Τι είναι το Σύνδρομο του Λυκανθρώπου και πώς αντιμετωπίζεται

Τι είναι το Σύνδρομο του Λυκανθρώπου και πώς αντιμετωπίζεται

Πριν από δύο χρόνια στην Ισπανία 16 παιδιά εμφάνισαν το σύνδρομο του λυκανθρώπου, να εμφανίζουν, δηλαδή, υπερτρίχωση.

Τα βρέφη εμφάνισαν υπερτρίχωση – ανάπτυξη τριχών σε ολόκληρο το σώμα τους – αφού έλαβαν μια φόρμουλα αλλοιωμένη με μινοξιδίλη, μια ουσία που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση της αλωπεκίας.

Ο ισπανικός οργανισμός φαρμάκων και προϊόντων υγείας είχε διατάξει την απόσυρση από την κυκλοφορία πολλών παρτίδων από τα επικίνδυνα σκευάσματα της εταιρίας Farma-Química Sur SL, μιας φαρμακευτικής που εδρεύει στη Μάλαγα.

Στα μωρά δόθηκε μολυσμένη ομεπραζόλη, που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της παλινδρόμησης και της δυσπεψίας.

Το θετικό ήταν πως όταν σταμάτησαν να παίρνουν το φάρμακο η ανάπτυξη της τριχοφυίας υποχώρησε.

Τι είναι το σύνδρομο του λυκανθρώπου;

Η υπερτρίχωση είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη μαλλιών σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος, που υπερβαίνει την ποσότητα η οποία συνήθως υπάρχει σε άτομα της ίδιας ηλικίας, φυλής και φύλου.

Είναι μια πολύ σπάνια κατάσταση την οποία οι ασθενείς είτε εμφανίζουν εκ γενετής είτε την αποκτούν αργότερα στη ζωή τους.

Όταν πρόκειται για συγγενή υπερτρίχωση, τότε η νόσος συγκαταλέγεται στις σπάνιες ασθένειες. Έχει αναφερθεί λόγου χάρη η συγγενής χνοώδης υπερτρίχωση (Congenital Hypertrichosis Lanuginosa), μια σπάνια δερματική κληρονομική νόσο που εκδηλώνεται με την υπερβολική παραγωγή τριχών σε όλη τη διάρκεια της ζωής των πασχόντων.
Υπάρχουν όμως και παθήσεις και φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν δασυτριχισμό ή υπερτρίχωση. Στις παθήσεις αυτές συμπεριλαμβάνονται οι όγκοι των ωοθηκών, καλοήθεις και κακοήθεις, η νόσος του Cushing, το σύνδρομο του Cushing και η συγγενής υπερπλασία των ενδοκρινών αδένων.
Στα φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν υπερτρίχωση περιλαμβάνονται τα ανδρογόνα και τα αναβολικά στεροειδή.

Όταν πρόκειται για συγγενή υπερτρίχωση, δεν υπάρχει θεραπεία. Η χρήση των λέιζερ σήμερα μπορεί να περιορίσει το σύμπτωμα, αλλά δεν το εξαφανίζει. Στις άλλες περιπτώσεις ανάλογα με την αντιμετώπιση της πάθησης που προκαλεί την υπερτρίχωση, αντιμετωπίζεται και αυτή ως επίπτωση.

Όταν η υπερτρίχωση προκαλείται από φαρμακευτική ουσία, τότε η διακοπή της χορήγησης της επίμαχης ουσίας οδηγεί σε «εξαφάνιση» της εκτεταμένης και ανεπιθύμητης τριχοφυΐας..

3 πολύ απλές συμβουλές για πιο αποδοτικούς μαθητές με τη «βούλα» της Νευροεπιστήμης

«Έχω διπολική διαταραχή, αλλά αυτό δεν με εμπόδισε να είμαι καλή μητέρα»

«Από ένα μήνυμα στο Facebook ανακάλυψα ότι το παιδί μου είχε Σύνδρομο Καμπούκι»