Επιστήμονες δημιούργησαν συνθετικά έμβρυα χωρίς σπερματοζωάρια και ωάρια

Επιστήμονες δημιούργησαν συνθετικά έμβρυα χωρίς σπερματοζωάρια και ωάρια

Εργαστηριακά έμβρυα ποντικιού μόνο με βλαστοκύτταρα δημιούργησαν επιστήμονες, κάτι που γεννά ελπίδες για μελλοντικά τα ζευγάρια που θέλουν να αποκτήσουν απογόνους αλλά δεν μπορούν.

Πιο συγκεκριμένα, μετά από 10ετή έρευνα, δημιούργησαν ένα συνθετικό έμβρυο ποντικιού που στη συνέχεια αναπτύχθηκε κανονικά χωρίς σπέρμα ή ωάριο, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο περιοδικό Nature. Το μόνο που χρειάστηκε ήταν βλαστοκύτταρα.

«Το μοντέλο εμβρύου ποντικιού μας δεν αναπτύσσει μόνο έναν εγκέφαλο, αλλά και μια καρδιά που πάλλεται, όλα τα συστατικά που συνθέτουν το σώμα», υπογραμμίζει η επικεφαλής-συντάκτρια της μελέτης Μαγκνταλένα Γκερλίνα Γκετς, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Η μελέτη δείχνει μια συναρπαστική πρόοδο για την πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι επιστήμονες μελετώντας έμβρυα θηλαστικών στη μήτρα», επισημαίνει η Μαριάν Μπρόνερ, καθηγήτρια Bιολογίας στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια στην Πασαντένα.

Οι ερευνητές ελπίζουν να προχωρήσουν από τα έμβρυα ποντικών στη δημιουργία μοντέλων φυσικής ανθρώπινης εγκυμοσύνης. Πάντως, τα έμβρυα ποντικού και ανθρώπου διαφέρουν σημαντικά γεγονός που δείχνει ότι θα μπορούσαν να περάσουν δεκαετίες μέχρι να μπορέσουν οι ερευνητές να κάνουν μια παρόμοια διαδικασία για ανθρώπινα μοντέλα.

Πηγή: CNN

Διαβάστε επίσης:

Φάσμα Διαταραχής Εμβρυϊκού Αλκοολισμού: Τι είναι και πόσο επηρεάζει τη ζωή του μωρού

Γιώργος Θεοφάνους: «Μου έκαναν bullying στο σχολείο, επειδή ήμουν σε χορωδία με κορίτσια»

Σχολική χρονιά 2022-23: Ποια σχολεία ανοίγουν την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου