Γονείς συνελήφθησαν επειδή αρνήθηκαν η κόρη τους να πάει σε ειδικό σχολείο

Τον δικό της Γολγοθά ανεβαίνει μία οικογένεια στην Κύπρο από το καλοκαίρι.

Η 8χρονη κόρη της οικογένειας αντιμετωπίζει προβλήματα και οι γονείς της είχαν ως αίτημα να συνοδεύεται από σχολικό συνοδό και να παρακολουθεί μαθήματα στο σχολείο της περιοχής όπου διαμένει.

Ωστόσο, η Κεντρική Επιτροπή Παιδείας αποφάσισε το παιδί να μεταφερθεί σε ειδική μονάδα – μακριά από την περιοχή της – χωρίς καν να περάσει αξιολόγηση.

Όπως αποκαλύπτει ρεπορτάζ του SigmaLive, ο πατέρας του κοριτσιού δήλωσε: «από τότε που το παιδί μας πήγε νηπιαγωγείο δεν είχαν προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για να την βοηθήσουν. Πήραν την απόφαση το παιδί να μεταφερθεί σε ειδική μονάδα χωρίς να περάσει από αξιολόγηση. Εμείς ζητήσαμε το παιδί να βρίσκεται στο σχολείο της κοινότητάς μας, να βρίσκεται κοντά σ’ εμάς και στους φίλους της».

Υπόλογοι οι γονείς

Τα γεγονότα, ταλαιπώρησαν την οικογένεια, αφού όπως εξήγησε ο κ. Γρηγορίου, το αίτημά του συνέχεια απορριπτόταν από την Επαρχιακή Επιτροπή και στο τέλος από την Κεντρική Επιτροπή, ενώ τώρα χρειάζεται να απολογηθούν για την απόφασή τους το παιδί να παραμείνει στο σπίτι στην Αστυνομία.

«Η γυναίκα μου είναι δασκάλα και αποφάσισε να βρίσκεται στο σπίτι και να διδάσκει η ίδια την κόρη μας. Πήρε τα βιβλία της Α’ Δημοτικού και κάνει ότι είναι δυνατόν ώστε να βρει εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας. Ήδη έχουμε δει πρόοδο και γι’ αυτό πιστεύουμε ότι μπορεί να τα καταφέρει με κάποιο ειδικό συνοδό, να βρίσκεται στο σχολείο. Το απόγευμα πηγαίνει κανονικά σε λογοθεραπευτή και εργοθεραπευτή», εξήγησε.

Το Σάββατο, ο κ. Γρηγορίου θα περάσει την πόρτα του αστυνομικού σταθμού, ενώ αναμένεται να προχωρήσει πιθανόν και νομικά.

«Αναμένουμε τα αποτελέσματα της αξιολόγηση της. Προχωρήσαμε σε αξιολόγηση από ειδική ψυχολόγο και άλλους ειδικούς. Στη συνέχεια θα πάρει νέα απόφαση η Επαρχιακή επιτροπή. Θέλουμε το παιδί μας να βρίσκεται στο σχολείο μαζί με τα άλλα παιδιά».

Απαράδεκτα τα όσα συμβαίνουν σχολίασε στο SigmaLive, η εκπρόσωπος της Ομάδας Πρωτοβουλίας Γονέων για Παιδιά με Αναπηρίες, Γιούλα Πιτσιάλη.

«Με την απόρριψή τους προς την οικογένεια, διώχνουν ένα παιδί από τη γειτονιά του. Διαχωρίζουν ένα παιδί από τα υπόλοιπα. Δημιουργούν προβλήματα μεταφοράς στην οικογένεια. Η ειδική μονάδα δεν θα βοηθήσει το συγκεκριμένο παιδί και βάσει νόμου θεωρείται παράνομο να αποκλείουν χωρία καμία δικαιολογία και χωρίς αξιολόγηση το παιδί», είπε η κ. Πιτσιάλη.