Καλοκαιρινή Κατάθλιψη: 11 Τρόποι να Αντιμετωπίσετε το Warm-Weather Blues

Οι ειδικοί λένε ότι η φροντίδα του ύπνου και η υιοθέτηση μερικών άλλων αλλαγών στον τρόπο ζωής σας μπορούν να σας βοηθήσουν να νιώσετε ευδιάθετοι όλο το καλοκαίρι.

Έως και το 30% των ανθρώπων που πάσχουν από εποχική κατάθλιψη την αισθάνονται το καλοκαίρι. Ορισμένες φορές, η κατάθλιψη των εποχών εμφανίζεται κατά τη διάρκεια των χειμερινών ημερών.

Αλλά υπάρχει ένας άλλος, λιγότερο κοινός τύπος εποχιακής κατάθλιψης που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια των ηλιόλουστων ημερών της άνοιξης και του καλοκαιριού – και, σύμφωνα με ειδικούς, είναι εξίσου σοβαρή.

«Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι κάθε άτομο είναι διαφορετικό και, ενώ τα περισσότερα  επεισόδια εποχιακής κατάθλιψης συμβαίνουν το χειμώνα, έως και το 30% των ανθρώπων -με εποχιακή κατάθλιψη- θα βιώσουν εποχιακή κατάθλιψη το καλοκαίρι», λέει η Σαμάρ ΜακΚάτσεν, MD, ι ψυχίατρος ειδικευμένη σε κατάθλιψη, διπολική κατάθλιψη και αγχώδεις διαταραχές  στο Ιατρικό Κέντρο Πανεπιστημίου Ohio State Wexner στο Κόλουμπους.

Οι άνθρωποι με κατάθλιψη εποχιακού μοτίβου καλοκαιριού – γνωστή και ως  seasonal affective disorder (SAD)–  συνήθως βιώνουν κοινά συμπτώματα κατάθλιψης για περίπου τέσσερις έως πέντε μήνες κάθε χρόνο όταν ο καιρός είναι ζεστός, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας (NIMH).

Συμπτώματα της Κατάθλιψης του Καλοκαιριού

Τα συμπτώματα της κατάθλιψης περιλαμβάνουν χαμηλά επίπεδα ενέργειας, απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που παλιότερα απολαμβάνατε, δυσκολία στην συγκέντρωση, αίσθηση απελπισίας, σημειώνει το NIMH. Επιπλέον, οι άνθρωποι με κατάθλιψη εποχιακού μοτίβου καλοκαιριού μπορεί να βιώσουν:

  • Αγωνία και ανησυχία
  • Αϋπνία
  • Έλλειψη όρεξης, με αποτέλεσμα απώλεια βάρους

Σύμφωνα με το NIMH, ένας  επαγγελματίας ψυχικής υγείας μπορεί να διαγνώσει και να  θεραπεύσει για κατάθλιψη εποχιακού μοτίβου καλοκαιριού αν:

  • Έχετε συμπτώματα μείζονος κατάθλιψης
  • Βιώνετε επεισόδια κατάθλιψης που συμβαίνουν τους καλοκαιρινούς μήνες για τουλάχιστον δύο συνεχόμενα έτη
  • Έχετε την τάση να βιώνετε επεισόδια κατάθλιψης πιο συχνά το καλοκαίρι από κάθε άλλη στιγμή του έτους

Τι Προκαλεί την Κατάθλιψη του Καλοκαιριού

Παρόλο που οι ειδικοί δεν ξέρουν ακριβώς τι την προκαλεί όπως όλες οι ψυχικές διαταραχές, είναι πιθανόν να σχετίζεται με μια ποικιλία παραγόντων. Συμπεριλαμβανομένων βιολογικών, περιβαλλοντικών και ψυχολογικών.

«Το καλοκαίρι μπορεί να είναι μια περίοδος διασκέδασης, χαλάρωσης και ελευθερίας από το σχολείο, τη δουλειά και άλλες υποχρεώσεις. Ωστόσο, για εκείνους που είναι ευάλωτοι στην κατάθλιψη, το καλοκαίρι μπορεί να φαίνεται σαν μια υπερβολικά μεγάλη και απότομη αλλαγή», εξηγεί η Κάρεν Λιμ, MD, ψυχίατρος στην Prairie Health στο American Canyon της Καλιφόρνια, εξειδικευμένη τόσο στη γενική ψυχιατρική όσο και στη ψυχιατρική παιδιών και εφήβων.

