Ένα σωρό εξωσχολικές δραστηριότητες, ένα σωρό θέλω. Και ένα σωρό βαρέθηκα, δεν μου αρέσει, θέλω να σταματήσω, θέλω να δοκιμάσω κάτι άλλο.
Μπάσκετ, ποδόσφαιρο, τένις, χάντμπολ, ενόργανη, πολεμικές τέχνες, κολύμπι. Πιάνο, σκάκι, μαθήματα ζωγραφικής, θεάτρου, χορού. Και οτιδήποτε άλλο, πιθανό και απίθανο, μπορεί να σκεφτεί κανείς. Αλλά τι συμβαίνει όταν τα παιδιά λένε ότι θέλουν να σταματήσουν αυτό -που διακαώς ήθελαν να αρχίσουν- και έχετε ήδη πληρώσει χρήματα;
Η Vanessa Kroll Bennett [2] , μητέρα τεσσάρων παιδιών, που για δέκα χρόνια ασχολούταν επαγγελματικά με ένα πρόγραμμα αθλητικών δραστηριοτήτων για παιδιά, μοιράζεται μια αληθινή ιστορία και δίνει -έναν άξιο να διαβαστεί- τρόπο χειρισμού.
«Ο 10χρονος γιος μου θέλει να παραιτηθεί από την ομάδα ποδοσφαίρου. Νομίζω ότι ο λόγος είναι ότι αισθάνεται ότι δεν είναι καλός παίκτης. Θέλω να είναι ευτυχισμένος, αλλά ανησυχώ ότι αυτό δεν έχει να κάνει με το ποδόσφαιρο [3] αλλά με το πόσο δύσκολο του είναι, να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες. Μέρος μου θέλει να του πω να το αντέξει και να το τελειώσει. Πιστεύω επίσης ότι όταν εγγράφεσαι σε κάτι, πρέπει να το τελειώνεις, όχι μόνο επειδή αυτό είναι αυτό που πρέπει να κάνεις, αλλά επειδή δείχνει σεβασμό στην ομάδα και τον προπονητή. Και ότι με περισσότερη προπόνηση και θετική στάση θα γίνει καλύτερος. Επίσης μπορεί να μετανιώσει αν το παρατήσει. Δεν ξέρω τι να κάνω».
Πότε λοιπόν λες στα παιδιά σου να το αντέξουν και πότε τους επιτρέπεις να παραιτηθούν;
«Αυτό είναι ένα δύσκολο ερώτημα και η απάντηση, όπως σε όλα τα θέματα της γονεϊκότητας εξαρτάται. Εξαρτάται από το ποιο είναι το παιδί σας και σε ποια φυσική, συναισθηματική και κοινωνική κατάσταση βρίσκεται. Ξέρω, αυτή είναι μια εκνευριστική απάντηση που δεν εξηγεί τίποτα. Αλλά υπάρχουν πολλοί εποικοδομητικοί τρόποι για να βρεθεί μια απάντηση που είναι σωστή για την οικογένειά σας και ορισμένες κατευθυντήριες γραμμές για το μέλλον».
Ερευνήστε
«Πρώτα, πρέπει να κάνετε μια έρευνα. Γνωρίζετε ότι το παιδί σας θέλει να παραιτηθεί, αλλά δεν είστε απολύτως σίγουροι γιατί. Νομίζετε ότι έχετε μια ιδέα, αλλά δε θέλετε να κάνετε υποθέσεις. Όχι όλα τα παιδιά δεν είναι τόσο ανοιχτά να μοιραστούν τις εσωτερικές τους σκέψεις και όχι όλα τα δεν παιδιά μπορούν να κατανοήσουν επαρκώς τα συναισθήματά τους και να τα εκφράσουν – ούτε κάθε ενήλικας μπορεί! – αλλά υπάρχουν κάποιοι τρόποι για να προχωρήσετε.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ερωτησεων
- Μπορείς να μου πεις λίγο περισσότερα; γιατί θες να παραιτηθείς;
(Προσοχή μην πείτε στο παιδί, ξέρω ότι θες να παραιτηθείς επειδή δεν είσαι καλός παίκτης)
- Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω για να κάνω την εμπειρία πιο διασκεδαστική για σένα;
(Συνήθως η απάντηση είναι ΤΙΠΟΤΑ! Αλλά τουλάχιστον δείχνετε ενσυναίσθηση.)
- Όταν σκέφτεσαι να πας στο ποδόσφαιρο, τι περνά από το μυαλό σου; Πως αισθάνεται το σώμα σου;
(Ορισμένα παιδιά απλά δεν αισθάνονται άνετα σε αυτόν τον χώρο και μπορεί να μην μπορούν να το εκφράσουν.)
Ενδιαφέροντα και πάθος
«Εάν το παιδί σας δεν έχει πλέον ενδιαφέρον ή πάθος για τη δραστηριότητα, τότε ίσως είναι καιρός να εξετάσετε την αλλαγή. Οι παιδικές ασχολίες πρέπει να είναι ευχάριστες και ενδιαφέρουσες για εκείνο».
Φυσική και ψυχολογική ευεξία
«Εάν το παιδί σας αντιμετωπίζει προβλήματα που συνδέονται με τη δραστηριότητα, τότε ίσως πρέπει να εξετάσετε την αλλαγή για την ευεξία του. Η υγεία και το ευ ζην του παιδιού σας είναι πάντα προτεραιότητα».
Πίεση και επικοινωνια
«Εάν το παιδί σας αισθάνεται υπερφορτωμένο, επιλέξετε μια διαφορετική δραστηριότητα που θα επιτρέψει στο παιδί να αναπνεύσει.
Σε γενικές γραμμές, είναι σημαντικό να επικοινωνείτε ανοιχτά με το παιδί σας, να το υποστηρίζετε και να εξερευνάτε τις αιτίες πίσω από την επιθυμία του να παραιτηθεί. Κάθε παιδί είναι μοναδικό και η απόφαση πρέπει να βασίζεται στις ανάγκες και τις επιυθυμίες του.
Τέλος, θυμηθείτε ότι οι αποφάσεις για αθλητικές δραστηριότητες δεν είναι μόνο έφεση ή ταλέντο. Οι εμπειρίες και οι δεξιότητες που αποκτώνται μέσω της προσπάθειας μπορούν να αποδειχθούν αξιοσημείωτες για το μέλλον του παιδιού σας».
Η Vanessa Kroll Bennett είναι συγγραφέας του «This Is So Awkward», συμπαρουσιάστρια του «The Puberty Podcast», Πρόεδρος του «Content at Order of Magnitude», ιδρύτρια της «Dynamo Girl», μιας εταιρείας που χρησιμοποιεί τον αθλητισμό και την εκπαίδευση στην εφηβεία για την ενδυνάμωση των παιδιών και γράφει «Uncertain Parenting Newsletter», για την ανατροφή των εφήβων.
Πηγή: Scary Mommy [4]