Ιστορίες για τα παιδιά του κόσμου-30 ιστορίες για να ανακαλύψεις τον κόσμο

Ο Λουκάς Χριστοδουλίδης συνομίλησε με την Ιδρύτρια του Worldwide Buddies (worldwidebuddies.com) και συγγραφέα Εύη Τριανταφυλλίδη για τις «Ιστορίες για τα παιδιά του κόσμου- 30 ιστορίες για να ανακαλύψεις τον κόσμο». Η ίδια η συγγραφέας χαρακτήρισε το βιβλίο της ως «ένα πολύχρωμο, μαγικό διαβατήριο που μας ταξιδεύει σε 30 διαφορετικές χώρες».

Κυρία Τριανταφυλλίδη, πως γεννήθηκε η ιδέα συγγραφής αυτού του παιδικού βιβλίου;

«Το αρχικό ερώτημα ήταν … πολύ απλό(!): πώς μπορούμε να απεικονίσουμε τον πλούτο, την πολυσύνθετη φύση αλλά και την απέραντη ομορφιά του κόσμου μας, όλα σε ένα παιδικό βιβλίο; Βέβαια, αυτό είναι ένα ακατόρθωτο έργο. Αλλά κάπου στην προσπάθεια να απαντηθεί αυτό το ερώτημα, γεννήθηκε το “Ιστορίες για τα παιδιά του κόσμου”. 🙂Σκεφτείτε το σαν ένα πολύχρωμο, μαγικό διαβατήριο που σε ταξιδεύει σε 30 διαφορετικές χώρες!»

Δημιουργώντας τους χαρακτήρες του, o σκοπός ήταν οι μικροί αναγνώστες να γνωρίσουν και να γίνουν φίλοι με παιδιά απ’ όλες τις άκρες της γης, να ανακαλύψουν την ποικιλομορφία του κόσμου, να αγαπήσουν τη διαφορετικότητα, αλλά και να καταλάβουν πως όταν κοιτάξεις πέρα​​από την επιφάνεια, είμαστε πιο όμοιοι απ’ όσο νομίζουμε. Ελπίζω πως αυτό το βιβλίο θα είναι μόνο το πρώτο βήμα σε μια ατέλειωτη εξερεύνηση του πλανήτη μας.

Αξίζει να σημειωθεί πως το βιβλίο πρώτα κυκλοφόρησε στα αγγλικά (The Book of Cultures) και η ελληνική έκδοση έχει μεταφραστεί στα Ελληνικά από τη Σοφία Γρηγορίου».

Διαφορετικές ιστορίες παιδιών κρύβονται μέσα σ’ αυτό το βιβλίο από διαφορετικά μέρη του πλανήτη. Κρατώντας στα χέρια τους οι μικροί αναγνώστες το βιβλίο σας ,τι μπορούν να δουν και να διαβάσουν;

«Πρώτα απ’ όλα, μέσα από αυτό το βιβλίο, οι αναγνώστες θα γνωρίσουν 30 διαφορετικούς χαρακτήρες (“φιλαράκια”), ο καθένας από διαφορετική χώρα. Το κάθε φιλαράκι έχει τη δική του φανταστική ιστορία, μέσα από την οποία οι αναγνώστες ταξιδεύουν σε άλλο μέρος του κόσμου, συνδέονται με τον ήρωα και ανακαλύπτουν περισσότερα για τη ζωή και την καθημερινότητά του. Συνάμα, οι ιστορίες καταπιάνονται με θέματα απλά, θέματα με τα οποία κάθε παιδί μπορεί να ταυτιστεί (μια γιορτή, ένα πάρτι γενεθλίων, η απώλεια ενός παππού, μια τρελή ιδέα ή μια ξεκαρδιστική παρεξήγηση!). Ταυτόχρονα όμως, οι ιστορίες είναι βασισμένες πάνω σε παραδόσεις, έθιμα ή γεγονότα εκείνης της κουλτούρας, μαθαίνοντας στους μικρούς μας φίλους περισσότερα για αυτήν. Τέλος, μετά από κάθε εικονογραφημένη ιστορία ακολουθούν πρωτότυπες πληροφορίες αλλά και κάποια δραστηριότητα εμπνευσμένη από εκείνη τη χώρα, με σκοπό να επεκτείνουν τη μάθηση με διασκεδαστικούς τρόπους».

“Ιστορίες για τα παιδιά του κόσμου: 30 ιστορίες για να ανακαλύψεις τον κόσμο” – ένα βιβλίο για να εξερευνήσουν οι μικροί μας φίλοι τους πολιτισμούς του κόσμου και να αγκαλιάσουν, ταυτόχρονα, τη διαφορετικότητα και την πολυπολιτισμικότητα. Είναι σημαντικό πιστεύετε ένα παιδί μεγαλώνοντας, εκτός από τη μόρφωση και τις γνώσεις, να αποκτήσει αξίες, ιδανικά και ενσυναίσθηση;