  • Σε βιολογικό επίπεδο, ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν – όπως και σε άλλες μορφές μείζονους κατάθλιψης – ότι μπορεί να σχετίζεται εν μέρει με τον εγκεφαλικό χημικό συνδετικό παράγοντα της σεροτονίνης.
  • Άλλες έρευνες υποδεικνύουν ότι ορισμένοι άνθρωποι με SAD παράγουν υπερβολικά πολύ μελατονίνη – την ορμόνη που επηρεάζει τον κύκλο ύπνου – πράγμα που μπορεί οδηγήσει σε εξάντληση, εξηγεί το NIMH.
  • Και σε άτομα με SAD, αυτές οι αλλαγές στα επίπεδα σεροτονίνης και μελατονίνης μπορεί να δυσκολέψουν την προσαρμογή σε μεγαλύτερες ή μικρότερες μέρες, διαταράσσοντας την καθημερινή σας ρουτίνα καθώς και τον ύπνο, τη συμπεριφορά και τη διάθεσή σας.
  • Επίσης, ο κίνδυνος να αναπτύξετε SAD είναι υψηλότερος αν είστε γυναίκα, έχετε συγγενικό πρόσωπο με ψυχική νόσο ή έχετε μείζονα κατάθλιψη, διπολική διαταραχή ή άλλη ψυχική διαταραχή, σύμφωνα με το NIMH.

11 σημεια

Λίστα στρατηγικών για τη διαχείριση της κατάθλιψης που μπορούν να είναι πολύ αποτελεσματικές.

Αναγνωρίστε τα στοιχεία που προκαλούν την κατάθλιψη σας το καλοκαίρι: Μπορεί να είναι η ζέστη, τα οικονομικά άγχη, η ανησυχία για την εικόνα του σώματος και την πίεση να είστε χαρούμενοι το καλοκαίρι.

Δώστε προτεραιότητα στον ύπνο: Δημιουργήστε και ρυθμίστε το πρόγραμμα ύπνου σας για να βελτιώσετε τη διάθεσή σας. Εξετάστε τη χρήση μέσων χαλάρωσης και εφαρμογών, αλλά περιορίστε επίσης τη χρήση της τεχνολογίας πριν από τον ύπνο.

Δημιουργήστε ένα πρόγραμμα και κρατήστε το: Δημιουργήστε ένα καθημερινό πρόγραμμα που περιλαμβάνει βασικές εργασίες, αυτοφροντίδα, άσκηση και κοινωνικές δραστηριότητες. Χρησιμοποιήστε εργαλεία όπως ημερολόγια, πλάνα και εφαρμογές προγραμματισμού για να παραμείνετε οργανωμένοι.

Δώστε χώρο στα συναισθήματά σας: Επιτρέψτε στον εαυτό σας να βιώνει τα συναισθήματα. Διαθέστε χρόνο καθημερινά για να καθίσετε ήσυχα και να να σκεφτείτε. Μπορεί να μειώσει την ανάγκη για συναισθηματική απομόνωση.

Δημιουργήστε μια λίστα αξιών και ενεργειών: Αναγνωρίστε τις βασικές αξίες σας και συσχετίστε συγκεκριμένες ενέργειες με αυτές. Στόχος είναι να εκπληρώνετε τουλάχιστον μία αξία καθημερινά.

Αποφύγετε τις παγίδες της κατάθλιψης: Να είστε προσεκτικοί σε ανθυγιεινές στρατηγικές αντιμετώπισης, όπως η υπερκατανάλωση, η υπερβολική χρήση οθονών και η κατάχρηση ουσιών.

Αποφύγετε τη ζέστη: Αναζητήστε σκιά και χώρους με κλιματισμό για να αποφύγετε τις αλλαγές διάθεσης που προκαλούνται από τη ζέστη και την υγρασία. Προστατευθείτε από τον ήλιο.

Κάντε ένα διάλειμμα από τα κοινωνικά δίκτυα: Περιορίστε την έκθεσή σας στα κοινωνικά δίκτυα για να αποτρέψετε αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχολογική υγεία.

Για γονείς με SAD, μοιραστείτε τις ευθύνες: Μοιραστείτε γονικές ευθύνες με άλλους γονείς για να μειώσετε το άγχος.

Ενσωματώστε την φροντίδα του εαυτού σας στο πρόγραμμά σας: Δώστε προτεραιότητα σε δραστηριότητες αυτοφροντίδας για την σωματική, συναισθηματική και ψυχολογική ευεξία σας.

Εξασκηθείτε στην θετική αντιμετώπιση της εικόνας του σώματός σας: Αντιμετωπίστε τις ανησυχίες σας για την εικόνα του σώματός σας, θυμίζοντας σας ότι όλοι είμαστε μοναδικοί και διαφορετικοί.

Να θυμάστε, η αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας είναι κρίσιμη εάν αντιμετωπίζετε σοβαρά συμπτώματα ή εάν αυτές οι στρατηγικές δεν φαίνεται να βελτιώνουν την κατάστασή σας.

Ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας μπορεί να παρέχει εξατομικευμένη καθοδήγηση και υποστήριξη.

Πηγή: https://www.everydayhealth.com/

Διαβάστε επίσης:

18 χρόνια από την αεροπορική τραγωδία της «Ήλιος» με θύματα 22 παιδιά

Εξαπλώνεται η «Eris» στην Ελλάδα, προβληματίζει τους επιστήμονες ο Σεπτέμβριος

Αγγίζει τους 44 βαθμούς η θερμοκρασία! Σε ισχύ η πορτοκαλί προειδοποίηση