- Infokids.cy - https://www.infokids.cy -

Αυτή η μαμά υποδύθηκε την 11χρονη για να ανακαλύψει τους κινδύνους για παιδιά αυτής της ηλικίας στα social media

Μία 37χρονη μητέρα αποφάσισε να μεταμφιεστεί σε 11χρονο κορίτσι με στόχο να αποκαλύψει τους κινδύνους που κρύβονται σε πλατφόρμες όπως το Instagram, το Tiktok [2] ή το Snapchat, για τα νεαρά παιδιά.

Όσα διαδραματίζονται στο παρακάτω μικρό ντοκιμαντέρ συμβαίνουν καθημερινά σε πολλά παιδιά παγκοσμίως.

Μια εταιρεία τεχνολογίας, η οποία εστιάζει σε ζητήματα παιδικής κακοποίησης, grooming [3] και διαδικτυακού bullying, βρίσκεται πίσω από την παραγωγή του video και –πιστέψτε μας- το αποτέλεσμα είναι ανατριχιαστικό.

Διαβάστε ακόμη: Αυτές είναι οι 5 κατηγορίες παιδικών φωτογραφιών που δεν πρέπει να ανεβάσεις ποτέ στα κοινωνικά δίκτυα [4]

Πρέπει να το δείτε για να κατανοήσετε τι ακριβώς αντιμετωπίζουν τα παιδιά στην διαδικτυακή κοινότητα αυτή τη στιγμή, ώστε να μπορέσετε και να το σταματήσετε.

«Ποτέ δεν πίστευα ότι θα κυνηγούσα επίδοξους παιδεραστές», ακούγεται μία γυναικεία φωνή στην αρχή του video. Είναι η 37χρονη μητέρα 3 παιδιών που πρωταγωνιστεί στο ντοκιμαντέρ και συνεχίζει τονίζοντας πως στόχος της εν λόγω προσπάθειας είναι οι γονείς, που δεν μεγάλωσαν με έναν τέτοιο κίνδυνο, να μάθουν τι ακριβώς συμβαίνει online και τι αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους καθημερινά.

Δείτε το video και διαβάστε παρακάτω για να καταλάβετε πόσο εύκολα το «11χρονο κορίτσι» της αποστολής έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με πολύ επικίνδυνους χρήστες, οι οποίοι το προσέγγισαν διαδικτυακά και δεν δίστασαν να του ζητήσουν μέχρι και να συναντηθούν από κοντά.

Για να καταφέρει η 37χρονη μητέρα να μοιάζει με έφηβο κορίτσι (αρχικά 15 ετών και έπειτα 11 ετών), άλλαξε τον τρόπο ντυσίματός της, μελέτησε τη γλώσσα του σώματος των εφήβων, έβγαλε φωτογραφίες ως έφηβη (με τη βοήθεια προγραμμάτων επεξεργασίας εικόνας έμοιαζε πολύ μικρότερη από την ηλικία της) και δημιούργησε το προφίλ δύο κοριτσιών στην εφηβεία με ενεργή δράση στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης.

Η προσέγγιση της 15χρονης

Μέσα σε μόλις μία ώρα από την ανάρτηση του λογαριασμού της 15χρονης Libya (αυτό ήταν το όνομα που της δόθηκε) 7 ενήλικοι άντρες την προσέγγισαν. Έπειτα από 9 ημέρες ο αριθμός είχε αυξηθεί σε 92!

Τα μηνύματά τους ποικίλλαν και περιείχαν από σεξουαλικά υπονοούμενα και απαίτηση για αποκλειστικές φωτογραφίες της μέχρι συζητήσεις που τη χειραγωγούσαν και απειλές.

Μάλιστα, στο τέλος του ντοκιμαντέρ, αποκαλύπτεται ότι η “15χρονη Libya” δέχθηκε να βρεθεί με έναν 20χρονο με τον οποίο συνομιλούσε, σε ένα ξενοδοχείο. Όπως θα δείτε στα πλάνα, το “ζευγάρι” συναντιέται στο lobby του ξενοδοχείου και ο 20χρονος επιμένει να μεταφερθούν στο δωμάτιο που έχει κλείσει, παρά τους δισταγμούς του κοριτσιού. Φυσικά, εκεί τον περιμένουν αστυνομικοί, οι οποίοι και τον συλλαμβάνουν.

Διαβάστε ακόμη: Τα χρόνια της εφηβείας θα σε διαλύσουν… [5]

H προσέγγιση της 11χρονης

Επειδή, όμως, η ηλικία των 15 είναι αρκετά κοντά στην ενηλικίωση και πολλοί μπορεί να αναρωτιούνταν αν ένα μικρότερο κορίτσι θα αντιμετώπιζε τους ίδιους κινδύνους, οι παραγωγοί του video αποφάσισαν να μεταμφιέσουν την 37χρονη μητέρα στην 11χρονη Bailey.

H Bailey φοβάται το σκοτάδι, δεν έχει ερωτευτεί ακόμα και δεν έχει περίοδο, είναι δηλαδή, ένα μικρό παιδί. Πολλοί γονείς μπορεί να υπέθεταν ότι η μικρή δεν κινδυνεύει από κάποιον στο διαδίκτυο.

Το πρώτο like που πήρε η φωτογραφία του μικρού κοριτσιού, όταν την ανέβασαν στο διαδίκτυο, όμως, θα άλλαζε τη γνώμη όλων! Ο χρήστης που αντέδρασε είχε ως φωτογραφία προφίλ ένα ανδρικό σεξουαλικό όργανο αναπαραγωγής, ενώ ΜΕΣΑ σε ένα μόνο λεπτό της είχε στείλει μήνυμα!

Παράλληλα, μέσα σε μόλις 1 1/2 του λεπτού, είχε ακόμη 2 αιτήματα για μηνύματα από ενήλικες! Σε ένα μάλιστα τη ρωτούσαν αν το στήθος της είχε αναπτυχθεί!

Σε λιγότερα από 5 λεπτά που ο λογαριασμός του μικρού κοριτσιού βρισκόταν online στο Instagram δέχθηκε video κλήση από άγνωστο!

Ελάχιστοι είναι οι γονείς που γνωρίζουν πόσο επικίδυνες είναι αυτές οι πλατφόρμες για τα παιδιά, ενώ -όπως καταλήγει και το video- ο παιδεραστής και ο εγκληματίας δεν χρειάζεται να είναι στο ίδιο δωμάτιο ή ακόμα και στην ίδια χώρα για να επιχειρήσουν ή και να καταφέρουν να κακοποιήσουν ένα παιδί.

Η Libya και η Bailey μπορεί να μην είναι υπαρκτά πρόσωπα, αλλά αντιπροσωπεύουν χιλιάδες παιδιά τα οποία κακοποιούνται είτε ψυχολογικά είτε σωματικά ή και τα δύο, τόσο διαδικτυακά όσο και στην πραγματική ζωή…