Επιστροφή στη Σελήνη: Στην Κύπρο το πρώτο παγκόσμιο συνέδριο για τη δημιουργία μόνιμης βάσης στο φεγγάρι

Το πρώτο παγκόσμιο διαδικτυακό συνέδριο για την επιστροφή στη Σελήνη που διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Σεληνιακού Χωριού (Moon Village Association, MVA) θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμό Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO) σε διαδικτυακή μετάδοση από τη Λευκωσία στις 9 και 10 Νοεμβρίου.

Στο συνέδριο θα μιλήσουν οι επικεφαλής των μεγαλύτερων διαστημικών φορέων του πλανήτη, όπως η Διευθύντρια του Γραφείου του ΟΗΕ για Διαστημικές Υποθέσεις, ο Γενικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, Ανώτερος Αξιωματούχος της ΝΑΣΑ, ομόλογοί τους από  Ινδία, Κίνα, Ιαπωνία και πολλές άλλες χώρες, καθώς και αστροναύτες. Θα μιλήσουν επίσης υψηλά ιστάμενοι από διαστημικές εταιρείες όπως η Lockheed Martin, Astrobotic, Blue Origin, Mitsubishi Heavy Industries κα.

«Είναι με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση που φιλοξενούμε από την Κύπρο το πρώτο Παγκόσμιο Διαδικτυακό Συνέδριο για το Σεληνιακό Χωριό. Το συνέδριο θα λάμβανε χώρα κανονικά στην Κύπρο, όμως λόγω της πανδημίας αυτό μετατράπηκε σε διαδικτυακό», είπε ο Πρόεδρος του CSEO Γιώργος Δανός στο ΚΥΠΕ.

Σκοπός του συνεδρίου

Όπως ανέφερε, ο CSEO σε συνεργασία με το Moon Village Association διοργανώνουν αυτό το συνέδριο που σκοπό έχει να φέρει μαζί, τους συνεργαζόμενους φορείς που πρωτοστατούν στην επιστροφή ανθρώπων στο φεγγάρι και την δημιουργία μόνιμης βάσης σε αυτό.

«Επιπλέον σκοπός είναι να υποβοηθήσουμε την παγκόσμια συνεργασία, καθώς και κατάρτιση και την εμπλοκή των νέων επιστημόνων απανταχού, στο μεγαλεπήβολο όραμα της ανθρωπότητας για το φεγγάρι», τόνισε.

Ο κ. Δανός είπε ότι η  Κύπρος μέσω της τοποθεσίας της και της μακρόχρονης ιστορίας της ως καταλύτης φιλίας μεταξύ των εθνών, είναι η ιδανική τοποθεσία για συνεύρεση των παγκόσμιων φορέων για την συνεργασία τους στα επόμενα βήματα της εξερεύνησης του φεγγαριού και πιο πέρα.

«Να θυμίσω την διεθνή απόφαση του MUAN 2018, για την συνεργασία για τον Άρη, με έδρα την Λευκωσία», είπε.

Στο συνέδριο θα μιλήσουν οι Simonetta Di Pippo, Διευθύντρια του Γραφείου του ΟΗΕ για Διαστημικές Υποθέσεις, ο Mike Gold Αναπληρωτής Υποδιευθυντής της ΝΑΣΑ, Jan Woerner Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος,  Umamaheswaran Επιστημονικός Διευθυντής του Οργανισμού Διαστημικής Ερευνας της Ινδίας, Hiroshi Sasaki Υποδιευθυντής της Διαστημικής Υπηρεσίας της Ιαπωνίας, Marius-Ioan Piso Διεθυντής της Υπηρεσίας Διαστήματος της Ρουμανίας, αξιωματούχος του Κινεζικού Οργανισμού Διαστήματος, Carlos Augusto Texeira de Moura Διευθυντής του Οργανισμού Διαστήματος της Βραζιλίας,  Mathias Link Διεθυντής Διεθνών Σχέσεων του Διαστημικού Οργανισμού του Λουξεμβούργου.

Άλλοι ομιλητές θα είναι Niklas Hedman από το Γραφείο του ΟΗΕ για Διαστημικές Υποθέσεις, Kirk Shireman Αντιπρόεδρος της Lockheed Martin, Alexander Degtyarev Yuzhnoye Διευθυντής του State Design Office,  Dan Hendrickson Υποδιευθυντής της Astrobotic, Iwao Igarashi Υποδιευθυντής της Mitsubishi Heavy Industries, ο κοσμοναύτης Dumitru Prunariu, ο David Reggio από την FRSA και ο John Mankins Αντιπρόεδρος του Moon Village Association.

Η συμμετοχή στο συνέδριο είναι δωρεάν.

Για εγγραφή καθώς και λεπτομερέστερη ενημέρωση για το συνέδριο στην ιστοσελίδα mva2020.cseo.org.cy