Τις πύλες του και στο γυναικείο φύλο ετοιμάζεται να ανοίξει το Κολλέγιο Ίτον, ίσως το διασημότερο κολλέγιο στον κόσμο, στο οποίο φοίτησαν οι πρίγκιπες Γουίλιαμ και Χάρι.
Μόλις 16 γυναίκες είχαν αποφοιτήσει από το εν λόγω κολλέγιο -συγκεκριμένα το 1983- στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τις εισαγωγικές τους εξετάσεις στο περιβόητο Oxbridge.
Τώρα, ωστόσο, ο κοσμήτωρ του Eton και πρώην πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου των Τόρις, Baron Waldegrave, αποκάλυψε σε ένα δείπνο επανένωσης ότι όλα αυτά θα μπορούσαν να αλλάξουν. Είναι τόσο σημαντικό να αλλάξουν; Αναμφισβήτητα, δεδομένου ότι πρόκειται για το διασημότερο κολέγιο στον κόσμο και σίγουρα ένα από τα παλαιότερα του είδους.
Η ιστορία και οι διάσημοι φοιτητές του
Το κολλέγιο χρονολογείται στο 1440, όταν ο Ερρίκος ΣΤ’ το ίδρυσε ως φιλανθρωπικό εκπαιδευτικό ίδρυμα για περίπου 70 σπουδαστές.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Παραχώρησε μάλιστα μεγάλο μέρος κληροδοτημάτων στο κολλέγιο, το οποίο άλλαξε πολλάκις χωροταξικά ανά τους αιώνες, ενώ οι θησαυροί του –«πολύτιμοι» και μη– άλλαξαν επίσης πολλές φορές χέρια.
Για περισσότερα από 500 χρόνια, η είσοδος στο Ίτον βασιζόταν κυρίως σε ταξικούς και γενεαλογικούς παράγοντες. Οι πρώτοι αυτοί 70 μαθητές που φοίτησαν στο Eton College το 1440 ήταν φτωχά αγόρια, στα οποία δόθηκε δωρεάν εκπαίδευση και είσοδος και στο αδελφό ίδρυμα του Eton, το King’s College του Cambridge. Για τους επόμενους αιώνες και μέχρι πριν από λίγες δεκαετίες, η είσοδος καθοριζόταν από την εγγραφή στους καταλόγους των σπιτιών κατά τη γέννηση.
Είναι όμως τα διάσημα… αγόρια που φοίτησαν στο Eton εκείνα που προσθέτουν όλο και περισσότερη αίγλη στο περιβόητο εκπαιδευτικό ίδρυμα, καθώς από τις πύλες του έχουν περάσει τουλάχιστον 20 πρωθυπουργοί της Μεγάλης Βρετανίας (από τον Sir Robert Walpole και τον Jesse Norman μέχρι τον Boris Johnson), σπουδαίοι λογοτέχνες όπως ο Ian Fleming και ο George Orwell, ηθοποιοί όπως ο Hugh Laurie και ο Eddie Redmayne).
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Φυσικά, σε αυτό φοίτησαν πολλά μέλη της βρετανικής (και όχι μόνο) βασιλικής οικογένειας, συμπεριλαμβανομένου του βασιλιά Λεοπόλδου του Βελγίου, του Πρίγκιπα Αλεξάνδρου της Γιουγκοσλαβίας και φυσικά των πριγκίπων William και Harry, η θητεία των οποίων έφερε νέα αίγλη στο εμβληματικό κολέγιο στα μάτια των «κοινών θνητών», παρότι η επιλογή αυτή έμοιαζε μονόδρομος.
Είναι βέβαια και τα παραπάνω ακαδημαϊκά πρότυπα, καθώς και οι περιβόητες εισαγωγικές του εξετάσεις που κατατάσσουν το Eton σε ένα από τα τρία καλύτερα κολέγια της Μεγάλης Βρετανίας, μαζί με την Οξφόρδη και το Κέιμπριτζ.
