- Infokids.cy - https://www.infokids.cy -

Διδάσκουμε τους γιους μας να μην κακοποιούν, τις κόρες μας να αντιλαμβάνονται την κακοποίηση

Διδάσκουμε τους γιους μας να μην κακοποιούν, τις κόρες μας να αντιλαμβάνονται την κακοποίηση

Ακούμε καθημερινά περιπτώσεις κακοποιήσεων γυναικών [2] και κοριτσιών, δολοφονίες και ξυλοδαρμούς από κακοποιητικούς συντρόφους, ενώ στη χώρα μας η γυναικοκτονία [3] πλέον αναγνωρίζεται ως ιδιώνυμο αδίκημα.

Μία μητέρα δύο αγοριών και ενός κοριτσιού μιλά για τη δική της περιπέτεια, αλλά και το πώς μίλησε στα παιδιά της ώστε να συμπεριφέρονται σωστά τόσο σε μία γυναίκα, όσο και το κορίτσι της να αναγνωρίζει μία κακοποιητική σχέση. [4]

«Στο λύκειο, χαζολογούσα με έναν τύπο μετά από ένα πάρτι και κάποια στιγμή του ζήτησα να σταματήσει. Δεν με άκουσε και συνέχισε να με πολιορκεί στενά. Του το ζήτησα ξανά και πάλι δεν άκουσε. Την τρίτη φορά που του το ζήτησα και δεν με άκουσε, φώναξα και τον έσπρωξα, ενώ εκείνος με αποκάλεσε με μία χυδαία βρισιά.

Και δεν ήταν κάποιος που δεν ήξερα. Ήταν πρώην αγόρι μου και συνεχίζαμε να είμαστε αυτό που λέμε «friends with benefits». Ήταν κάποιος για τον οποίο νοιαζόμουν και εμπιστευόμουν. Και αυτή ήταν η πρώτη φορά που έπρεπε να του πω να σταματήσει να κάνει κάτι που με ενοχλούσε. Ακριβώς, γιατί ήταν η πρώτη φορά που μου μιλούσε με αυτόν τον τρόπο.

Αυτό που έμαθα εκείνη την μέρα ήταν η πρώτη φορά για τα πάντα. Νόμιζα ότι τον ήξερα, αλλά ποτέ δεν πίστευα, ότι θα έφτανα σε ένα τέτοιο σημείο μαζί του. Μετά από εκείνο το βράδυ, συνέχιζε να με αποκαλεί σκύλλα και πόρνη, όταν με έβλεπε δημοσίως, παρά το γεγονός, ότι είχα σταματήσει κάθε επικοινωνία μαζί του.

Ενώ το δικό μου βίωμα θα πρέπει να θεωρείται ήσσονος σημασίας συγκριτικά με άλλα κορίτσια που έχουν βιώσει πολύ χειρότερες καταστάσεις από εμένα, δεν μπορώ να το ξεχάσω. Γνώριζα την οικογένειά του, έμοιαζαν πολύ καλοί άνθρωποι με μία σταθερή οικογενειακή ζωή. Αυτό που θεωρούσα όμως ότι δεν του είπε κανείς στην οικογένειά του ήταν πώς να μεταχειρίζεται τις γυναίκες, όταν του λένε όχι και όταν νιώθει πως δεν έχει τον έλεγχο.

Καθημερινά ακούμε ειδήσεις και δεκάδες πληροφορίες για το πώς να αναγνωρίζουμε την κακοποίηση, τις κόκκινες γραμμές της κακομεταχείρισης, πώς να εκπαιδεύουμε τα κορίτσια να αντιλαμβάνονται ότι βρίσκονται σε μία τοξική σχέση, πώς να βρίσκουν τρόπους διαφυγής και να αναζητούν βοήθεια, όταν είναι αναγκαίο.

