Nέα μέτρα ανακοίνωσε το Υπουργικό: Τι αλλάζει στα σχολεία

Nέα μέτρα ανακοίνωσε το Υπουργικό: Τι αλλάζει στα σχολεία

Τέσσερα νέα μέτρα αποφάσισε σήμερα το Υπουργικό, στη σκιά της μετάλλαξης Όμικρον που αυξάνει τα κρούσματα σε όλο τον κόσμο. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Η ραγδαία επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών που καταγράφεται στην Κύπρο τις τελευταίες εβδομάδες λόγω της επικράτησης της παραλλαγής Όμικρον δεν μας αφήνει περιθώρια εφησυχασμού.

Ως Υπουργείο Υγείας βρισκόμαστε σε συνεχή εγρήγορση, και προβαίνουμε σε αξιολόγηση όλων των επιστημονικών και/ή επιδημιολογικών δεδομένων μαζί με τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή. Γνώμονας μας είναι η όσον πιο ασφαλής λειτουργία της κοινωνίας. Με στόχο την προστασία και προάσπιση της υγείας όλων των πολιτών μας και ειδικότερα των ευάλωτων ομάδων μας.

Με ποσοστό θετικότητας σταθερά πέραν του 3% και με πέραν των 28 χιλιάδων κρουσμάτων από την τελευταία συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, τα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ δουλεύουν ακατάπαυστα για να ανταποκριθούν στον αυξημένο αριθμό νοσηλειών. Γεγονός που λαμβάνουμε σοβαρά υπόψιν, μιας και η προστασία της δημόσιας υγείας αποτελεί βασικό παράγοντα σε κάθε μας απόφαση.

Κατόπιν εισηγήσεων των επιστημόνων, στην παρούσα φάση κρίθηκε αναγκαία η λήψη περαιτέρω προστατευτικών μέτρων στις σχολικές μονάδες. Στόχος τα σχολεία να παραμείνουν σε λειτουργία και να εντοπίζονται έγκαιρα τα θετικά περιστατικά κορωνοϊού. Δεν πρέπει να στερούνται οι μαθητές το βασικό δικαίωμα στην εκπαίδευση.

Ως εκ τούτου, το Υπουργικό Συμβούλιο σε σημερινή του συνεδρία αποφάσισε:

(α) από τις 17 Ιανουαρίου μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου 2022, την ένταξη του μέτρου “test to stay” στη Δημοτική και Μέση εκπαίδευση. Mε στόχο τα σχολεία να παραμείνουν σε λειτουργία και να εντοπίζονται έγκαιρα τα θετικά περιστατικά κορωνοϊού. Οι στενές επαφές των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που δεν έχουν ιστορικό εμβολιασμού, αντί να τίθενται σε περιορισμό, θα υποβάλλονται καθημερινά σε τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test) για περίοδο 5 ημερών. Αυτή η απόφαση αφορά μόνο στους μαθητές/μαθήτριες και οι εξετάσεις ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test) θα διενεργούνται από τις κινητές μονάδες του Υπουργείου Υγείας που θα επισκέπτονται τα σχολεία.

(β) από τις 13 Ιανουαρίου 2022, την άρση της απαγόρευσης για επισκέψεις σε γηροκομεία και κλειστές δομές. H είσοδος στους εν λόγω χώρους να επιτρέπεται μόνο σε άτομα που ολοκλήρωσαν το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα. Που δεν έχει παρέλθει το χρονικό διάστημα των 7 μηνών, ή κατέχουν πιστοποιητικό νόσησης και δεν έχει παρέλθει το διάστημα των 90 ημερών. Ή που έλαβαν την ενισχυτική/3η δόση, νοουμένου ότι προσκομίζουν αρνητική εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test) της ίδιας ημέρας.

(γ) από τις 14 Ιανουαρίου και ώρα 5:00 π.μ., όπως γίνεται αποδεχτή για σκοπούς ταξιδιού προς την Κυπριακή Δημοκρατία είτε εργαστηριακή εξέταση PCR ισχύος 72 ωρών. Είτε τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου Rapid test ισχύος 24 ωρών. Επιπρόσθετα, στην περίπτωση θετικών περιστατικών, θα πρέπει να έχουν παρέλθει τουλάχιστον 10 ημέρες από την ημερομηνία δειγματοληψίας θετικού αποτελέσματος για να ταξιδέψουν προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2022, όλοι οι επιβάτες άνω των 12 ετών θα πρέπει να διενεργούν εργαστηριακή εξέταση PCR κατά την άφιξη στους αερολιμένες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και με την πάροδο 72 ωρών από την άφιξη τους, εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test), με εξαίρεση όσους έλαβαν την ενισχυτική/3η δόση εμβολίου.

(δ) την παράταση όλων των υφιστάμενων μέτρων μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2022.

Διαβάστε ακόμα:

Τα υπέροχα βιβλία της Σοφί Άντερσεν θα βρίσκονται πλέον στη Βιβλιοθήκη μαθητών Νηπιαγωγείου και Δημοτικού!

Ένταλμα σύλληψης σε γονέα που φέρεται να απείλησε Διευθύντρια σχολείου για τα μέτρα

Θρήνος: Πώς ξεκίνησε η πυρκαγιά σε πολυκατοικία που στέρησε τη ζωή 8 παιδιών και 5 ενηλίκων;