Κεταμίνη: Η ουσία από τον πόλεμο Βιετνάμ που χορηγείται σε ζώα και ως «χάπι βιασμού»

Κεταμίνη: Η ουσία από τον πόλεμο Βιετνάμ που χορηγείται σε ζώα και ως «χάπι βιασμού»

Το διαβιβαστικό της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής αποτελεί καταπέλτη για την Ρούλα Πισπιρίγκου, η οποία κατηγορείται για τον θάνατο της 9χρονης κόρης της Τζωρτζίνας, αφότου της χορήγησε την ουσία κεταμίνη.

Σύμφωνα με το διαβιβαστικό, «από το σύνολο του συγκεντρωθέντος προανακριτικού υλικού προκύπτει ότι ο θάνατος της Δασκαλάκη Γεωργίας επήλθε συνεπεία χορήγησης θανατηφόρου ποσότητας κεταμίνης, μέσα σε 20 λεπτά το πολύ, από τη στιγμή της χορήγησης και κατά το χρονικό αυτό διάστημα μαζί με τη Γεωργία ήταν μόνο η μητέρα της Πισπιρίγκου, Σωτηρία. Η τελευταία φορά που κάποιος από τους γιατρούς ή το νοσηλευτικό προσωπικό επισκέφτηκε το θάλαμο της ανήλικης ήταν περίπου μια ώρα πριν την εκδήλωση του επεισοδίου που οδήγησε στο θάνατο του παιδιού. Από την εξέταση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και από τον ιατρικό φάκελο του θύματος προκύπτει ότι δεν χορηγήθηκε σε καμία ποσότητα κεταμίνη».

Ποια είναι όμως αυτή η ουσία; Η κεταμίνη συντέθηκε για πρώτη φορά το 1962 και εγκρίθηκε για χρήση στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1970.

Στην κτηνιατρική χρησιμοποιείται συχνά για τα αναισθητικά και αναλγητικά της αποτελέσματα, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως χορηγήθηκε εκτενώς για χειρουργική αναισθησία στον πόλεμο του Βιετνάμ.

Ο λόγος για το φάρμακο κεταμίνη, την αναισθητική ουσία ταχείας δράσης που βρέθηκε σε υψηλές δόσεις στον οργανισμό της μικρής Τζωρτζίνας, όπως αποκάλυψαν οι τοξικολογικές εξετάσεις. Στον οργανισμό της οι ποσότητες κεταμίνης ήταν 6 mg ανά λίτρο αίματος.

Διασχιστικό αναισθητικο

Είναι γνωστή ως ένα διασχιστικό αναισθητικό, που σημαίνει ότι οι ασθενείς νιώθουν αποστασιοποιημένοι και απόμακροι από το άμεσο περιβάλλον τους. Δρα σε υποδοχείς του εγκεφάλου, που ονομάζονται NMDA, αναστέλλοντας τη λειτουργία τους.

Αυτοί οι υποδοχείς ρυθμίζουν την είσοδο και έξοδο ιόντων στο νευρικό κύτταρο και εμπλέκονται κυρίως σε διαδικασίες μάθησης και μνήμης.

Η κεταμίνη χορηγείται κυρίως για την πρόκληση και τη διατήρηση της αναισθησίας. Προκαλεί αποσυνδετική αναισθησία, μια κατάσταση που μοιάζει με έκσταση που παρέχει ανακούφιση από τον πόνο, καταστολή και αμνησία.

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της αναισθησίας με κεταμίνη είναι η διατήρηση των αντανακλαστικών της αναπνοής και των αεραγωγών, η διέγερση της καρδιακής λειτουργίας με αυξημένη αρτηριακή πίεση και η μέτρια βρογχοδιαστολή.

Σε χαμηλότερες, υποαναισθητικές δόσεις, η κεταμίνη είναι ένας πολλά υποσχόμενος παράγοντας για τον πόνο και την κατάθλιψη που είναι ανθεκτική στη θεραπεία. Ωστόσο, η αντικαταθλιπτική δράση μεμονωμένης χορήγησης κεταμίνης εξασθενεί με τον καιρό και τα αποτελέσματα της επαναλαμβανόμενης χρήσης δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς.

Ανήκει στην κατηγορία των φαρμάκων που μοιάζουν με παραισθησιογόνα, μάλιστα είναι και μία από τις ουσίες που χρησιμοποιείται ως “φάρμακο βιασμού”.

