Από πότε θα μπορούν να τελούνται ξανά γάμοι και βαπτίσεις στην Κύπρο, σύμφωνα με τον Δρα. Κωστρίκη

Τα μέχρι τώρα δεδομένα στην Κύπρο για τον κορωνοϊό, μετά και την απόφαση για άρση των μέτρων, είναι πολύ ευχάριστα.

Με τα κρούσματα να έχουν μειωθεί δραματικά, παρά τους συνεχείς ελέγχους που γίνονται σε υπηρεσίες, επιχειρήσεις, σχολεία και ιδιώτες, η χώρα μας κινείται με πολύ θετικά βήματα.

Το μήνυμα ότι η Κύπρος πάει καλά, έστειλε ο Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και μέλος της Επιστημονικής Ομάδας, Λεόντιος Κωστρίκης, μέσα από δηλώσεις του.

«Είμαστε μια ανάσα από τα μηδενικά κρούσματα, λιγόστεψαν οι ασθενείς στα νοσοκομεία, δεν γίνονται καθόλου εισαγωγές και σύντομα θα είναι ανοικτή για δρομολογημένες πτήσεις και τουρισμό», είπε συγκεκριμένα εχθές.

Σε δηλώσεις του στο Ράδιο Πρώτο και την «Πρώτη εκπομπή», μάλιστα, ξεκαθάρισε πως αρχές με μέσα Ιουνίου  θα ταξιδέψουμε προς την Ελλάδα, όπου τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι παρόμοια και θα είναι από τις πρώτες χώρες, που θα ανοίξουν οι πτήσεις από και προς την Κύπρο.

Για το άνοιγμα των οδοφραγμάτων είπε ότι θα μελετηθεί, αφού τύχουν επεξεργασίας όλα τα δεδομένα και αν και εφόσον εξακριβωθεί ότι το ψευδοκράτος έχει παρόμοια επιδημιολογική εικόνα.

Για το άνοιγμα των Δημοτικών Σχολείων

Αναφορικά με το άνοιγμα των Δημοτικών σχολείων ο κ. Κωστρίκης δήλωσε ότι η φιλοσοφία παραμένει ότι τα παιδιά πρέπει να μείνουν μακριά από τους παππούδες και τις γιαγιάδες, ηλικίας άνω των 65 ετών, που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες.
Πρέπει, υπέδειξε, να γίνουν τέτοιες διευθετήσεις από τις εργασίες των γονέων, ώστε ένας από τους δύο ή εναλλάξ να παίρνει και να φέρνει τα παιδιά από το σχολείο.

Για γάμους και βαφτίσεις

Για γάμους και βαπτίσεις, που έχουν αναβληθεί, ο κ. Κωστρίκης είπε ότι η τέλεσή τους θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα και την πορεία του ιού. Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη θα μπορούν να γίνουν μετά τις 14 Ιουλίου, αλλά μέχρι τότε, είπε, η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί.