Ξεκαθαρίζει το Υπ. Παιδείας για το φοιτητικό επίδομα – Διευκρινίσεις για τις παρερμηνίες που προέκυψαν

Επίδομα τέκνου και χριστουγεννιάτικα επιδόματα: Τα καλά νέα της ημέρας!

Διευκρινίσεις αναφορικά με το φοιτητικό επίδομα εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας, ξεκαθαρίζοντας ορισμένες παρερμηνίες που έγιναν.

Αναφορικά με διάφορες παρερμηνείες που επιχειρήθηκαν σχετικά με την παραχώρηση των φοιτητικών επιδομάτων κατά το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020, το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας διευκρινίζει τα ακόλουθα:

Το Υπουργικό Συμβούλιο, κατά τη συνεδρία του στις 3/12/2020, αποφάσισε την παραχώρηση φοιτητικών επιδομάτων για κάλυψη εξόδων σίτισης και διαβίωσης, αλλά και την παραχώρηση πρόσθετου επιδόματος σε πρωτοετείς φοιτητές.

Επιπλέον, το  Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την παραχώρηση χριστουγεννιάτικου επιδόματος ύψους €200, σε όλους τους φοιτητές που έχουν λάβει φοιτητική χορηγία και πληρούν τις προϋποθέσεις του περί Κρατικής Φοιτητικής Μέριμνας Νόμου του 2015 έως 2020 για παραχώρηση φοιτητικών επιδομάτων.

Σε όλους καταβλήθηκε το επίδομα

Φέτος, το χριστουγεννιάτικο επίδομα καταβλήθηκε σε όλους τους εν δυνάμει δικαιούχους, ανεξαρτήτως μοριοδότησης, με αποτέλεσμα να επωφεληθούν 11.214 δικαιούχοι, σε σύγκριση με 6.199 δικαιούχους που έλαβαν  χριστουγεννιάτικο επίδομα και επίδομα εξωτερικού την προηγούμενη ακαδημαϊκή χρονιά. Το συνολικό ποσό που δαπανήθηκε μέχρι το παρόν στάδιο για σκοπούς φοιτητικών επιδομάτων ανήλθε στα €7.028.314, ενώ εκκρεμεί η καταβολή επιδομάτων σε αριθμό δικαιούχων, διότι αναμένεται η εκ μέρους τους υποβολή του αριθμού τραπεζικού λογαριασμού.

\Επισημαίνεται, ότι το συνολικό ποσό που δαπανήθηκε κατά την περσινή ακαδημαϊκή χρονιά 2018-2019 για σκοπούς φοιτητικών επιδομάτων ανήλθε στα €6.250.000. H μέχρι στιγμής αύξηση της δαπάνης για τα φοιτητικά επιδόματα σε σχέση με την περσινή χρονιά, ανέρχεται στις €778.314, γεγονός που καταδεικνύει την πρόθεση του Υπουργικού Συμβουλίου να στηρίξει, μέσω της Απόφασης αυτής, όσο το δυνατό μεγαλύτερο αριθμό οικογενειών.

Διευκρινίζεται, πρόσθετα, ότι μέσα στα πλαίσια απλούστευσης των διαδικασιών εξέτασης των φοιτητικών επιδομάτων για σκοπούς διευκόλυνσης των δικαιούχων, αποφασίστηκε όπως ολόκληρο το ποσό που προνοείται για καταβολή του επιδόματος αγοράς πανεπιστημιακών βιβλίων το οποίο δεν καταργείται, ενσωματώθηκε στα υπόλοιπα επιδόματα, με στόχο την αποτελεσματικότερη αξιοποίησή του από αυξημένο αριθμό δικαιούχων.