Αναλγητικό και αναισθητικό για ζώα

Στην κτηνιατρική αναισθησία, η κεταμίνη χρησιμοποιείται συχνά για τα αναισθητικά και αναλγητικά της αποτελέσματα σε μικρά ζώα, αλλά ταυτόχρονα χρησιμοποιείται συχνά στην επαγωγή και συντήρηση της αναισθησίας σε άλογα.. Οι κτηνίατροι χρησιμοποιούν συχνά την κεταμίνη με ηρεμιστικά φάρμακα για να παράγουν ισορροπημένη αναισθησία και αναλγησία και ως έγχυμα σταθερού ρυθμού για να βοηθήσουν στην αποφυγή της αύξησης του πόνου. Η κεταμίνη χρησιμοποιείται επίσης για τη διαχείριση του πόνου μεταξύ μεγάλων ζώων.

Ποιες είναι οι παρενέργειες

Η επίδραση στον οργανισμό ξεκινά λίγα μόλις λεπτά μετά τη λήψη της. Σε μεγάλες δόσεις προκαλεί σπασμούς, βραδυκαρδία ή ταχυκαρδία. Πρόκειται για ενδοφλέβιο αναισθητικό βραχείας δράσης, το οποίο εάν χορηγηθεί σε μεγάλες δόσεις προκαλεί άπνοια και θάνατο.

Οι παρενέργειες στα ανθρώπινα όργανα περιγράφονται ως εξής:

  • Εγκέφαλος: ενδοκρανιακή υπέρταση, γνωστικές διαταραχές, χρόνιες βλάβες στην επεισοδιακή μνήμη
  • Καρδιά: υπέρταση, ταχυκαρδία, αυξημένη καρδιακή παροχή
  • Νεφρά: δυσλειτουργία της ουροδόχου κύστης, διαβρωτική κυστίτιδα, φλεγμονή του ουρητήρα με υδρονέφρωση και νεφρική δυσλειτουργία
  • Ήπαρ: μη φυσιολογική ηπατική δυσλειτουργία
  • Αναπνευστική οδός: αναπνευστική καταστολή

Νομικό καθεστώς

Στην Ελλάδα η κεταμίνη είναι ελεγχόμενη ουσία του πίνακα Γ (οι ουσίες του πίνακα Γ παράγονται, διακινούνται και διατίθενται από νομικά και φυσικά πρόσωπα μέσω του Κρατικού Μονοπωλίου Ναρκωτικών, ύστερα από γνωμοδότηση της Επιτροπής Ναρκωτικών με ευθύνη του Ε.Ο.Φ) και χορηγείται με ειδική συνταγή ναρκωτικών.

ΠΟΥ ΒΡΗΚΕ ΤΗΝ ΚΕΤΑΜΙΝΗ – Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ

Ερωτηματικό παραμένει από πού έγινε η προμήθεια της κεταμίνης από τη Ρούλα Πισπιρίγκου που κατηγορείται ότι τη χορήγησε στην 9χρονη Τζωρτζίνα με αποτέλεσμα να πάθει ανακοπή ενώ νοσηλευόταν στο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, υπάρχουν πληροφορίες πως η Ρούλα Πισπιρίγκου προμηθεύτηκε την κεταμίνη από φαρμακαποθήκη της Πάτρας, στην οποία φέρεται να εργάζεται ή εργαζόταν ο Μάνος Δασκαλάκης.

Πηγές αναφέρουν ότι ο Μάνος είχε εργαστεί για ένα διάστημα ως υπάλληλος σε μεταφορική που προμήθευε φαρμακεία με ουσίες και σκευάσματα βιταμινών και όχι με φάρμακα.

Ταυτόχρονα, ο κ. Δασκαλάκης έχει κλειστό εδώ και ώρες το κινητό του τηλέφωνο και φέρεται να μην εμφανίστηκε ούτε στη δουλειά του σήμερα, την επόμενη ημέρα από τη σύλληψη της συντρόφου του.

Πάντως σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά την κεταμίνη μπορεί να την προμηθευτεί κανείς από καταστήματα ή αποθήκες που πουλάνε κτηνιατρικά φάρμακα.

Διαβάστε ακόμα:

Ιστορική μέρα για την Ομοσπονδία Πάφου: Ανακοινώθηκαν νέες παιδικές κατασκηνώσεις!

10 ειδικά γάντια θα αγκαλιάζουν τα προωράκια της ΜΕΝΝ του Μακαρείου Νοσοκομείου

Εγγραφές σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την επιβεβαίωση