Εθνική Στρατηγική Θαλασσαιμίας: Νέα ελπιδοφόρα σελίδα για τη νέα γενιά της Κύπρου

Ο ΠΑΣ χαιρετίζει την έγκριση από το Υπουργικό της Εθνικής Στρατηγικής Θαλασσαιμίας

Την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο της «Εθνικής Στρατηγικής Θαλασσαιμίας και άλλων Αιμοσφαιρινοπαθειών» χαιρετίζει ο Παγκύπριος Αντιαναιμικός Σύνδεσμος. Πρόκειται για τη σημαντικότερη εξέλιξη των τελευταίων ετών σε σχέση με την αντιμετώπιση της Θαλασσαιμίας, σημειώνει.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Συνδέσμου, η υιοθέτηση της Εθνικής Στρατηγικής από την Πολιτεία, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να καταστεί η Κύπρος, ξανά, πρότυπο στη διαχείριση της Θαλασσαιμίας, σε επίπεδο πρόληψης, έρευνας και ιατρικής παρακολούθησης. Αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο η Πολιτεία αντιμετωπίζει τα άτομα με θαλασσαιμία και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες.

Λύση σε μια τεράστια ανάγκη

Σημειώνει πως η υιοθέτηση Εθνικής Στρατηγικής για τη Θαλασσαιμία, αποτελούσε αδήριτη ανάγκη για την Κύπρο. Δεδομένης της συχνότητας της φορείας της νόσου ανάμεσα στον πληθυσμό, τον συγκριτικά μεγάλο αριθμό ατόμων με Θαλασσαιμία (ΑμΘ) και της ανάγκης για παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς αυτούς, αλλά και την εξελισσόμενη, γενικότερη μεταρρύθμιση του τομέα της Υγείας.

Η Εθνική Στρατηγική Θαλασσαιμίας και άλλων Αιμοσφαιρινοπαθειών (ΕΣΘ), ως απάντηση στην πιο πάνω ανάγκη, αποτελεί αποτέλεσμα της συλλογικής προσπάθειας της Εθνικής Επιτροπής Θαλασσαιμίας (ΕΕΘ). Υπό την προεδρία του Πάνου Εγγλέζου, Προέδρου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας και Επίτιμου Προέδρου του ΠΑΣ, η οποία θεσμοθετήθηκε με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 22/11/2017, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Πολιτείας, της ιατρικής και επιστημονικής κοινότητας, αλλά και των ασθενών.

Στόχος ένα ελπιδοφόρο μέλλον για τα άτομα με Θαλασσαιμία στην Κύπρο

Η ΕΕΘ, αναφέρει επίσης ο Σύνδεσμος, μέσα από επιστημονικά εργαστήρια και μελέτες, αξιοποιώντας τη γνώση δεκαετιών, τη διεθνή εμπειρία, καθώς και τη διαρκή διαβούλευση με όλους τους αρμόδιους πολιτειακούς φορείς, δημιούργησε μια εμπεριστατωμένη στρατηγική διαχείρισης της νόσου στον τόπο μας. Βασιζόμενη στους άξονες του πληθυσμιακού ελέγχου και πρόληψης, της κλινικής διαχείρισης, της κοινωνικής υποστήριξης και πρόνοιας, στην προώθηση της έρευνας καθώς και στην αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών, σε Κέντρα Αναφοράς.

Με την εφαρμογή της Στρατηγικής, σε ό,τι αφορά στην υιοθέτηση κατευθυντήριων γραμμών, πρωτοκόλλων και διαδικασιών, την επικείμενη έναρξη των εργασιών για το Νέο Κέντρο Θαλασσαιμίας στη Λευκωσία από τον ΟΚΥπΥ, αλλά και την υιοθέτηση ενός πλήρους πλαισίου κοινωνικής μέριμνας, όπως περιλαμβάνονται στην ΕΣΘ, μαζί με δεκάδες άλλες δράσεις και σχεδιασμούς, o Παγκύπριος Αντιαναιμικός Σύνδεσμος προσβλέπει σε ένα καλύτερο μέλλον για την οικογένεια των ατόμων με Θαλασσαιμία στην Κύπρο.

Διαβάστε ακόμα:

Τι αλλάζει από σήμερα στα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού

«I Love Being Me!»: Ένα βιβλίο που μαθαίνει στα παιδιά την αυτοαποδοχή

Μαμά με καρκίνο σε τελικό στάδιο φτιάχνει αναμνήσεις με την κόρη της για να τη θυμάται…