Δωρεάν θεατροπαιδαγωγικά εργαστήρια για παιδιά στο Παραλίμνι για τα Παραδοσιακά Επαγγέλματα της Κύπρου

Ο Δήμος Παραλιμνίου διοργανώνει σειρά Θεατροπαιδαγωγικών Εργαστηρίων με τίτλο “Ο Δράκος τζιαι οι τεγνίτες της Κύπρου” με τη Θεατροπαιδαγωγό Χριστίνα Νικολά για παιδιά 5 μέχρι 8 ετών και το Σάββατο 25 Μαΐου 2024 για παιδιά 8 μέχρι 11 ετών.

Το θεατροπαιδαγωγικό εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί στο Παραδοσιακό Σπίτι Δήμου Παραλιμνίου και η συμμετοχή είναι δωρεάν. (Απαιτείται δήλωση συμμετοχής στη διεύθυνση: https://forms.gle/PS4heA3PtKeuzarv6

Περιεχόμενο Παραμυθιού


Τα παιδιά ξετυλίγουν μια ιστορία η οποία διαδραματίζεται σε ένα χωριό της Κύπρου. Εκεί, ο Δράκος του δάσους επιθυμεί να κλέψει την όμορφη θυγατέρα του αφέντη και όλοι οι χωριανοί θα συμβάλουν στο ξεγέλασμα του, μέσα από τις δεξιοτεχνίες τους. Παραδοσιακά επαγγέλματα θα ξεδιπλωθούν ένα προς ένα, προσφέροντας στον Δράκο τα πολύτιμα αγαθά τους. Πως; Λίγο ψωμί, λίγο κρασί… και τέχνη του Υφαντού θα κρατήσουν τον Δράκο μακριά από την αρπαγή της κόρης; Η μαγεία των Παραδοσιακών Τεγνών θα γαληνέψει ακόμα και το πιο άγριο Θηρίο της φύσης.

Τα παραδοσιακά επαγγέλματα


Θα γίνει προσέγγιση των πιο κάτω παραδοσιακών επαγγελμάτων:

1) Βοσκός

2) Ψαράς

3) Τσαγγάρης

4) Γεωργός: μάζεμα των ελιών για παραγωγή λαδιού

5) Πραματευτής: με το κάρο του πουλάει σταφύλια για παραγωγή κρασιού

6) Εποχή τους Θέρους : Θεριστές και γυναίκες που αλέθουν το σιτάρι και φτιάχνουν ψωμί

7) Τέχνη του Υφαντού: Γυναίκες που ασχολούνταν με τον αργαλειό και ύφαιναν.

Στόχοι εργαστηρίου


Μέσα από το εργαστήριο γίνεται προσέγγιση των παραδοσιακών επαγγελμάτων και στοιχείων της κυπριακής παράδοσης προσφέροντας τη δυνατότητα να τα γνωρίσουν και να ζωντανέψουν εικόνες μιας άλλης εποχής.

– Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να ζωντανέψουν παραμύθι στο οποίο, ένας από τους ήρωες είναι ο “Δράκος”. Αποτελεί βασικό στοιχείο στα κυπριακά παραμύθια και δίνει την αίσθηση στα παιδιά ότι, μπορούν να αντιμετωπίσουν άγρια θηρία της φύσης. Με οδηγό την κριτική σκέψη τους και εφαρμόζοντας λύσεις που οι ίδιοι θα δημιουργήσουν χωρίς, να γίνει χρήση επίθεσης θα απαλλαγούν από το Θεριό της φύσης.

– Τα παιδιά να αναπτύξουν την αυτοπεποίθηση τους μέσα από την ανάληψη παρουσίασης των ιδεών τους στο σύνολο.

– Τα παιδιά να γνωρίσουν παραδοσιακά επαγγέλματα – τέχνες μέσα από την πραγματική αναπαράσταση τους με υλικά και εργαλεία.

– Τα παιδιά να αναβιώσουν επαγγέλματα που χάθηκαν και να συνδέσουν τα αγαθά που παράγονται από αυτά, αφού πλέον τα βρίσκουν έτοιμα στα καταστήματα (π.χ. το ψωμί θα το βρω στο φούρνο και όχι κατευθείαν από τον φούρναρη).

– Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν πίνακες του γνωστού ζωγράφου Μιχαήλ Κάσιαλου. Έπειτα, να τους παρατηρήσουν και να προσπαθήσουν να μιμηθούν μορφές που απεικονίζονται σε αυτές.

Η θεατροπαιδαγωγός Χριστίνα Νικολάου


Η Θεατροπαιδαγωγός Νικολάου Χριστίνα είναι κάτοχος Πτυχίου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο  Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Κάτοχος Μεταπτυχιακού στο Πανεπιστήμιο του Warwick «Drama and Theatre Education» και Υπεύθυνη του Θεατρικού Εργαστηρίου «MELOTHE».

Διαβάστε επίσης:

Πεντάχρονη περιπλανιόταν στους δρόμους της Αλεξανδρούπολης: Συνελήφθησαν οι γονείς της

Η διοργάνωση Euro κάτω των 17 ετών συμπίπτει με τις εξετάσεις: Πώς θα το συνδυάσουν οι μαθητές;