Η άποψη ενός δασκάλου για τις εξετάσεις και τη μάθηση που πρέπει να διαβάσουμε όλοι

Η άποψη ενός δασκάλου για τις εξετάσεις και τη μάθηση που πρέπει να διαβάσουμε όλοι

Την Δευτέρα ξεκίνησαν οι εξετάσεις των τετραμήνων σε γυμνάσια και λύκεια με τους μαθητές να βάζουν τα δυνατά τους για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Οι σχολικές εξετάσεις συνδέονται με περιόδους άγχους, αλλά και ένα κυνήγι για τον καλό βαθμό, που πολλές φορές κάνει τους μαθητές να μην αγαπούν το σχολείο και τη μάθηση.

Ο δάσκαλος και συγγραφέας Αντώνης Ζαρίντας εκφράζει μέσα από μία ανάρτησή του μία άποψη για τις εξετάσεις που αξίζει όλοι μας να διαβάσουμε.

«Οι εξετάσεις ορίζουν το τι συνιστά μάθηση και σκιαγραφούν τον ρόλο του καθηγητή. Δηλαδή, η μάθηση εκλαμβάνεται ως μια συνεχής κοπιώδης και σχεδόν αυτοτιμωρητική ατομική αναμέτρηση με τη σχολική ύλη και ο καθηγητής ως “διατροφολόγος”, όπως τον περιγράφει ο Πάουλο Φρέιρε, που δίνει στον μαθητή συγκεκριμένη προπαρασκευασμένη γνώση να καταβροχθίσει.

Και οι δύο εντυπώσεις είναι άστοχες κι επικίνδυνες, αφού ασεβώς διαρρηγνύουν το παιδαγωγικό κλίμα που απαιτείται για να ανθίσει ένα παιδί και να αγαπήσει το σχολείο και τη μάθηση.

Εξάλλου, να μην ξεχνάμε, μαθαίνουμε μόνο ό,τι αγαπάμε. Οι εξετάσεις καταφέρνουν ακριβώς το αντίθετο. Δηλητηριάζουν ό,τι επικαλούνται ότι θεραπεύουν», αναφέρει η ανάρτηση.

Διαβάστε επίσης:

Μακαρονόπιτα: Μία φανταστική πίτα στην οποία δεν θα αντισταθεί κανένα παιδί

Απίθανος παππούς έφτιαξε μία εκπληκτική χιονισμένη Wonderland για τα εγγόνια του (video)

«Ο τελευταίος μονόκερος»: Ο αγαπημένος μονόκερος έκλεισε τα 40 αλλά παραμένει στις καρδιές των παιδιών