- Infokids.cy - https://www.infokids.cy -

“Θέλω να αλλάξω το επίθετο του παιδιού μου και να του δώσω του νέου μου συντρόφου. Μπορώ;”

“Μετά από μια 7ετη σχέση και συμβίωση με τον πρώην σύντροφό μου από την οποία σχέση απέκτησα και ένα αγοράκι το οποίο σήμερα είναι 4 χρόνων. Ήρθε το τέλος, διότι εκείνος τελικά δεν ήταν σε θέση να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα… την επισημοποίηση της σχέσης μας.

Με τα χίλια ζόρια δέχτηκε τελικά και αναγνώρισε το παιδί μας τον Μάιο που μας πέρασε. Από τον Σεπτέμβριο που έδωσα τέλος στη σχέση αυτή δεν βοηθάει καθόλου οικονομικά για το παιδί. Γνωρίζει ότι εγώ δυσκολεύομαι να βρω εργασία επειδή ψάχνω  για πρωινές και χωρίς Σ/Κ που πάει το παιδί στο σχολείο.

Πλέον έχω προχωρήσει την ζωή μου με έναν αξιόλογο και καλό άνθρωπο που θέλει και να με παντρευτεί. Θα μπορούσα να αλλάξω ξανά το επίθετο του παιδιού μου εφόσον δεν θέλει να συνεισφέρει ο βιολογικός του πατέρας και ουσιαστικά με βοηθού ο τωρινός μου σύντροφος; Και είτε να ξαναπάρει ο μικρός το δικό μου επίθετο είτε του συντρόφου μου;”

Η απάντηση του δικηγόρου κου. Κλέαρχου Χριστοφή

Από την στιγμή που έχει αναγνωριστεί το ανήλικο τέκνο από τον πατέρα του και έχει δηλωθεί το επώνυμο του ενώπιον του ληξίαρχου, δυνάμει της σχετικής Νομοθεσίας, τότε η μητέρα δεν μπορεί από μόνη της να αλλάξει το επώνυμο του τέκνου και να δώσει το δικό της.

Σύμφωνα με την Νομοθεσία μας το όνομα του ανήλικου τέκνου περιλαμβάνεται στον ορισμό της «γονικής μέριμνας». Βάσει της σχετικής Νομοθεσίας αν οι γονείς διαφωνούν κατά την άσκηση της γονικής μέριμνας και το συμφέρον του τέκνου επιβάλλει να ληφθεί απόφαση, αποφασίζει το Δικαστήριο, έπειτα από αίτηση οποιουδήποτε από τους γονείς.

Επομένως εάν δεν συμφωνεί ο πατέρας του παιδιού για την αλλαγή του επώνυμου για να πάρει αυτό της μητέρας, τότε η μητέρα θα πρέπει να αποταθεί στο Δικαστηρίου για να αποφασίσει το Δικαστήριο στην βάση των γεγονότων που θα ακούσει.

Όσον αφορά την περίπτωση να πάρει το επώνυμο του συντρόφου της μητέρας, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει από την στιγμή που το τέκνο έχει αναγνωριστεί από τον βιολογικό του πατέρα. Το επώνυμο ενός ανήλικου τέκνου μπορεί να είναι είτε το επώνυμο του ενός από τους γονείς είτε συνδυασμός των επωνύμων τους, που όμως σε καμιά περίπτωση δε μπορεί να περιλαμβάνει περισσότερα από δύο επώνυμα.

Περαιτέρω από την στιγμή που ο πατέρας αναγνώρισε το τέκνο του και δεν συνεισφέρει στην διατροφή του, τότε η μητέρα έχει δικαίωμα να καταχωρήσει αίτηση στο Δικαστήριο και να ζητήσει την έκδοση διατάγματος διατροφής το οποίο να διατάσσει και να καθορίζει το ποσό συνεισφοράς του πατέρα στην διατροφή του ανήλικου τέκνου του.

***Οι πιο πάνω απαντήσεις δίδονται με την επιφύλαξη ότι τα γεγονότα τα οποία μας έχουν προσκομιστεί είναι περιορισμένα και ως εκ τούτου οι πιο πάνω απαντήσεις έχουν μια πιο γενική φύση.

Ε & Γ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ ΔΕΠΕ

Δικηγόροι και Νομικοί Σύμβουλοι

legal@economideslegal.com [2]

Tηλ: +357 25866480