«Η μόρφωση και οι γνώσεις αποκτώνται σταδιακά, καθόλη τη διάρκεια της ζωής μας. Οι αξίες, τα ιδανικά και η ενσυναίσθηση, αν δεν αποτυπωθούν από νωρίς, είναι δύσκολο να αναπτυχθούν αργότερα. Φανταστείτε ένα σπίτι. Οι αξίες είναι τα θεμέλια, τα ιδανικά και η ενσυναίσθηση οι τοίχοι. Αν δεν φροντίσουμε να τοποθετηθούν από την αρχή, χρειάζεται πολύ περισσότερη δουλειά μετά. Με τις σωστές αξίες και τα σωστά ιδανικά, κατέχεις εφόδια που θα χρειαστείς σε όλη σου τη ζωή, εφόδια που δε μπορείς απλώς να τα “μάθεις αργότερα”. Με αξίες και ενσυναίσθηση μπορείς να ακούσεις, να συλλογιστείς, να καταλάβεις, να επικοινωνήσεις, να συμπονέσεις, να μάθεις, να δουλέψεις, να προσαρμοστείς, να “καλυτερέψεις”, να δεχτείς διαφορετικές γνώμες, να, να, να … η λίστα είναι ατέλειωτη».

Η εικονογράφηση του βιβλίου σας κυρία Τριανταφυλλίδη από τη Νεφέλη Μαλέκου είναι εξαιρετική με υπέροχα χρώματα, όμορφες φιγούρες. Τα εικονογραφημένα βιβλία πιστεύετε ότι βοηθάνε τα παιδιά να ανακαλύψουν καλύτερα τον κόσμο γύρω τους;

«Φυσικά! Οι εικόνες βοηθούν τις λέξεις να πάρουν μορφή αλλά και να πυροδοτήσουν τη φαντασία των παιδιών, βοηθώντας τους να καταλάβουν περισσότερο την ιστορία και να της δώσουν “ζωή“. Πολλές φορές οι εικόνες αποκαλύπτουν λεπτομέρειες που δεν αναφέρονται στο κείμενο, ενισχύουν την ιστορία, αλλά και τα συναισθήματα που προκαλεί στους αναγνώστες. Μας δείχνουν πώς μοιάζουν οι χαρακτήρες και το περιβάλλον τους, αλλά κάποτε γίνονται και ένα παιχνίδι μέσα από το οποίο τα παιδιά ανακαλύπτουν ένα σωρό καινούργια πράγματα – μια γάτα που κρύβεται, ένα δωμάτιο με 128 βιβλία, ή πως ο γκρινιάρης γείτονας της ιστορίας φοράει ένα παρδαλό κασκόλ! Δίνουν λοιπόν στους αναγνώστες ένα πιο ενεργό ρόλο, αυτό του “ντετέκτιβ”. Κι αυτό με τη σειρά του, είναι ένα σημαντικό εφόδιο για την μάθηση, αφού δίνει στα παιδιά τη δυνατότητα να αναπτύξουν την κριτική σκέψη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, κι επειδή οι ιστορίες αναφέρονται σε μέρη που πολλοί από τους αναγνώστες δεν έχουν ξαναδεί, οι εικόνες γίνονται βάση για να φανταστούν πως μοιάζουν αυτές οι χώρες».

Κλείνοντας, θα ήθελα το δικό σας μήνυμα προς τους γονείς για το πως θα μεγαλώσουν παιδιά που σέβονται τη διαφορετικότητα και την πολυπολιτισμικότητα.

«Ερεθίσματα, ερεθίσματα, κι άλλα ερεθίσματα! Ερεθίσματα σε όσες περισσότερες μορφές γίνεται – ιστορίες με χαρακτήρες από διαφορετικές χώρες, παιχνίδια εμπνευσμένα από διαφορετικές κουλτούρες, φαγητά, τραγούδια, επισκέψεις σε μουσεία, χειροτεχνίες.

Επίσης, κάτι πολύ σημαντικό (και κάποτε δύσκολο) είναι η προσπάθεια των γονιών να μην επηρεάζουν τα παιδιά με τα οποιαδήποτε δικά τους πιστεύω ή δικά τους στερεότυπα. Αντιθέτως, πρέπει να τα εκθέτουν σε διαφορετικές απόψεις και καθημερινότητες. Μέσα από αυτά τα ερεθίσματα, και μέσα από συζήτηση, τα παιδιά θα μάθουν να μη σκέφτονται μόνο με “σωστό” και “λάθος”, αλλά θα αρχίσουν να κατανοούν αλλιώτικους τρόπους σκέψεις και να σέβονται την άποψη και τη ζωή του καθενός».

Ιστορίες για τα παιδιά του κόσμου-30 ιστορίες για να ανακαλύψεις τον κόσμο
Συγγραφέας: Εύη Τριανταφυλλίδη

Εικονογράφηση: Νεφέλη Μαλέκου

Εκδότης: Ψυχογιός

Δαιβάστε επίσης:

Ο «Μολυβένιος στρατιώτης» σε περιοδεία τον Νοέμβριο

«Κόκκινη κλωστή δεμένη, στην ανέμη τυλιγμένη» στο Μουσείο Παραμυθιού

«Κόκκινη κλωστή δεμένη, στην ανέμη τυλιγμένη» στο Μουσείο Παραμυθιού