«Ακόμα με στοιχειώνει η αποβολή του μωρού μου…»

«Όταν ανακάλυψα ότι ήμουν έγκυος στο πέμπτο παιδί μου, ήμουν εντελώς συνεπαρμένη! Με τέσσερα παιδιά ηλικίας -8 ετών και κάτω- μέσα στο σπίτι, ο σύζυγός μου κι εγώ είχαμε αμφιβολίες για το αν θα έπρεπε να αποκτήσουμε ένα ακόμη μωρό», γράφει στο babble.com η μαμά-blogger Chaunie Brusie. «Εκείνος ήταν χαρούμενος που ήρθαν έτσι τα πράγματα κι εγώ είχα την κρυφή επιθυμία να γίνω μαμά για πέμπτη φορά! Έτσι, όταν το τεστ εγκυμοσύνης βγήκε θετικό, το μόνο που μπορούσαμε να κάνουμε ήταν να ανυπομονούμε για την άφιξη ενός ακόμη μωρού στην οικογένεια!

Δεν κάναμε τίποτε άλλο από το να σχεδιάζουμε πού θα χωρέσουμε όλα αυτά τα παιδιά και να λαχταρούμε τη ζεστή αγκαλιά ενός νεογέννητου… μέχρι που απέβαλα.

Ένιωσα σαν κάτι να έσπασε μέσα μου. Μετά από τέσσερις υγιείς εγκυμοσύνες, η απώλεια αυτή με στιγμάτισε. Ένιωσα άδεια και δεν μπορούσα να συνηθίσω στην ιδέα ότι η ολοκληρωμένη οικογένεια που πάντα ονειρευόμουν, δεν θα γινόταν πραγματικότητα. Και τώρα, πολύ μακριά από τη στιγμή που θα συναντούσα αυτό το μωρό, αναρωτιέμαι αν θα μπορέσω ποτέ να το ξεπεράσω.

Μερικές φορές νιώθω εντελώς παράλογη που εξακολουθώ να σκέφτομαι την αποβολή μου κάθε μέρα. Αναρωτιέμαι κάθε μήνα μήπως είμαι ξανά έγκυος, παρά το γεγονός ότι γνωρίζω πολύ καλά πως δεν είμαι. Μετράω τις πιθανές ημερομηνίες και εξετάζω τα οφέλη και τα μειονεκτήματα μιας θερινής εγκυμοσύνης σε σχέση με έναν χειμερινό τοκετό. Περπατάω και κοιτάζω με λαχτάρα τις μητέρες που κρατούν τα νεογέννητα στην αγκαλιά τους και σκέφτομαι ότι θα μπορούσα να είμαι εγώ στη θέση τους.

Τις περισσότερες φορές αναρωτιέμαι τι πάει στραβά με μένα. Γιατί είμαι τόσο μελοδραματική; Γιατί δεν μπορώ απλώς να είμαι ευγνώμων για ό,τι έχω; Αλλά η αλήθεια είναι ότι αισθάνομαι στοιχειωμένη από το μωρό που έχασα γιατί θα ήταν το τελευταίο μου… Αισθάνομαι στοιχειωμένη όταν σκέφτομαι ότι αυτό το μωρό θα κρεμόταν γύρω από το λαιμό μου, θα έκανε άνω-κάτω το σπίτι και θα έτρεχε στην αυλή μαζί με τα αδέρφια του. Αισθάνομαι ότι αν δεν προσπαθήσουμε ξανά, είναι σαν να προδίδουμε αυτό το μωρό.

Είμαι κολλημένη σε ένα γεγονός που δεν μπορώ να ξεπεράσω και στο οποίο δεν μπορώ να επιστρέψω… Ήμουν τόσο κοντά σε ένα διαφορετικό μέλλον που απομακρύνθηκε από μένα απότομα. Ξέρεις, αυτή η στιγμή στην εγκυμοσύνη που καταλαβαίνεις ότι απλά συμβαίνει και ξεπερνάς τον αρχικό φόβο για να καταλήξεις στον ενθουσιασμό και σε ένα συνομωτικό χαμόγελο, γνωρίζοντας ότι κουβαλάς κάτι πολύτιμο μαζί σου; Ναι, έτσι ακριβώς ένιωθα! Και ξαφνικά έφυγε… Νιώθω ότι ένα κομμάτι μου έμεινε σε εκείνη τη στιγμή. Δεν ξέρω πώς να πάω παρακάτω…

Έπιασα τον εαυτό μου να προσπαθεί να βρει το νόημα σε όλα αυτά. Μήπως η ευτυχία που ένιωσα όταν έμαθα ότι ήμουν έγκυος σήμαινε ότι η οικογένειά μας έπρεπε να μεγαλώσει κατά ένα ακόμη μέλος; Ή μήπως η αποβολή μου σημαίνει ότι η οικογένειά μας είναι πλήρης;

Τι κάνετε όταν χάνετε ένα μωρό που ξέρετε ότι θα είναι το τελευταίο σας; Προσπαθείτε να δοκιμάσετε ξανά ή δέχεστε ότι ο κύκλος των παιδιών έκλεισε και είναι καιρός να προχωρήσετε παρακάτω; Τι κάνετε όταν συνειδητοποιείτε ότι η προσπάθεια δεν θα είναι ποτέ ξανά εγγυημένη και μπορεί να ραγίσει για ακόμη μια φορά την καρδιά σας; Ειλικρινά, δεν ξέρω. Αλλά θα ήθελα να μάθω…

Υποθέτω ότι θα μείνω εδώ για λίγο καιρό, να αγωνίζομαι με το αν πρέπει να δεχτώ αυτό το άδειο μέρος στην καρδιά μου για πάντα ή να προσπαθήσω ξανά, μόνο για μία φορά».