Ένα πρωτοποριακό νομοσχέδιο από το υπουργείο Δικαιοσύνης, την Αρχή Αντιμετώπιση Εξαρτήσεων Κύπρου, το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και την Αστυνομία, κατατέθηκε πρόσφατα από τον υπουργό Υγείας στο Υπουργικό Συμβούλιο και αφού έτυχε έγκρισης προωθήθηκε στη Βουλή για ψήφιση.
Στο νομοσχέδιο προτείνεται αυτός που θα εντοπιστεί σε ακτίνα μέχρι 500 μέτρων από οποιοδήποτε σχολείο με ναρκωτικές ουσίες, να έχει αυξημένες συνέπειες. Το γεγονός της σύλληψής του, δηλαδή, κοντά στο σχολείο, στην “ελεύθερη ζώνη” να θεωρείται επιβαρυντικός παράγοντας στην εκδίκαση της υπόθεσης. Με λίγα λόγια, ο εισαγγελέας θα μπορεί να του επιβάλλει κατά πολύ αυστηρότερες ποινές αν συλληφθεί κοντά σε σχολικό κτίριο, συγκριτικά με εκείνες που θα του επέβαλε αν βρισκόταν σε άλλον χώρο.
Σκοπός του νομοσχεδίου
Σκοπός του τροποποιητικού νομοσχεδίου είναι η συμπερίληψη του πραγματικού περιστατικού της διάπραξης των αδικημάτων, που ρυθμίζεται από τον νόμο, εντός ακτίνας 500 μέτρων γύρω από εκπαιδευτικά ιδρύματα, στα περιστατικά που καθιστούν τα αδικήματα, σε επίπεδο επιμέτρησης της ποινής, ιδιαίτερα σοβαρά.
Οι λόγοι που οδήγησαν στην πρωτοβουλία αυτή αφορούν στη σοβαρότητα και την ιδιαίτερη απαξία του υπό αναφορά αδικήματος και τη δημιουργία μιας ζώνης ελεύθερης από ναρκωτικά (drug free zone) γύρω από τα σχολεία.
Γιατί είναι σημαντική τροποποίηση
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, οι προτεινόμενες τροποποιήσεις θεωρούνται σημαντικές καθώς θα περάσουν στην κοινωνία το μήνυμα της μηδενικής ανοχής όσον αφορά τη διακίνηση και εμπορία παράνομων εξαρτησιογόνων ουσιών γύρω από τα σχολεία, και παράλληλα θα δημιουργήσουν ένα χώρο αυξημένης προστασίας για ένα ευαίσθητο πληθυσμό όπως είναι οι μαθητές και οι νέοι.
Αφορμή για την τροποποίηση
Αφορμή για την τροποποίηση του νόμου στάθηκε το γεγονός ότι τα ναρκωτικά έχουν μπει για τα καλά στα σχολεία, παρόλο που δεν υπάρχουν κρούσματα διακίνησης ναρκωτικών εντός των εκπαιδευτηρίων, αρκετοί μαθητές εντοπίζονται με εξαρτησιογόνες ουσίες στην κατοχή τους. Ειδικά στην Πάφο, το πρόβλημα είναι σοβαρό και ο δήμαρχος της πόλης κατάγγειλε κατ’ εξακολούθηση διακίνηση ναρκωτικών εντός και εκτός σχολικών μονάδων.
Θα εφαρμοστεί σειρά από μέτρα
Μιλώντας στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» του ΣΙΓΜΑ ο πρόεδρος της Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων, κ. Χρύσανθος Γεωργίου, εξήγησε πως «μ’αυτό τον τρόπο θα στείλουμε στα παιδιά το μήνυμα ότι, η χρήση ουσιών δεν είναι καλό πράγμα και από την άλλη θα στείλουμε το μήνυμα στους εμπόρους ότι τα παιδιά μας είναι πολύτιμα για εμάς. Αν θέλετε να πουλάτε ναρκωτικά έξω από τα σχολεία θα είστε αντιμέτωποι με την πιο μεγάλη ποινή».
Επίσης σημείωσε ότι θα εφαρμοστεί μία σειρά από 13 μέτρα, τα οποία θα ενισχύσουν την προσπάθεια αποτροπής. Μπορεί να μην γίνεται χρήση στα σχολεία ή να πωλούν ναρκωτικά κατά τη διάρκεια της σχολικής ημέρας, αλλά εκτός σχολείου μπορεί να γίνει. Τα παιδιά μ’ αυτά τα μέτρα θα είναι διαπαιδαγωγημένα ώστε να πουν όχι».
Μάλιστα, γνωστοποίησε ότι με την ολοκλήρωση της Εθνικής Στρατηγικής θα υπάρξουν πέντε πυλώνες στήριξης του ζητήματος: Πρόληψη, Θεραπεία, κοινωνική επανένταξη, μείωση της προσφοράς και μείωση της βλάβης.
«Αυτά πρέπει να έχουν ισορροπία. Το πρόβλημα είναι παντού, δεν ωραιοποιήσαμε αλλά ούτε δραματοποιήσαμε την κατάσταση. Μπορεί σε κάποια σχολεία να προσπάθησαν να κάνουν εμπορία ναρκωτικών και αυτός είναι και ο λόγος που δημιουργήσαμε την ζώνη», είπε.
Ακούστε όσα είπε για τα ναρκωτικά στα σχολεία ο κ. Γεωργίου:
Ενημερωτικό έντυπο για μαθητές και νέους
Παράλληλα, η Αρχή Εξαρτήσεων Κύπρου και η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού κυκλοφόρησαν ενημερωτικό έντυπο σχετικά με τις εξαρτησιογόνες ουσίες.
Το έντυπο με απλή και κατανοητή γλώσσα απαντά σε όσες απορίες μπορεί να έχουν μαθητές, εφήβους και νέοι, γύρω από τις ναρκωτικές ουσίες με στόχο τη σωστή πληροφόρηση τους.
Στο έντυπο πέραν από τις ουσίες, δίνονται επίσης πληροφορίες για τις τηλεφωνικές γραμμές 1402 και 1422 όπου ο καθένας από εμάς μπορεί να απευθυνθεί για βοήθεια, πληροφόρηση και στήριξη.
Διαβάστε το έντυπο εδώ