δεύτερο lockdown ουσιαστικά με στόχο τη μείωση των μετακινήσεων οι οποίες προοδευτικά θα επιφέρουν μείωση της θετικότητας εντός της κοινότητας και θα αποφορτίσουν τα νοσοκομεία.

Η χώρα ενεργοποιεί ουσιαστικά και το τελευταίο όπλο που είχε στη φαρέτρα της, αυτό δηλαδή του περιορισμού των μετακινήσεων και του κλεισίματος των περισσοτέρων επιχειρήσεων, πράγμα που παραπέμπει μοιραία σε ένα δεύτερο lockdown», είπε ο Υπουργός.

Συνεχίζεται η τηλεκπαίδευση

Όσον αφορά τα σχολεία, Δημοτικά-Γυμνάσια-Λύκεια δεν επιστρέφουν στο σχολείο. Συνεχίζουν με τηλεκπαίδευση. Κανονικά συνεχίζουν την λειτουργία τους Νηπιαγωγεία, Προδημοτικές και Βρεφονηπιακοί σταθμοί. Πιο συγκεκριμένα, Η εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες θα γίνεται μέσω εξ αποστάσεως εκπαίδευση, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες που έχουν αποσταλεί στις σχολικές μονάδες από το Υπουργείο Παιδείας. Βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί και προδημοτική και ειδική εκπαίδευση παραμένουν σε λειτουργεία.

Μονόδρομος η απόφαση

«Μονόδρομος να συνεχίσουμε την προσπάθεια. Να βοηθήσουμε επαγγελματίες υγείας, ας μαζέψουμε τις δυνάμεις για να νικήσουμε και αυτή τη δοκιμασία.» Στόχος είναι να τηρήσουμε τα μέτρα για να πάμε σε γρήγορη αποκλιμάκωση των μέτρων, είπε ο Υπουργός. Μέτρα θα υπάρχουν εφόσον υπάρχει πρόβλημα διασποράς. Ευελπιστούμε με το εμβόλιο να υπάρχει κάλυψη που θα μας επιτρέψει να άρουμε τους περιορισμούς. Αφού δεν υπάρχει κάλυψη και θεραπεία το μόνο όπλο είναι τα μέτρα», είπε τέλος ο Υπουργός.