Μέχρι ποια ηλικία ζουν μαζί με τους γονείς τους οι Κύπριοι;

Μέχρι ποια ηλικία ζουν μαζί με τους γονείς τους οι Κύπριοι;

Ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με το πότε εγκαταλείπουν οι νεαροί της Ευρώπης το πατρικό τους σπίτι έδωσε η Eurostat.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στις Βόρειες και Δυτικές χώρες οι νέοι εγκαταλείπουν το σπίτι των γονιών τους κατά μέσο όρο μόλις περάσουν τα 20 τους χρόνια ενώ στις Νότιες και Ανατολικές Χώρες οι μέσες ηλικίες είναι λίγο πριν ή μετά τα 30 τους χρόνια.

Συγκεκριμένα μεγαλύτεροι φεύγουν από το πατρικό τους οι Κροάτες (32,4 χρόνια), οι Σλοβάκοι (30,9 χρόνια), οι Μαλτέζοι και οι Ιταλοί (30,2 χρόνια) και οι Πορτογάλοι (30 χρόνια). Αντίθετα, η Δανία (21,2 χρόνια), το Λουξεμβούργο (19,8 χρόνια) και η Σουηδία (17,5 χρόνια) κατέγραψαν τον χαμηλότερο μέσο όρο ηλικίας, όλοι κάτω των 22 ετών.

Όσον αφορά τη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία  οι νεαροί Κύπριοι φεύγουν από το πατρικό τους στα 27,4 χρόνια ενώ οι νεαρές Κύπριες στα 26,2 χρόνια.

Αντίστοιχα οι Έλληνες βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα, με μέσο όρο περίπου τα 30 χρόνια. 

Στην ΕΕ, κατά μέσο όρο, οι άνδρες «εγκατέλειψαν» το γονικό νοικοκυριό σε ηλικία 27,4 ετών και οι γυναίκες στα 25,4 έτη.

Αυτή η τάση παρατηρήθηκε σε όλες τις χώρες, δηλαδή οι νέες γυναίκες έφυγαν από το γονικό νοικοκυριό κατά μέσο όρο νωρίτερα από τους νέους άνδρες.

Η μόνη μικρή εξαίρεση ήταν η Σουηδία όπου τα κορίτσια έφυγαν κατά μέσο όρο 0,1 χρόνια μετά τα αγόρια.

Το μεγαλύτερο χάσμα στην ηλικία ανάμεσα στα φύλα

Τα μεγαλύτερα χάσματα μεταξύ των φύλων εντοπίστηκαν στη Ρουμανία, όπου οι νεαροί Ρουμάνοι φεύγουν στα 30,0 και οι νεαρές Ρουμάνες στα 25,5 χρόνια (χάσμα μεταξύ των φύλων 4,5 ετών), ακολουθούμενη από τη Βουλγαρία (4,2 χάσμα μεταξύ των φύλων) με τα αρσενικά να φύγουν στα 32,0 και τα θηλυκά στα 27,8 έτη.

Στην Κροατία, τόσο οι νέοι όσο και οι νέες αποχώρησαν από την τελευταία στην ΕΕ (σε ηλικία 34,0 και 30,9 ετών, αντίστοιχα), αντιπροσωπεύοντας το τρίτο μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ των φύλων των 3,1 ετών.

Η Σουηδία, το Λουξεμβούργο και η Εσθονία κατέγραψαν το μικρότερο χάσμα μεταξύ των δύο φύλων με 0,1, 0,4 και 0,5 χρόνια αντίστοιχα μεταξύ νεαρών ανδρών και γυναικών που εγκαταλείπουν το γονικό σπίτι.

Το χάσμα μεταξύ των φύλων ήταν πιο έντονο σε χώρες όπου οι νέοι εγκατέλειψαν το σπίτι των γονέων αργότερα και λιγότερο έντονοι σε χώρες όπου έφυγαν νωρίτερα.

Διαβάστε επίσης:

«Αυτό είναι το μόνο που θέλω τα παιδιά μου να θυμούνται από το πατρικό τους σπίτι»

Όσο μικρότερα είναι τα παιδιά, τόσο πιο σημαντικό είναι να τους προσφέρουμε συμπαράσταση

“Είναι δύσκολο να είσαι μαμά όταν εσύ δεν έχεις μια μαμά για να στηριχθείς”