«Ήταν πολύ αγχώδης χρονιά, αλλά τα καταφέραμε»: Οι πρώτοι των πρώτων στις Παγκύπριες μιλούν για την επιτυχία τους

«Ήταν πολύ αγχώδεις χρονιά, αλλά τα καταφέραμε»: Οι πρώτοι των πρώτων στις Παγκύπριες μιλούν για την επιτυχία τους

Ήταν μία χρονιά από τις πιο δύσκολες, αν όχι η πιο δύσκολη, των τελευταίων -αρκετών- χρόνων. Η πανδημία του κορωνοϊού περιόρισε στα σπίτια και τις οθόνες τους μαθητές, καθιστώντας τα μαθήματα πιο δύσκολα μέσω της παρατεταμένης τηλεκπαίδευσης.

Πόσο μάλλον για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου που ετοιμάζονταν για της Παγκύπριες Εξετάσεις, που θα τους έδιναν το πολύτιμο εισιτήριο στα ανώτατα και ανώτερα ιδρύματα της Κύπρου και τις Στρατιωτικές Σχολές στην Ελλάδα.

Οπλισμένοι με πείσμα, θέληση, φιλοδοξίες και όνειρα οι μαθητές που πρώτευσαν από τα σχολεία του νησιού μας μιλούν για τον δικό τους δρόμο προς την επιτυχία και τα όνειρά τους από εδώ και πέρα.

Οι πρώτοι των πρώτων  σε Λευκωσία, Λάρνακα και Λεμεσό περιγράφουν τα συναισθήματα τους για τις επιτυχίες τους και τις θέσεις που εξασφάλισαν στο Πανεπιστήμιο Κύπρο μετά από μια δύσκολη χρονιά. Ευχαριστούν τις οικογένειες τους για την στήριξη και δηλώνουν πως χωρίς αυτούς δεν θα κατάφερναν τίποτα.

Διαβάστε επίσης: Αυτοί είναι οι πρώτοι των πρώτων που εισάγονται στα Πανεπιστήμια της Κύπρου

Συγκίνηση στην αποφοίτηση των τριών μαθητών του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου

Πώς είναι η φοιτητική στην Κύπρο: Έλληνες που επέλεξαν να σπουδάσουν εδώ μιλούν για όλα

Η Ηρώ Ιωάννου απόφοιτη του Λυκείου Λατσιών εξασφάλισε την 1η θέση στο Τμήμα Κλασσικών Σπουδών και Φιλοσοφίας ( Κλασσικές Σπουδές ) στο Πανεπιστήμιο Κύπρου . Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ η Ηρώ Ιωάννου ανέφερε πως αν και ήξερε τις δυνατότητες της , δεν ανέμενε να τα πάει τόσο καλά. Τις Κλασσικές Σπουδές και την Φιλοσοφία, συνέχισε ήταν κάτι που αγάπησε από την 1η Γυμνασίου, όταν ήρθε σε επαφή με τα αρχαία ελληνικά και στην πορεία με τα Λατινικά που της δημιουργήθηκε η ίδια αγάπη. Είπε επίσης, πως οι Κλασσικές σπουδές θα την βοηθήσουν σε ένα μεγάλο άλλο όνειρο που έχει, να ασχοληθεί με την υποκριτική. Χαρακτήρισε πολύ δύσκολη την χρονιά που πέρασε, ιδιαίτερα τόνισε , και με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Η τελευταία χρονιά σίγουρα είναι εκ φύσεως της απαιτητική χρονιά , ωστόσο φέτος λόγω και της πανδημίας και την εξ αποστάσεως εκπαίδευση , έγινε δυσκολότερη, όπως είπε. Πρόσθεσε πως οι τελειόφοιτοι, πάλεψαν πολύ σκληρά και πέτυχαν όλοι . Κάλεσε τέλος τους νέους τελειόφοιτους να παλέψουν όσο πιο σκληρά μπορούν , να μην τα παρατούν σε καμιά περίπτωση όσες δυσκολίες και να βρεθούν μπροστά τους, και κάθε κόπος θα έχει το ανάλογο αποτέλεσμα , είτε αμέσως, είτε μετά από ένα χρονικό διάστημα. Ευχαρίστησε επίσης τους γονείς της για την στήριξη που έτυχε από μέρους τους, ακόμη και πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς , δηλώνοντας πως ήταν οι πιο μεγάλοι υποστηρικτές της.

