Έτσι, θα «επαναφέρετε» ανώδυνα το δέρμα σας μετά το καλοκαίρι

Έτσι, θα «επαναφέρετε» ανώδυνα το δέρμα σας μετά το καλοκαίρι

Ταλαιπωρημένη, θαμπή, ξηρή και εμφανώς πιο γερασμένη είναι η επιδερμίδα όσων λατρεύουν τον ήλιο και πέρασαν και αυτό το καλοκαίρι κολυμπώντας, κάνοντας ηλιοθεραπεία ή σπορ σε υπαίθριους χώρους. Η ηλιακή ακτινοβολία αναπόφευκτα έχει επιβαρύνει το δέρμα τους και είναι πιθανό να έχει προκαλέσει και σοβαρότερες βλάβες, όπως λεπτές ρυτίδες, σκούρες κηλίδες και χαλάρωση.

Πολλοί έχουν υποστεί εγκαύματα, ενώ η θερμότητα έχει στεγνώνει τα σημεία του σώματός τους που μένουν ακάλυπτα και απροστάτευτα, έχοντας εξαντλήσει τα φυσικά λιπαντικά έλαιά του.

«Η έκθεση στον ήλιο προκαλεί μακροπρόθεσμες αλλαγές στο κολλαγόνο και στην ελαστίνη του δέρματος. Το κολλαγόνο είναι ένα είδος πρωτεΐνης που σχηματίζεται από τα κύτταρα και συμβάλει στη διατήρηση της σφριγηλότητάς του.

Παράγεται καθ ‘όλη τη διάρκεια ζωής, βοηθά τους ιστούς να είναι ελαστικοί και μειώνεται σταδιακά όσο ο άνθρωπος γερνά. Εκτός όμως από τη γήρανση υπάρχουν και εξωγενείς παράγοντες που επιβραδύνουν την παραγωγή του, και η υπεριώδης ακτινοβολία είναι ένας από αυτούς.

Η ελαστίνη είναι επίσης πρωτεΐνη και αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά του δέρματος. Οι ίνες της βρίσκονται μεταξύ των κυττάρων του και του δίνουν ελαστικότητα που είναι έως και εκατό φορές μεγαλύτερη από το κολλαγόνο. Καθώς το δέρμα γερνά, η παραγωγή της ελαστίνης διαταράσσεται. Όπως συμβαίνει και με το κολλαγόνο, η ηλιακή ακτινοβολία είναι “καταστροφική”, αφού μπορεί να προκαλέσει μεταλλάξεις στα γονίδια που ευθύνονται για την παραγωγή της και να οδηγήσει σε αλλαγές της δομής της.

Συνέπεια αυτών είναι η μειωμένη ελαστικότητα και ο ευκολότερος σχηματισμός ρυτίδων» μας εξηγεί ο Γεώργιος Βελημβασάκης, MD, FEBOPRAS, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός.

Διαβάστε περισσότερα στο Infowoman.gr

Δείτε επίσης:

Γιατί πέφτουν τα μαλλιά μας το φθινόπωρο και πώς μπορούμε να τα «σώσουμε»