Μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Η μόλυνση που έριξε ένα παιδί από τα γέλια στο κώμα μέσα σε 2 ώρες

Μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Η μόλυνση που έριξε ένα παιδί από τα γέλια στο κώμα μέσα σε 2 ώρες

Από το γέλιο στο κώμα μέσα σε δύο ώρες. Αυτό το μικρό αγόρι αρρώστησε βαριά  με μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο. Πρόκειται για μία σπάνια, αλλά σοβαρή μόλυνση, που εξελίσσεται ραγδαία, προκαλώντας σοβαρές αναπηρίες ή ακόμη και θάνατο μέσα σε 24 ώρες.

Προκαλείται από μία βακτηριακή μόλυνση του αίματος και/ή των μεμβρανών της σπονδυλικής στήλης και του εγκεφάλου. Οι πιο ευάλωτες ομάδες είναι τα βρέφη ηλικίας κάτω του ενός έτους, και ακολουθούν τα νήπια, ηλικίας 1 έως 4 ετών.

Ξεκινά με συμπτώματα, όπως πυρετό και αδιαθεσία, κάτι που παρερμηνεύεται ως απλό κρυολόγημα..

Περίπου 1 στα 10 άτομα που προσβάλλονται από μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο αποβιώνει παρά τη θεραπεία, ενώ 1 στα 5 άτομα που επιβιώνει εμφανίζει μόνιμες αναπηρίες, όπως εγκεφαλική βλάβη, απώλεια ακοής ή μαθησιακές δυσκολίες.

«Είναι ένα πολύ δυνατό παιδί που γενικά δεν ήταν φιλάσθενο. Ήταν ανήσυχος το προηγούμενο απόγευμα και πήγε για ύπνο νωρίς. Είχε λίγο πυρετό αργά το βράδυ, αλλά όχι κάτι φοβερό, προσπάθησα να του δώσω ιβουπροφένη, την οποία έκανε εμετό. Είδαμε παιδίατρο, αλλά μας καθησύχασε», ανέφερε η μητέρα.

«Το επόμενο πρωί ξύπνησε καλά και ήταν ιδιαίτερα δραστήριος, τρέχοντας παντού σαν τρελός. Είχε ένα μικρό εξάνθημα, κι αυτό ήταν που με ανησύχησε λίγο περισσότερο (καθώς έχω φροντίσω μωρά στη μονάδα εγκαυμάτων που είχαν μηνιγγίτιδα). Έτσι, ήμουν περισσότερο προσεκτική, αν και όλα έδειχναν φυσιολογικά και ο πυρετός είχε πέσει», σημείωσε.

«Πήγαμε για μία εξέταση στο τοπικό κέντρο υγείας και οι γιατροί θέλησαν να τον στείλουν πίσω στο σπίτι. Όμως, εγώ ήμουν ακόμη ανήσυχη, ένιωθα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Είχε κουραστεί και δεν ήταν ο εαυτός του. Το πρώτο που είπαν οι γιατροί ήταν, ότι θα μπορούσε να φύγει, αλλά εγώ έβλεπα ότι χειροτέρευε», συνέχισε η μητέρα.

Ο πυρετός επέστρεψε και το εξάνθημα μεγάλωσε. Ήρθε μία ιατρική ομάδα στο σπίτι για να εξετάσει το εξάνθημα και να αποφανθεί, αν επρόκειτο για παρενέργεια της ιβουπροφένης. Ζήτησα τη γνώμη ενός άλλου γιατρού, επειδή πραγματικά ανησυχούσα. Και λίγο μετά το παιδί μου έπεσε σε κώμα», είπε.

Του έγινε οσφυονωτιαία παρακέντιση  και επιβεβαιώθηκε η μηνιγγίτιδα. Μπήκε στην εντατική και για λίγες ημέρες δεν είχε επαφή με το περιβάλλον. Μέχρι που τελικά, ένα πρωί ξύπνσε και ανάρρωσε πολύ γρήγορα, με κάποιες απλά παρενέργειες», κατέληξε.

εν δυναμει θανατηφορος νοσος

Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος, η οποία προκαλείται από ένα βακτήριο, τη Neisseria meningitidis, εξελίσσεται ταχύτατα και μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο σε διάστημα 24 ωρών από την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), το 5-10 % περίπου των ατόμων που προσβάλλεται από τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο θα καταλήξει, ακόμα και αν διαγνωστεί ή λάβει έγκαιρα κατάλληλη θεραπεία.

Για την αντιμετώπιση της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου απαιτείται νοσηλεία και αντιμικροβιακή θεραπεία καθώς πρόκειται για μια δυνητικά θανατηφόρο ασθένεια.

Επίσης, έχουν χρησιμοποιηθεί διάφορα αντιβιοτικά, συμπεριλαμβανομένης της πενικιλλίνης, της αμπικιλλίνης, της χλωραμφενικόλης και της κεφτριαξόνης.

Δεδομένης της ταχείας προϊούσας πορείας της, η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος μπορεί να εμφανίζει διακυμάνσεις παρά τη χορήγηση κατάλληλης θεραπείας και την άμεση ιατρική περίθαλψη.

Πρόληψη της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου

Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος είναι σημαντική αιτία αποτρέψιμου θανάτου και αναπηρίας στις βιομηχανοποιημένες και αναπτυσσόμενες χώρες. Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης και ελέγχου της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου είναι μέσω του εμβολιασμού, ο οποίος παρέχει προστασία κατά των
περισσότερων δυνατών βακτηριακών οροομάδων.

Οι εκστρατείες εμβολιασμού κατά δύο άλλων κύριων αιτιών βακτηριακής μηνιγγίτιδας – του Haemophilus influenzae τύπου b (Hib) και του Streptococcus pneumoniae (πνευμονιόκοκκου) – έχουν ήδη αποδειχθεί ιδιαιτέρως αποτελεσματικές. Ωστόσο, η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος εξακολουθεί να μην καλύπτεται πλήρως από τα υπάρχοντα εμβόλια .

Πρόσφατα, αναπτύχθηκαν εμβόλια που προσφέρουν προστασία κατά όλων των σημαντικών οροομάδων Neisseria meningitidis (A, B, C, W-135 και Y) που προκαλούν τη νόσο, την τρίτη μορφή βακτηριακής μηνιγγίτιδας.

*Πηγή ιστορίας: Tiny Hearts Education

Διαβάστε επίσης:

Αν το γάλα σου βγαίνει σε άλλο χρώμα, τότε δες σε τι μπορεί να οφείλεται

Τι είναι το Σύνδρομο του Λυκανθρώπου και πώς αντιμετωπίζεται

«Τα σκληρά μοκασίνια»: Μία παραβολή για το πώς να προστατεύσεις το παιδί από τον δικό σου παιδικό πόνο