Αυξήσεις σε πάνω από τα μισά βασικά προϊόντα τον Φεβρουάριο

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή ανακοινώνει το Παρατηρητήριο Τιμών Καταναλωτικών Προϊόντων για τον μήνα Φεβρουάριο 2024. Το Παρατηρητήριο παρουσιάζει τη μέση σταθμισμένη τιμή για 250 βασικά καταναλωτικά προϊόντα (τρόφιμα και άλλα προϊόντα) με βάση τις ποσότητες και τιμές ανά ημέρα, στις οποίες τα προϊόντα αυτά διατέθηκαν σε 400 καταστήματα λιανικής πώλησης παγκύπρια καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα.

Σκοπός του Παρατηρητηρίου είναι η διάθεση στον καταναλωτή μιας αντικειμενικής συγκριτικής αποτύπωσης των τιμών αγοράς από όλα τα καταστήματα λιανικής πώλησης, υπεραγορές, αρτοποιεία, φούρνους, περίπτερα, κ.α.

Αποτίμηση για το Φεβρουάριο

Συμπερασματικά, η αποτίμηση που γίνεται για το μήνα Φεβρουάριο καταδεικνύει ότι παρά τη συγκράτηση του πληθωρισμού στο 1,8%, έναντι 1,7% τον Ιανουάριο και 1,6% τον Δεκέμβριο, ο πληθωρισμός στον τομέα των τροφίμων ανήλθε στο 2,36% την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2024 έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, λόγω κυρίως της θετικής μεταβολής στα γεωργικά προϊόντα κατά 5,6%. Στα πετρελαιοειδή καταγράφεται επίσης μεταβολή της τάξης του 1,61%.

Αύξηση κατά 33%

Όπως φαίνεται αναλυτικά στον Πίνακα της Υπηρεσίας με τους δείκτες τιμών για το μήνα Φεβρουάριο, σε σύνολο 45 κατηγοριών βασικών προϊόντων, 24 κατηγορίες κατέγραψαν αύξηση, εκ των οποίων οι 12 σε ποσοστό μικρότερο του 1%. Συγκεκριμένα, πέραν της αύξησης κατά 33% που κατέγραψαν τα φρέσκα λαχανικά και χόρτα, την οποία ακολούθησαν μειώσεις σε συγκεκριμένα προϊόντα τον Μάρτιο, όπως κατέγραψε το συγκριτικό παρατηρητήριο τιμών, σημαντική αύξηση παρουσίασαν επίσης τα φρέσκα ψάρια και μαλάκια κατά 5,5%, το φυτικό μαγειρικό λίπος κατά 5,4%, το λάδι κατά 2,9% και οι βρεφικές τροφές κατά 2%. Ακολούθησαν σε πολύ χαμηλότερα ποσοστά, αυξήσεις στο πουργούρι κατά 1,9%, στο αλεύρι και τα αναψυκτικά κατά 1,8% αντίστοιχα, 1,6% στο γάλα εβαπορέ και ζαχαρούχο και 1,2% στα μαλακτικά ρούχων.

21 κατηγορίες του Παρατηρητηρίου

Μείωση κατέγραψαν οι υπόλοιπες 21 κατηγορίες του Παρατηρητηρίου με κυριότερες τα κατεψυγμένα ζυμαρικά κατά 4,3%, τα κατεψυγμένα μαλάκια/οστρακοειδή κατά 4,3%, τη ζάχαρη κατά 3,8%, τα αλλαντικά κατά 3,1%, τα κατεψυγμένα ψάρια κατά 3,2% και το κατεψυγμένο κρέας πανέ και προψημένο κατά 2,6%. Ακολούθησαν οι σερβιέτες υγείας και το χαρτί υγείας κατά 1,6% αντίστοιχα.

Στο πλαίσιο της συνεχούς παρακολούθησης της αγοράς και καταγραφής των τάσεων, όπως εξελίσσονται από τις διεθνείς και εγχώριες συνθήκες, η Υπηρεσία έχει εκ νέου προβεί, στις 19/03/2024, στην καταγραφή τιμών 53 κοινών και πολύ σημαντικών για το νοικοκυριό προϊόντων σε τρεις υπεραγορές της Λεμεσού. Όπως φαίνεται στο συγκριτικό Παρατηρητήριο που επισυνάπτεται, η διαφορά στην αξία του ακριβότερου καλαθιού από το φθηνότερο ανέρχεται σε 6,5% ή €256,87 έναντι €241,43 με το μεσαίο καλάθι να κυμαίνεται στα €246,33. Πρόσθετα, το όφελος στον καταναλωτή από την εφαρμογή του μηδενικού συντελεστή Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) στα 11 προϊόντα που καλύπτει το μέτρο ανέρχεται μεταξύ €6,55 – €7,00 σε σύνολο αγορών αξίας €85 περίπου ανάλογα με την υπεραγορά.

Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή

Τονίζεται εκ νέου ότι η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή συνεχίζει εντατικά τους ελέγχους σχετικά με την εφαρμογή του μέτρου του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ, καταγράφοντας τιμές 88 προϊόντων από όλες τις κατηγορίες που εγκρίθηκαν, σε εννέα διαφορετικές υπεραγορές σε 58 σημεία πώλησης παγκύπρια. Η σημερινή αποτίμηση από την εφαρμογή του μέτρου με βάση τα πορίσματα των ελέγχων είναι ότι αυτό έχει θετική επίδραση στις τιμές και κατ’ επέκταση τον πληθωρισμό εφόσον οι τιμές συγκρατούνται και σε ποσοστό περίπου 70% των προϊόντων οι τιμές έχουν παραμείνει στα επίπεδα της 5ης Μαΐου που εφαρμόστηκε το μέτρο. Σύμφωνα με τα πορίσματα του τελευταίου ελέγχου που διενεργήθηκε στις 19/03/2024, η συμμόρφωση είναι καθολική με τα ποσοστά απόκλισης για το γάλα, ψωμί, αυγά, ζάχαρη, καφέ και βρεφικές πάνες στο 70-100% και για τα υπόλοιπα προϊόντα σε χαμηλότερο ποσοστό.

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή διευκρινίζει ότι τα Παρατηρητήρια Τιμών ετοιμάζονται αποκλειστικά για σκοπούς πληροφόρησης των καταναλωτών και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν συμβουλές. Τα Παρατηρητήρια Τιμών δεν προορίζονται και ούτε μπορούν να υποκαταστήσουν την έρευνα αγοράς που πρέπει να κάνει ο κάθε καταναλωτής βάσει των δικών του προτιμήσεων, δεδομένων και αναγκών, ούτε αποσκοπούν να υποδείξουν στους καταναλωτές τα σημεία πώλησης που θα επιλέξουν ή συγκεκριμένα προϊόντα.

Ιδιαίτερα σημειώνεται ότι κάποια από τα προϊόντα που περιλαμβάνονται στο Παρατηρητήριο υφίστανται ποιοτικές διαφορές, οι οποίες δεν μπορούν να καθοριστούν. Για τον σκοπό αυτό, η Υπηρεσία παροτρύνει τους καταναλωτές όπως κάνουν ουσιαστική έρευνα αγοράς πριν προχωρήσουν σε αγορές, λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα του συγκεκριμένου Παρατηρητηρίου.

Διαβάστε επίσης:

Γενέθλια για τον μεγαλύτερο κήπο με τουλίπες στον κόσμο κοντά στο ‘Αμστερνταμ

Χρηματοδότηση για επέκταση και αναβάθμιση βρεφονηπιακών σταθμών