Η ζωγραφιά της 9χρονης Yaryna κοσμεί τον πύραυλο που σύντομα θα εκτοξευτεί στα φεγγάρια του Δία!

Η ζωγραφιά της 9χρονης Yaryna κοσμεί τον πύραυλο που σύντομα θα εκτοξευτεί στα φεγγάρια του Δία!

Πριν από δύο χρόνια, παιδιά από όλο τον κόσμο προσκλήθηκαν να δημιουργήσουν ένα έργο τέχνης εμπνευσμένο από τον εξερευνητή (Juice) της ESA για τα παγωμένα φεγγάρια του Δία. Την περασμένη εβδομάδα, ένα όνειρο έγινε πραγματικότητα για την εννιάχρονη Yaryna καθώς το νικητήριο έργο τέχνης της επικολλήθηκε στη μύτη του πανίσχυρου πυραύλου Ariane 5 που θα μεταφέρει τον Juice στο διάστημα τον επόμενο μήνα.

«Το σχέδιο επιλέχθηκε ανάμεσα σε περισσότερες από 2.600 συμμετοχές από 63 διαφορετικές χώρες», λέει η Monica Talevi, επικεφαλής του Εκπαιδευτικού προγράμματος της ESA. «Αυτός ο εκπληκτικός αριθμός δείχνει πόσο πολύ η νέα γενιά μπορεί να ενθουσιαστεί και να εμπνευστεί από το διάστημα και την επιστήμη. Αυτά τα παιδιά είναι το μέλλον μας… αν μια μέρα ανακαλυφθεί η ζωή σε ένα από τα παγωμένα φεγγάρια του Δία, θα είναι αυτά που θα την ανακαλύψουν! Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η προσφορά εμπνευσμένης μάθησης μέσω αυτού του διαγωνισμού και πολλών άλλων πρωτοβουλιών είναι τόσο σημαντική για εμάς».

Ο διαγωνισμός «Juice Up Your Rocket» έδωσε στους επιστήμονες και τους μηχανικούς που εργάζονται στο Juice την ευκαιρία να ανακαλύψουν πώς η αποστολή φαίνεται μέσα από τα μάτια των παιδιών. Το νικητήριο έργο τέχνης είναι πλέον το λογότυπο της αποστολής.

Η μηχανικός Manuela Baroni εξηγεί γιατί επέλεξαν το συγκεκριμένο έργο τέχνης: «Είναι τόσο χαριτωμένο, χαρούμενο και αυθεντικό. Περιέχει τα κύρια στοιχεία της αποστολής – τον Δία, τα παγωμένα φεγγάρια και τον ίδιο τον JUICE, αλλά μας αρέσει που περιέχει επίσης τη Γη, υπογραμμίζοντας την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλουμε όλοι. Το επιλέξαμε, επίσης, λόγω των καθαρών γραμμών και των χρωμάτων που θα εμφανίζονταν στην κορυφή του πυραύλου. Μπορούμε τώρα να δούμε ότι ήταν σίγουρα η σωστή επιλογή».

Το έργο τέχνης θα είναι ορατό καθώς ο Juice εκτοξεύεται στο διάστημα στις 13 Απριλίου από το Διαστημικό λιμάνι της Ευρώπης στη Γαλλική Γουιάνα. Αυτή η εκτόξευση ξεκινά ένα οκταετές ταξίδι στον γιγάντιο πλανήτη αερίου και τα τρία μεγάλα φεγγάρια του – τον Γανυμήδη, την Καλλιστώ και την Ευρώπη. Το διαστημόπλοιο θα εξερευνήσει τη θυελλώδη ατμόσφαιρα και το γιγάντιο μαγνητικό πεδίο του Δία και θα ανακαλύψει τα μυστικά που κρύβονται στους παγωμένους ωκεανούς των φεγγαριών.

«Πολλά παιδιά ονειρεύονται να γίνουν εξερευνητές όταν μεγαλώσουν και …τι φανταστικός εξερευνητής θα είναι ο Juice!», καταλήγει η Manuela.

πηγή: esa.int

Διαβάστε ακόμα:

5 δωρεάν θέσεις για παιδιά 5-12 ετών στο Πολυδύναμο Κέντρο Λευκωσίας – Ποιες οικογένειες αφορά

«Λιώσαμε» με τον 7χρονο που παρηγορεί το κακοποιημένο σκυλάκι που υιοθέτησαν (βίντεο)

Αν μπορούσαν να μιλήσουν οι ουλές μου, θα σου έλεγαν ιστορίες που αδυνατείς να πιστέψεις…