Μαγειρίτσα: Η παραδοσιακή σούπα της Ανάστασης

Η μαγειρίτσα είναι παραδοσιακή σούπα που παρασκευάζεται το Πάσχα σε πολλά μέρη της Ελλάδας, αλλά τα τελευταία χρόνια συνηθίζεται πολύ και στην Κύπρο.

Η παραδοσιακή σούπα με κρέας, αποτελεί βάλσαμο για το στομάχι και με την οποία τερματίζουμε την πολυήμερη νηστεία.

Σχετικά άρθρα: Η «οικολογική» μαγειρίτσα που θα ενθουσιάσει τα παιδιά

Το Infokids.cy βρήκε μία πολύ ωραία συνταγή για το κατ’ εξοχήν πιάτο της Ανάστασης.

Τι θα χρειαστείτε
  • συκωταριά (για 5-8 άτομα)
  • Έντερα αρνιού (προαιρετικά)
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 μέτριο μαρούλι ψιλοκομμένο
  • 4 κ.σ. κοφτές βούτυρο
  • 4 κ.σ. ρύζι
  • 2 αυγά
  • 3 λεμόνια
  • Αλάτι & πιπέρι
Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τη συκωταριά και τα έντερα και τα βράζουμε για 15-20 λεπτά. Στη συνέχεια κόβουμε τη συκωταριά και τα έντερα σε πολύ μικρά κομμάτια.
Σοτάρουμε τα κρεμμύδια στο βούτυρο μέχρι να μαραθούν.

Προσθέτουμε τη συκωταριά και τα έντερα, τον άνηθο, το αλάτι και το πιπέρι. Τα αφήνουμε μέχρι να ροδίσουν και προσθέτουμε ζωμό κότας ή ζωμό από κεφαλάκι ή κρέας αρνίσιο.

Αφήνουμε να σιγοβράσει για μισή ώρα περίπου και προσθέτουμε το ρύζι. Όταν ψηθεί το ρύζι κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και φτιάχνουμε το αυγολέμονο.

Χτυπάμε τα αυγά, προσθέτουμε λίγο νερό και τον χυμό λεμονιού και ρίχνουμε μέσα στα αυγά λίγο-λίγο το ζουμί της μαγειρίτσας (χτυπάμε συνέχεια).

Όταν το αυγολέμονο ζεσταθεί, το προσθέτουμε στη μαγειρίτσα και ανακατεύουμε καλά. Τη βάζουμε σε σιγανή φωτιά για 2 λεπτά χωρίς να την αφήσουμε να βράσει, για να μην κόψει το αυγό.