Το στηρίζω αυτό με όλη μου τη δύναμη. Χρειάζεται και πάντα θα χρειάζεται, ποτέ δεν θα σταματήσω να μάχομαι για τα κορίτσια μου και να μιλώ στην δική μου κόρη για αυτό. Όμως, εδώ λείπει ένα μεγάλο κομμάτι από το παζλ. Όχι μόνο χρειάζεται να διδάσκουμε στις κόρες μας να αντιλαμβάνονται και να διαχειρίζονται τις τοξικές σχέσεις, οφείλουμε να μεγαλώνουμε τους γιους μας να μην γίνονται κακοποιητές. Είναι αναγκαίο να τους μιλήσουμε για το πώς να ΜΗΝ ενεργούν, όταν τους λένε ΄οχι ή όταν είναι θυμωμένοι. Πρέπει να κάνουμε αυτές τις συζητήσεις συνεχώς και να μην το αφήνουμε στις γυναίκες και τα κορίτσια. Αλλιώς, το χάσαμε το πλοίο με τους γιους μας.

Έχω δύο αγόρια. Ο ένας είναι 18 και έχει σχέση με ένα κορίτσι. Από τα 11 του χρόνια του έχω διδάξει τον σωστό και τον λάθος τρόπο με τον οποίο χειριζόμαστε τους ανθρώπους. Ότι θα πρέπει να ζητήσει άδεια από το κορίτσι πριν από το πρώτο φιλί και αν αρνηθεί, να σταματήσει. Του έχω διδάξει, πως αν ένα κορίτσι είναι μεθυσμένο ή λιπόθυμο δεν έχει το ελεύθερο πάνω της, είναι ένα αυτόματο ΌΧΙ, ακόμη κι αν πριν έχει απαντήσει ΝΑΙ.

Του έχω μιλήσει και του έχω διδάξει να εκφράζει τα συναισθήματά του και να μην τα φυλακίζει, καθώς και να μην ξεσπά αυτά τα εγκλωβισμένα συναισθήματά του σε κανέναν. Του είπα ξανά και ξανά ότι δεν θα απλώσει ποτέ χέρι σε κανέναν, ότι το να χειρίζεται και να λέει σε μία γυναίκα να υποκύψει σε αυτό που θέλει εκείνος, είναι λάθος. Και του είπα τέλος πως είμαι πολύ περήφανη με τον τρόπο που φέρεται στην κοπέλα του.

Και θα το ξαναπώ, λέμε συνεχώς στα κορίτσια μας να προσέχουν, ενώ χρειάζεται να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ γονιών και γιων. Μπορεί να νομίζεται ότι ο γιος σας δεν είναι ικανός για τέτοιες συμπεριφορές και να θεωρείτε, ότι δεν πρέπει να του μιλήσετε για κάτι τέτοιο. Όμως, αυτό είναι τεράστιο λάθος και κανείς δεν είναι πάνω από τον μέσο όρο στο να γνωρίζει πώς να χειριστεί μία γυναίκα.

Με εξοργίζει σαν μητέρα προς κόρη, σαν μητέρα προς δύο γιους, ότι δεν υπάρχει διάλογος για το πώς να ΜΗΝ μεγαλώνεις έναν κακοποιητή. Αγαπητοί γονείς, το να μάθετε στις κόρες σας πώς να αναγνωρίζουν μία κακοποιητική σχέση είναι η μισή δουλειά. Η άλλη μισή είναι να δουλέψετε ανάμεσα σε εσάς και τους γιους σας»

Πηγή:  Scary Mommy

Διαβάστε επίσης:

Έγκυος έχασε το μωρό της λόγω ενός… παγωτού και προειδοποιεί άλλες μέλλουσες μαμάδες [5]

Μυστηριώδης θάνατος βρέφους: Μία γυναίκα ύποπτη για τη δολοφονία του [6]

Άντρη Καραντώνη: Μαζί με την κορούλα της, Αριάδνη στη νέα εκπομπή της (εικόνα) [7]