Η Παρέλλη Νάγια που αποφοίτησε από το Λύκειο Λατσιών εξασφάλισε την 6η θέση στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου με βαθμό πρόσβασης 19,54 αλλά την 1η θέση στο πλαίσιο 1 και στο πλαίσιο 6.

Νάγια Παρέλλη

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ δήλωσε υπερήφανη για τον εαυτό της αλλά και για την βοήθεια που είχε από την οικογένεια και τους καθηγητές της σε μια τέτοια περίοδο , λόγω και της πανδημίας. Αναφέρθηκε στο άγχος που την διακατείχε όλη την χρονιά αλλά και στις αγωνίες της . Είχαμε είπε, πάρα πολύ φόρτο εργασίας, όσο και αν αυτό φαίνεται οξύμωρο , και όλη η συγκέντρωση ήταν δυσκολότερη τόσο την ώρα του διαβάσματος όσο και του μαθήματος. Επισημαίνει επίσης πως ποτέ δεν θα τα κατάφερνε μόνη της σ’ αυτό το ταξίδι αν δεν είχε από τους γονείς της εκτός την ηθική υποστήριξη αλλά και τα έξτρα μαθήματα των φροντιστηρίων. Έστειλε τέλος το μήνυμα στους νέους τελειόφοιτους ότι θα χρειαστεί από την αρχή του χρόνου να ξεκαθαρίσουν στο μυαλό τους τι θέλουν να πετύχουν, τους στόχους τους και να επικεντρωθούν σ’ αυτούς. Δεν είναι ανάγκη , όπως είπε, να δίνουν το 100% των δυνατοτήτων τους κάθε μέρα αλλά τουλάχιστον το 80% θα φέρει τα αποτελέσματα που επιθυμούν, κατέληξε.

Η Ευαγγελία Κόρλου αποφοίτησε από το Περιφερειακό Λύκειο Παλαιομετόχου εξασφάλισε την 1η θέση στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Ευαγγελία Κόρλου

Σε δηλώσεις της,  η Ευαγγελία Κόρλου ανέφερε πως η 3η Λυκείου είναι μια χρονιά δύσκολη για όλους μας , έχει πολύ άγχος και πολύ πίεση , προσθέτοντας ωστόσο πως η κατάσταση με την πανδημία έκανε τα πράγματα ακόμη πολύ χειρότερα .Eίπε ακόμη πως “η μελέτη αλλά και η διδασκαλία εξ αποστάσεως δυσχέραινε την κατάσταση” ενώ πρόσθεσε πως τόσο η ίδια αλλά και άλλοι μαθητές είχαμε προσβληθεί από τον ιό” . Επεσήμανε πως τα μαθήματα δια ζώσης δεν συγκρίνονται τα online μαθήματα.Η Ευαγγελία Κόρλου κάλεσε τους νέους τελειόφοιτους να επιδείξουν υπομονή , διότι είπε, χωρίς αυτή δεν γίνεται τίποτα αλλά και να είναι προσηλωμένοι στον στόχο τους. Επίσης να μην σταματάνε να καταφέρνουν αυτό που θέλουν . Ευχαρίστησε τέλος τους γονείς της τους καθηγητές της αλλά και τους φίλους της για όλη την στήριξη τους σε αυτή την δύσκολη περίοδο. Αν είσαι μόνη σου , είπε καταληκτικά, τα βγάζεις πολύ δύσκολα πέρα. Χρειαζόμαστε αρωγούς κατέληξε .

Η Ιωάννα Κέστωρος απόφοιτη του Λυκείου Αγίου Γεωργίου Λακατάμειας εξασφάλισε την 1η θέση στο Τμήμα Αγγλικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου αλλά και την 1η θέση στο ΑΞΙΚ.

