- Infokids.cy - https://www.infokids.cy -

Μιλήσαμε με τις Greek Mums in Great Britain και ανακαλύψαμε πώς έγιναν το «δίχτυ» που κάθε μαμά χρειάζεται

Η απόφαση να φύγεις από την πατρίδα σου και να ζήσεις μόνιμα σε μία άλλη χώρα, ακόμα κι αν αυτή είναι εξαιρετικά ανεπτυγμένη και “ανοιχτή” στην πολυπολιτισμικότητα όπως η Μ. Βρετανία, δεν είναι εύκολη. Προσωπικά, όταν βρέθηκα μπροστά σε αυτό το δίλημμα, θεώρησα αδιανόητο να μην βλέπω όσο συχνά ήθελα τα αγαπημένα μου πρόσωπα, όμως καλοί μου φίλοι είχαν άλλη γνώμη και τώρα ζουν ευτυχισμένοι με τις οικογένειές τους στο Λονδίνο. Οι ίδιοι μου μιλούν συχνά για τις προκλήσεις της ζωής και ειδικά της ανατροφής παιδιών σε ένα περιβάλλον χωρίς «δίχτυ ασφαλείας» -χωρίς π.χ. διαθέσιμους θείους και παππούδες, χωρίς καν την «ασφάλεια» του προσωπικού σου γυναικολόγου ή παιδίατρου.

Αυτή τη φορά, όμως, ήταν η σειρά μου να τους μιλήσω για τη ζωή τους εκεί, συστήνοντάς τους τις Greek Moms in Great Britain [2], μία ομάδα ελληνίδων μαμάδων που -για τον δικό της λόγο η κάθε μία- βρέθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και σύντομα ένιωσαν έντονη την ανάγκη δημιουργίας μιας κοινότητας που θα προσφέρει αυτό το «δίχτυ» που τους έχει λείψει εκεί.

Η κ. Ελένη Ακίφ, λοιπόν, συνιδρύτρια της ομάδας στο Facebook, μίλησε στο Infokids.gr, τόσο για τη δημιουργία του γκρουπ, όσο και για τη ζωή της οικογένειάς της στην Αγγλία:

Αρχικά, πότε φύγατε από την Ελλάδα, υπό ποιες συνθήκες και πού δημιουργήσατε την οικογένειά σας;

Από την Ελλάδα φύγαμε λόγω της οικονομικής κρίσης τον Μάρτιο του 2014 με τον σύζυγο μου Αναστάσιο, αφού είδαμε πως ήταν αδύνατο να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας. Παρόλο που ο ίδιος έκανε 3 δουλειές ταυτόχρονα, δεν ήταν αρκετό για να επιβιώσουμε στην Ελλάδα.

Η κ. Ελένη Ακίφ και ο άνδρας της Αναστάσιος

Είχαμε αποκτήσει κι ένα μωράκι, τη Μαρία, την οποία αναγκαστήκαμε όταν ήταν μόλις 7 μηνών να αφήσουμε με την μητέρα μου για να κάνουμε αυτό το τεράστιο βήμα και να μεταναστεύσουμε στην Μ. Βρετανία, συγκεκριμένα στο Λονδίνο, για το οποίο δεν γνωρίζαμε τίποτα πέρα από το γνωστό σε όλους Big Ben.

Σε λιγότερο από έναν χρόνο αποφασίσαμε να φύγουμε από το Λονδίνο και να μετακομίσουμε στην επαρχία, όπου η ζωή προσωπικά για μένα είναι ποιοτικά καλύτερη και πολύ οικονομικότερη.

Αφού σταθεροποιηθήκαμε και πλέον είχαμε καλύτερες βάσεις, η οικογένειά μας μεγάλωσε. Αποκτήσαμε το 2015 την κόρη μας Γεωργία και το 2017 τον γιο μας Χρήστο.

Η Μαρία, η Γεωργία και ο Χρήστος

Η ζωή μας στην Αγγλία κυλάει όμορφα και με λιγότερο άγχος, αν και είναι γρήγοροι οι ρυθμοί. Η καθημερινότητα μας τρέχει ανάμεσα σε δουλειά, σχολείο και εξωσχολικές δραστηριότητες.

Πώς είναι η ζωή στη Μ. Βρετανία για έναν Έλληνα; Έχετε δει αλλαγές στην καθημερινότητά σας μετά το Brexit;

Όσον αφορά το Brexit, και μιλώντας πάντα σύμφωνα με τη δίκη μου εμπειρία, δεν έχουμε νιώσει κάποια διαφορά από τότε που έγινε.

