Εντοπισμός σπάνιου όγκου στη σπονδυλική στήλη 9χρονης – Η σωτήρια επέμβαση που της επιτρέπει να σταθεί όρθια

Hadassah: Εντοπισμός σπάνιου όγκου στη σπονδυλική στήλη 9χρονης - Η σωτήρια επέμβαση

Η 9χρονη Coral έπεσε στο πάτωμα με πόνους στην πλάτη που δεν την άφηναν να περπατήσει, να καθίσει ή να σταθεί όρθια. Στην αρχή, οι γονείς της Coral νόμισαν πως ο πόνος οφειλόταν σε ένα κτύπημα, έτσι την πήγαν για ακτινογραφίες στην πλάτη, οι οποίες όμως δεν έδειξαν τίποτα. «Όμως», λέει η μητέρα της Coral, «η ένταση του πόνου αυξανόταν».

Επιπρόσθετες εξετάσεις, λέει, έδειξαν ότι πρόκειται για σκολίωση, «αλλά ακόμα δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε γιατί η Coral υπέφερε τόσο πολύ». Έτσι, έκλεισαν ραντεβού για αξονική τομογραφία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Hadassah της Ιερουσαλήμ. «Λίγο αργότερα μας ανακοινώθηκε πως η Coral είχε ένα σπάνιο όγκο», σημειώνει η μητέρα.

Δρ Joshua E. Schroeder: «Οποιαδήποτε λάθος κίνηση θα μπορούσε να την αφήσει παράλυτη»

Σύμφωνα με τον δρ Joshua E. Schroeder, διευθυντή της Ιατρικής Μονάδας Σπονδυλικών Δυσμορφιών του Hadassah, η εννιάχρονη είχε έναν πολύ σπάνιο όγκο που είχε τυλίξει ολόκληρη τη σπονδυλική της στήλη. Επρόκειτο για έναν αγγειακό όγκο. «Οποιαδήποτε λάθος κίνηση θα μπορούσε να την αφήσει παράλυτη ή ακόμα και να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή της. Η πολύ έντονη πίεση που ασκούσε ο όγκος στην σπονδυλική της στήλη προκάλεσε ένα κάταγμα και οξεία σκολίωση», τονίζει ο δρ Schroeder.

Καθώς ήταν αναγκαίο να συρρικνωθεί ο όγκος πριν γίνει χειρουργική επέμβαση στην πλάτη, η Coral νοσηλεύτηκε στο τμήμα Παιδιατρικής Αιματο-ογκολογίας του Hadassah, υπό τον διευθυντή δρ Gal Goldstein και τον επικεφαλής του τμήματος Παιδιατρικής Νεφρολογίας, δρ. Oded Volovelsky.

Σε συνεννόηση με γιατρούς από το Memorial Sloan Kettering Cancer Center της Νέας Υόρκης, εφάρμοσαν ένα πλάνο για τη συρρίκνωση του όγκου μέσω βιολογικής θεραπείας».

Μετά από ένα μήνα θεραπείας, αποφασίστηκε να γίνει η επέμβαση. «Ξεκινήσαμε δίνοντας στην Coral ένα φάρμακο το οποίο διέκοψε την τροφοδοσία αίματος προς τον αγγειακό όγκο και τον μετέτρεψε σε όγκο μαλακού ιστού», λέει ο Δρ. Schroeder, σημειώνοντας ότι «είναι ένα πειραματικό φάρμακο για όγκους αυτού του τύπου». Ακολούθως, ο καθηγητής Jose Cohen, διευθυντής της μονάδας Ενδο-αγγειακής Νευροχειρουργικής και ο ανώτερος αναισθησιολόγος δρ Rawhi Hashem, μπλόκαραν τις αρτηρίες που τροφοδοτούσαν τον όγκο, μειώνοντας την τάση του όγκου να αιμορραγεί. Τέλος, αναφέρει ο δρ Schroeder, αυτός και ο ορθοπεδικός δρ Hananel Shear Yashuv αφαίρεσαν ολόκληρο τον όγκο, σταθεροποίησαν τη σπονδυλική στήλη και διόρθωσαν την σκολίωση.

Περπατώντας με ειδικό στήριγμα, όρθια πια, η Coral ολοκλήρωσε τη σχολική χρονιά και απολαμβάνει τις διακοπές της.

Το IMER (International Medical Evaluation and Referral) είναι ένας διεθνής πάροχος Ιατρικών Υπηρεσιών. Είναι ο εγκεκριμένος εκπρόσωπος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Hadassah για παραπομπή ασθενών από την Κύπρο και την Ελλάδα, και προσφέρει μοναδικές θεραπείες .

Διαβάστε επίσης:

Μάνα – τέρας έσπασε το κεφάλι του νεογέννητου βρέφους της και το εγκατέλειψε νεκρό σε πάρκο

Pfizer και Moderna ξεκινούν τις κλινικές δοκιμές εμβολίων για τα παιδιά 5-11 ετών

Παιδίατρος: Αυτά είναι τα 8 SOS βήματα για να μην κολλήσει το παιδί σταφυλόκοκκο!