Γνωρίστε την «κρυμμένη» και πιο μεγάλη ποταμολίμνη της Κύπρου – Ένα υπερθέαμα της φύσης (εικόνα)

Ο Xαρκοκόλυμπος του Μαχαιρά είναι για τους περισσότερους μια άγνωστη τοποθεσία.. Ωστόσο για όσους το ψάχνουν λίγο παραπάνω είναι ένα υπερθέαμα της φύσης στην Κύπρο.

Ένας κρυμμένος θησαυρός που αποτελεί ανακάλυψη του Κυριάκου Κεφάλα, ο οποίος αγαπά τον τόπο του και δεν σταματά να την εξερευνά απ’ άκρη σ’ άκρη, φωτογραφίζοντας μάλιστα (μοναδικά) κάθε νέα του ανακάλυψη.

Τις εικόνες μοιράζεται μάλιστα και με το κοινό, μέσα από το γκρουπ στο Facebook, Τοπία της Κύπρου / Landscapes of Cyprus, αλλά και μέσα από το προσωπικό του blog Cyprus Discoverer.

Ένα από αυτά τα σημεία είναι και ο Xαρκοκόλυμπος του Μαχαιρά, που όποιος έχει την τύχη να δει από κοντά (δύσκολη και επικίνδυνη η μετάβαση εκεί) θα αντικρίσει ένα υπερθέαμα.

Όπως αναφέρει ο Κυριάκος στο Cyprus Discovever και στα Τοπία της Κύπρου, «o Xαρκοκόλυμπος είναι ένας από τους πιο εντυπωσιακούς υδάτινους θησαυρούς του νησιού μας, τον οποίο είχαμε τη χαρά να πρωτοεντοπίσουμε με αγαπητούς φίλους πριν από μερικά χρόνια. Κρύβεται στα βραχώδη βουνά του Μαχαιρά (υψόμετρο 750 m), στο ανώτερο τμήμα της κοιλάδας του Πηδιά, του μεγαλύτερου σε μήκος ποταμού της Κύπρου».

Πρόκειται για μια μεγάλη ποταμολίμνη με εξωτική ομορφιά, που μοιάζει με φυσική πισίνα. Αποτελεί μια από τις πιο μεγάλες και εντυπωσιακές ποταμολίμνες της Κύπρου. Ονομάστηκε Χαρκοκόλυμπος επειδή είναι μεγάλος και βαθύς κόλυμπος με ωοειδές σχήμα, που θυμίζει το σχήμα ενός χαρτζιού. Ένας μικρός καταρράκτης ύψους 3 m εμπλουτίζει το νερό και το θέαμα της ποταμολίμνης.

Ο Χαρκοκόλυμπος έχει νερό ολόχρονα, αλλά ο ποταμός ρέει μόνο τους χειμερινούς και ανοιξιάτικους μήνες. Είναι τυχεροί όσοι μπορέσουν να τον απολαύσουν τον χειμώνα με ορμητικό νερό, χιόνια ή πάγο. Η προσβασιμότητα σε αυτόν τον επίγειο παράδεισο είναι πολύ δύσκολη και επικίνδυνη.

Η κοιλάδα του Μαχαιρά φιλοξενεί πληθώρα καταρρακτών και ποταμόλιμνων, εξιτάροντας τις αισθήσεις των εξερευνητών».

Διαβάστε επίσης: 

Στο “ψυγείο” τα ζωάκια του Pafos Zoo: Άλλα το απολαμβάνουν και άλλα κρυώνουν (εικόνες)

Πρωινό ξύπνημα στους ρυθμούς του Εγκέλαδου: Πού εστιάστηκε ο σεισμός και με πόσα Ρίχτερ

Γιατί πολλά παιδιά μπορεί να μείνουν χωρίς σοκολατένια κουνελάκια το Πάσχα;