Ιωάννα Κέστωρος

Αναφέρθηκε με συγκίνηση στην επιτυχία της , σημειώνοντας πως ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά. Πρόσθεσε πως αισθάνεται χαρά που έκανε περήφανους τους γονείς αλλά και τους καθηγητές της, ενώ εξέφρασε και την ι ευγνωμοσύνη για την στήριξη τους. Όπως ανέφερε προσπάθησε να πειθαρχήσει τον εαυτό της , λέγοντας πως κάτω και από πολύ δύσκολες συνθήκες μπορείς να τα καταφέρεις. Όσον αφορά την οικογένεια της είπε πως για αυτήν αποτέλεσε την πιο σημαντική στήριξη, αφού όπως εξήγησε, η αγάπη τους , της έδωσε κουράγιο για να συνεχίσει. Ερωτηθείσα σχετικά απήντησε πως η πιο μεγάλη δυσκολία της χρονιάς δεν ήταν τα μαθήματα αλλά οι ψυχολογικοί παράγοντες . Το να μην γνωρίζεις τι θα ξημερώσει την επόμενη μέρα, δημιουργεί μεγάλο άγχος, κατέληξε .

Η Όλγα Αχιλλέως απόφοιτη του Λυκείου Κύκκου Β ‘ Λευκωσίας εξασφάλισε την 3η θέση στο Τμήμα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου και την 1η θέση στο πλαίσιο 16.

Όλγα Αχιλλέως

Μίλησε με συγκίνηση για την οικογένεια της και για την στήριξη τους, ιδιαίτερα για την μητέρα της , αναφέροντας πως τους είναι ευγνώμων για αυτή την βοήθεια. Είμαι είπε “πολύ ικανοποιημένη , ανέμενα αυτή την επιτυχία γιατί έγραψα αρκετά καλά και δεν δυσκολεύτηκα την συγκεκριμένη χρονιά λόγω και της πανδημίας” ωστόσο παρατήρησε ήταν μια διαφορετική χρονιά . Αυτό που την στεναχώρησε, όπως είπε, ήταν το γεγονός ότι κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς ήταν μακριά από τους φίλους της και δεν είχε επαφή μαζί τους . Κάλεσε τέλος τους νέους τελειόφοιτους να θέτουν στόχους , να πιστέψουν στον εαυτό τους και να είναι σταθεροί σ’ αυτό.

«Αρκετά αγχώδης χρονιά, αλλά τα καταφέραμε»

Οι πρωτεύσαντες της Λάρνακας  εκφράζουν ικανοποίηση για την ευόδωση των κόπων μιας δύσκολης χρονιάς και για την πρωτιά τους στις Παγκύπριες εξετάσεις.

Η Χριστιάνα Κώστα, που αποφοίτησε από το Λύκειο Βεργίνας και πρώτευσε για την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, δηλώνει ικανοποιημένη που οι κόποι της δεν πήγαν χαμένοι, ωστόσο την ίδια ώρα σημειώνει πως το συναίσθημα «είναι λίγο διφορούμενο».

Όπως μας εξηγεί, η ίδια θα κρατήσει τη θέση, αλλά επιθυμεί να σπουδάσει ιατρική στην Ολλανδία, από όπου κατάγεται η μητέρα της, ωστόσο θα χρειαστεί να φοιτήσει ακόμα μια χρονιά σε ολλανδικό σχολείο.

«Υπάρχουν πολλά προβλήματα σχετικά με την πιστοποίηση του απολυτηρίου μας, δεν αναγνωρίζουν τη Φυσική μας και γι αυτό του χρόνου θα πρέπει να κάνω την 3η Λυκείου στην Ολλανδία για να φοιτήσω εκεί ιατρική», μας εξηγεί.

Σημειώνει δε ότι το χειρότερο για τη φετινή χρονιά ήταν η αβεβαιότητα που κυριαρχούσε με τα lockdown και «ειδικά η περίοδος μετά την καραντίνα, μέσα στον Φεβρουαρίου, ήταν πάρα πολύ δύσκολη, με καταιγισμό διαγωνισμάτων και ύλης». « Ήταν αρκετά αγχώδης χρονιά αλλά ευτυχώς τα καταφέραμε», συμπληρώνει.

Ευχαριστεί, τέλος, τους γονείς της, τους φίλους της και τους καθηγητές της για τη στήριξη.

Πρωτιά και για τον απόφοιτο του Λυκείου Αγίου Γεωργίου Λάρνακας, Παναγιώτη Δημητρίου, στο Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Παναγιώτης Δημητρίου

Εκφράζοντας ικανοποίηση και χαρά για το αποτέλεσμα, σημειώνει ότι «με ένα σταθερό πρόγραμμα, από την αρχή του χρόνου, ήταν μια χρονιά όπως τις άλλες», αφού όπως εξηγεί, εκμεταλλεύθηκε εποικοδομητικά την περίοδο των lockdown και δεν δυσκολεύτηκε.