Τι σας ώθησε να δημιουργήσετε την ομάδα Greek mums in Great Britain;

Τώρα για το πολυαγαπημένο μας γκρουπ: Αυτό που με ώθησε να δημιουργήσω το γκρουπ μας Greek mums in Great Britain ήταν η μοναξιά. Θωρώ πως είναι κάτι που νιώθουν όλοι όσοι μεταναστεύουν.

Όντας ένα παιδί με πολλές παρέες και πολύ κοινωνικό ήταν δύσκολο να μην έχω κανέναν να μιλήσω! Οπότε ξύπνησα ένα πρωί και είπα «θα κάνω ένα γκρουπ στο Facebook για μαμάδες όπως εγώ, μόνες στη Μ. Βρετανία, που έχουν την ανάγκη να ανταλλάξουν μια κουβέντα με έναν άνθρωπο, έστω κ εξ αποστάσεως.

Πόσο εύκολο ήταν να συγκεντρώσετε τα μέλη σας και τι είναι αυτό που νιώθετε ότι σας έχει ενώσει μεταξύ σας; Έχετε συναντηθεί με τις άλλες μαμάδες ποτέ από κοντά;

Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν πολλά γκρουπς στο Facebook με πολύ περισσότερα μέλη. Απλά εγώ σαν Ελένη με την συνδιαχειρίστρια και κουμπαρά μου Ιωάννα Φωτιάδου, αποφασίσαμε πως δεν θα επιτρέπουμε εύκολα να γίνονται μέλη, γιατί πολύ απλά δεν μας ενδιέφερε να είμαστε «πολλές» απλά θέλαμε όταν ξυπνάμε να λέμε καλημέρα η μια στην άλλη, όπως θα κάναμε και στην Ελλάδα, με τη γειτόνισσά μας. Και όχι να φοβόμαστε να εκφράσουμε την γνώμη μας, για να μην βγει κάποιος να πει την «εξυπνάδα» του, με αποτέλεσμα αντί να βοηθιόμαστε να γινόμαστε χειρότερα.

Ιωάννα Φωτιάδου & Ελένη Ακιφ

Θεωρώ πως αυτό που μας ενώνει όλες μέσα στο γκρουπ είναι η ανάγκη της «παρέας» κυρίως και φυσικά η καλή θέληση να βοηθάμε τα μέλη μας, μαμάδες και μη.

Τι έχετε κερδίσει με τη δημιουργία του γκρουπ; Πώς σας έχει βοηθήσει;

Αυτό που κερδίσαμε σε αυτό το γκρουπ είναι μια δεύτερη οικογένεια. Έχουν δημιουργηθεί αληθινές φιλίες και συνεργασίες. Όλες οι κοπέλες είναι πάντα πρόθυμες να βοηθήσουν είτε με πληροφορίες που αφορούν την Αγγλία είτε με συμβουλές είτε με ψυχολογική υποστήριξη.

Τα παιδιά μεγαλώνουν καλύτερα στην Ελλάδα ή στην Αγγλία;

Θεωρώ πως δεν υπάρχουν ιδανικές χώρες. Τα παιδιά μεγαλώνουν καλύτερα όπου υπάρχει αγάπη και ηρεμία. Θα σταθώ σε αυτά που βρίσκω θετικά σε αυτή την χώρα που είναι ότι έχει ένα καλό εκπαιδευτικό σύστημα, ότι υπάρχουν ευκαιρίες για νέα παιδιά και μη, και στο ότι με χαροποιεί το γεγονός ότι τα παιδιά μου μεγαλώνουν σε μια πολυπολιτισμική χώρα. Πιστεύω πως αυτό θα είναι και ένα εφόδιο για την ζωή τους.

Τελικά, ήταν σωστή η απόφαση να ζήσετε στην Αγγλία; Σκοπεύετε κάποτε να επιστρέψετε στην Ελλάδα;

Με την έως τώρα εμπειρία μας θεωρώ πως η μετανάστευση μας ήταν μια πολύ καλή απόφαση. Φυσικά δεν αποκλείω το ενδεχόμενο επιστροφής στην Ελλάδα. Προς το παρόν, όμως, δεν είναι στα άμεσα σχέδιά μας.