Τα «τσουχτερά» δίδακτρα
Σήμερα η διαδικασία υποβολής αιτήσεων είναι αρκετά διαφορετική. Tα δίδακτρα για ένα ακαδημαϊκό έτος φτάνουν τα 50.000 ευρώ, όμως πρόκειται για το έκτο μόλις ακριβότερο κολέγιο του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ στην παγκόσμια κατάταξη φιγουράρει αρκετά πιο χαμηλά, με το ελβετικό Le Rosay, π.χ., να έχει ετήσια δίδακτρα που ξεκινούν από τα 130.000 ευρώ.
Το Eton άλλωστε, μέσα στους 1.300 σπουδαστές του σήμερα, έχει συμπεριλάβει μεγάλο ποσοστό νέων από οικογένειες με λιγότερο… αστρονομικά εισοδήματα, ενώ ακόμη και το ποσοστό των νέων που προέρχονται από οικογένειες παλαιότερων αποφοίτων έχει μειωθεί σε μόλις 20%, ενώ άλλο ένα 20% λαμβάνει αξιοσημείωτη οικονομική βοήθεια στο πλαίσιο υποτροφιών.
Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων απαρτίζεται από τρία στάδια:
Στο πρώτο στάδιο τα αγόρια -τα οποία πρέπει να είναι στην 5η τάξη του δημοτικού- πρέπει να συμπληρώσουν τεστ στα Αγγλικά, τη Λογική και τα Μαθηματικά. Ενώ δεν συνιστώνται συγκεκριμένα βιβλία ή πηγές, γενικά, συνιστάται στους μαθητές να εξοικειωθούν με ένα ευρύ φάσμα υλικού αξιολόγησης, ώστε να βελτιώσουν τις γενικές εξεταστικές τους δεξιότητες, τις ακαδημαϊκές και ευρύτερες γνώσεις τους.
Στο δεύτερο στάδιο, το πλαίσιο της διαδικασίας περιλαμβάνει μια συνέντευξη, ομαδικές αξιολογήσεις, ή εργασίες και περαιτέρω αξιολόγηση των ικανοτήτων τους για επίλυση προβλημάτων.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Στο τρίτο στάδιο το παιδί σας θα κληθεί να δώσει εξετάσεις για Common Entrance (13+), ή για την υποψηφιότητά του για υποτροφία. Η διαδικασία για να κερδίσετε μια θέση στο Eton είναι χρονοβόρα και αυστηρή, ενώ είναι όπως διαφημίζει το ίδιο το Eton, σύγχρονη και αξιοκρατική, χωρίς να γίνονται διακρίσεις προς τα πιο προνομιούχα μέλη της κοινωνίας.
Η ζωή στο Eton
Κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους, οι εσώκλειστοι έφηβοι (από 13 έως 18 ετών) βασίζονται πολύ στην υποστήριξη και την καθοδήγηση που λαμβάνουν στους “οίκους” τους, οι οποίοι δεν υπερβαίνουν τα 55 αγόρια έκαστο.
Άλλωστε, το πλούσιο πρόγραμμα μαθημάτων στο Eton αποσκοπεί στο να κάνει τους σπουδαστές να ανακαλύψουν μόνοι τους την κλίση τους, μέσα από τα 28 διαφορετικά μαθήματα και τις 10 ξένες γλώσσες που διδάσκονται.
Με δύο τουλάχιστον ενήλικες να εποπτεύουν την ατομική πρόοδο του κάθε σπουδαστή, με 29 επιστημονικά εργαστήρια, μια εμβληματική βιβλιοθήκη (με 150.000 και πλέον βιβλία και σπάνια αρχεία) και αμέτρητες ψηφιακές δυνατότητες να συνοδεύουν κάθε δραστηριότητα, η άριστη πνευματική –αλλά και σωματική– διάπλαση είναι εξασφαλισμένη για κάθε Etonian.
Πηγή: Newmoney.gr
Διαβάστε επίσης:
Ο 10 μηνών γιος της Rihanna είναι το πιο γλυκό Easter Bunny που έχετε δει ποτέ (εικόνα)
Φρίκη χωρίς τέλος στη Βραζιλία: Δύο νέες επιθέσεις με μαχαίρι σε σχολεία – Έξι συνολικά τραυματίες
«The Marvels»: Το πρώτο τρέιλερ της ταινίας με τρεις σούπερ ήρωες γένους… θηλυκού