Σάλο και πολλές αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση του Κυπριακού Δικαστηρίου να κρίνει ένοχη για ψευδή καταγγελία τη 19χρονη Βρετανίδα που το καλοκαίρι του 2019 κατήγγειλε τον βιασμό της από 12 Ισραηλινούς, στην Αγία Νάπα.
Συγκεκριμένα, εκστρατεία με το hashtag #BoycottCyprus, έχει ξεκινήσει στο Τwitter, στην οποία καλούν καλούν τους Βρετανούς να μην επιλέγουν την Κύπρο για διακοπές, μετά την απόφαση του Δικαστηρίου για ενοχή της 19χρονης Βρετανίδας.
Οι προτροπές και τα σχόλια στο Twitter
Cyprus tried to protect their tourist image whilst ruining this girls life but have caused themselves a lot more bad publicity in the process. It’s been taken off my holiday destination list purely for this reason! How can anyone ever feel safe there again! #BoycottCyprus
— Soph Hudson (@soph_hudson) December 30, 2019
This is how the rapist's were welcomed back in Israel. They chanted ''The British girls is a whore'' #BoycottCyprus https://t.co/6oFMyxXeCx
— John Silver ?☠️ (@JohnSilver_1715) December 30, 2019
So UK tourists to Cyprus amount to 5 times more than Israeli tourists, yet they let the Israeli suspects off to keep the Israeli tourists sweet? While pissing off the entire UK? Hmmm, logic not a strong point then. Brits you gotta vote with your feet on this one. #BoycottCyprus
— Cee-Cee Bones (@CeeCeeBones) December 31, 2019
As a woman, and the mother of a young woman, I can explicitly state that Cyprus is one place my daughter & I will never visit!
Corrupt & broken country #BoycottCyprus— mzGrrohl ?❤️✋??????? (@joakfoo79) December 30, 2019
"This woman was not only raped by those 12 men, but raped by the state, by society and by the media here," one protester said outside court. "It's like Cyprus is 100 years behind, it's hard to believe we're fighting this in 2019 in an EU country" https://t.co/saMGzKWxJi
— Josie Ensor (@Josiensor) December 30, 2019
Από χθες το γεγονός έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, με τα Βρετανικά ΜΜΕ να μεταφέρουν την είδηση με επικριτικό τρόπο προς τις κυπριακές αρχές, προβάλλοντας δηλώσεις Βρετανών, αλλά και Κύπριων δικηγόρων.
«Σοβαρές ανησυχίες» για το κατά πόσο διεξήχθη με δίκαιο τρόπο η ακροαματική διαδικασία στο Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου που οδήγησε στην καταδίκη της 19χρονης Βρετανής για το αδίκημα της δημόσιας βλάβης μετά από ψευδή καταγγελία βιασμού, διατυπώνει, μάλιστα, η βρετανική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Mirror, εκπρόσωπος του Foreign Office δήλωσε ότι το Λονδίνο είναι «σοβαρά ανήσυχο για τις εγγυήσεις δίκαιης δίκης» στη «βαθιά λυπηρή υπόθεση» της νεαρής υπηκόου του Ηνωμένου Βασιλείου.
Οι ενστάσεις Βρετανού δικηγόρου
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, το Βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών θα εγείρει το ζήτημα με τις αρμόδιες κυπριακές αρχές.
Σε δηλώσεις που έκανε στο BBC ο νομικός, Μάικλ Πόλακ, μέλος της νομικής ομάδας υπεράσπισης και διευθυντής της οργάνωσης προάσπισης Βρετανών κατηγορουμένων στο εξωτερικό, “Justice Abroad”, διατύπωσε ενστάσεις για τη νομική διαδικασία, με τις δηλώσεις του να αναπαράγονται από πολλές εφημερίδες.
Ο Βρετανός νομικός επισήμανε ότι το δικαστήριο βασίστηκε σε δήλωση ανάκλησης της αρχικής καταγγελίας βιασμού η οποία υπογράφηκε από τη 19χρονη δίχως την παρουσία δικηγόρου. Κατά τον κ. Πόλακ αυτό συνιστά παραβίαση του ευρωπαϊκού νόμου για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Παράλληλα, ο ίδιος επέκρινε τον χειρισμό της ακροαματικής διαδικασίας από τον Κύπριο δικαστή, καθώς, όπως σημειώνει, αρνήθηκε να ακούσει καταθέσεις για το κατά πόσο ο βιασμός τελικά συνέβη ή όχι.
Μιλώντας στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο ITV, η μητέρα της 19χρονης χαρακτήρισε την καταδικαστική απόφαση «πρωτοφανή» και πρόσθεσε ότι θα συνιστούσε «απόλυτη αδικία» αν ο Κύπριος δικαστής αποφάσιζε πως η κόρη της θα πρέπει να περάσει περισσότερο διάστημα στη φυλακή από τις τεσσερισήμισι εβδομάδες που είχε προφυλακιστεί μέχρι να αφεθεί ελεύθερη με εγγύηση.
Η ανακοίνωση της ποινής αναμένεται στις 7 Ιανουαρίου.
Η θέση του Κυπριακού Κράτους
Απαντά η Κυβέρνηση μετά τις αντιδράσεις για ενοχή της 19χρονης Βρετανίδας
Γραπτή δήλωση Κυβερνητικού Εκπροσώπου
Η Κυπριακή Δημοκρατία, ως συντεταγμένο κράτος, έχει συνταγματικά κατοχυρωμένους θεσμούς και διάκριση των εξουσιών.
Στα πλαίσια αυτά, η Κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει σε υποθέσεις που εκδικάζονται από τα αρμόδια Δικαστήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά ούτε και σχολιάζει θέσεις ή ισχυρισμούς οι οποίοι προβάλλονται αναφορικά με υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον των Δικαστηρίων.
Η Κυβέρνηση έχει πλήρη εμπιστοσύνη στην δικαιοσύνη και τα Δικαστήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας, που θα πρέπει να αφήνονται απερίσπαστα να εφαρμόζουν τους νόμους του κράτους και να απονέμουν δικαιοσύνη.