«Τα lockdown δεν ήταν τόσο κακά για έναν μαθητή που ήθελε να πετύχει, γιατί είχε άπλετο χρόνο για να μελετήσει, για να ασχοληθεί με τον εαυτόν του και τα ενδιαφέροντα του», δηλώνει και προσθέτει ότι, κατάφερε να συνδυάσει μια πρωτόγνωρη κατάσταση, «με μια χρονιά που ήθελε διάβασμα και αρκετή προσπάθεια»

Ξεκίνησα με ένα στόχο, ότι θέλω να τα καταφέρω με μεθοδικότητα και σταδιακά και παρά το ότι ήταν μια δύσκολη χρονιά, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, ήταν ταυτόχρονα και ξεχωριστή.

Στέλνει επίσης το μήνυμα προς τους επόμενους υποψήφιους φοιτητές, «να κρατήσουν στο μυαλό τους το στόχο τους και να αγωνίζονται γι αυτό».

Τέλος, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την οικογένεια του για τη στήριξη καθ΄ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, τους καθηγητές του σχολείου του και ιδιαίτερα τους καθηγητές των ιδιαίτερων μαθημάτων του, που τον βοήθησαν να επιτύχει το στόχο.

«Ήταν δύσκολη χρονιά, αλλά όλα πήγαν καλά»

Προσήλωση στο στόχο και σκληρή δουλειά είναι τα μυστικά της επιτυχίας των δυο πρωτευσάντων της επαρχίας Λεμεσού στις Παγκύπριες εξετάσεις.

Ο Στυλιανού Πωλ, που αποφοίτησε από το Λύκειο Λινόπετρας εξέφρασε την ικανοποίηση του για την εξασφάλιση πρώτης θέσης στο Τμήμα Γαλλικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στην Ελλάδα, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας .

Πωλ Στυλιανού

«Νιώθω πολύ ευτυχισμένος και χαρούμενος που μπόρεσα να επιτύχω τέτοια θέση, εξασφαλίζοντας την πρώτη θέση στο Σχέδιο Πρόσβασης 2 , ιδιαίτερα μετά από μια τόση δύσκολη χρονιά», ανέφερε και πρόσθεσε πως αισθάνεται ευχαριστημένος «γιατί ανησυχούσα αν κάτι δεν πήγαινε καλά σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες, αλλά τελικά όλα πήγαν πολύ καλά».

Ερωτηθείς σχετικά, ευχαρίστησε τους γονείς του, σημειώνοντας πως με τη βοήθεια τους, είχε κίνητρο για το καθημερινό του διάβασμα και αυτή τη νέα προσπάθεια για την μετέπειτα σταδιοδρομία του.

Στους τελειόφοιτους της επόμενης χρονιάς ο Πωλ Στυλιανού έστειλε το μήνυμα πως, αν επικεντρωθούν στους στόχους τους και δουλέψουν σκληρά, θα τα καταφέρουν, αφού όπως είπε «με θέληση όλα είναι εφικτά».

Από την πλευρά της, η Παναγιώτα Ευσταθίου, απόφοιτη του Λανιτείου Λυκείου και πρώτη στις εξετάσεις για θέση στο Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, ανέφερε ότι ήταν μια δύσκολη χρονιά, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Φυσικά, προσθέτει, με αρκετό διάβασμα μπόρεσα να αντεπεξέλθω και οι κόποι μου ανταμείφτηκαν, ενώ ερωτηθείσα δηλώνει ότι, αν και γνώριζε ότι έγραψε καλά στις εξετάσεις, δεν ανέμενε την πρωτιά.

Όπως σημειώνει η φετινή χρονιά απαιτούσε πολλές θυσίες αφού στερήθηκε χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους της.

Στο τι χρειάζεται για την επιτυχία, η Παναγιώτα μας ανέφερε ότι «χρειάζεται αγωνιστική διάθεση, να είσαι προσηλωμένος στο στόχο σου, χρειάζεται πρόγραμμα και ισορροπίες».