Αγχωμένοι γονείς μεγαλώνουν αγχωμένα παιδιά;

Αγχωμένοι γονείς μεγαλώνουν αγχωμένα παιδιά;

Ο δημοσιογράφος Λουκάς Χριστοδουλίδης στη συνέντευξη που ακολουθεί με την επικοινωνιολόγο – Parent Coach και Διευθύντρια του Θεραπευτικού Κέντρου Παιδιών του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού «Στέλλα Σουλιώτη» Χριστίνα Αλεξάνδρου μας λένε για τις συμπεριφορές των γονιών που «μεγαλώνουν» αγχωμένα παιδιά.

Κυρία Αλεξάνδρου θα λέγατε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες γονεϊκές συμπεριφορές που ουσιαστικά θα οδηγήσουν στο να έχουμε αγχώδη παιδιά; Ποιες είναι αυτές;

Όλοι οι άνθρωποι περιτριγυριζόμαστε από γεγονότα που ενδέχεται να μας προκαλέσουν κάποιο άγχος στην έντονη καθημερινότητά μας (κρίση στις ανθρώπινες σχέσεις, οικονομικά θέματα, διεθνείς εξελίξεις, θέματα υγείας, αβεβαιότητα για το μέλλον). Όταν γινόμαστε γονείς οι αγωνίες μας αυτές πολλαπλασιάζονται απότομα. Όταν το άγχος μας όμως δεν είναι παραγωγικό αλλά το αφήνουμε να μας καταβάλει τότε επηρεάζουμε σε μεγάλο βαθμό, εκτός από τον εαυτό μας, την οικογένειά μας και τα παιδιά μας.

Το γονεϊκό άγχος φαίνεται μέσα στο σπίτι με ποικίλους τρόπους. Κάποιοι γονείς μπορεί να κλείνονται στον εαυτό τους, άλλοι να μην μπορούν να στηρίξουν ουσιαστικά τα παιδιά τους, άλλοι μπορεί να θυμώνουν συχνά, να μην μπορούν να επικοινωνήσουν αποτελεσματικά, να μην αφήνουν τα παιδιά τους να αναπτυχθούν και να εξελιχθούν όπως θα έπρεπε, να πιέζουν τα παιδιά τους υπερβολικά, να είναι αυστηροί περισσότερο απ’ όσο πρέπει και γενικά να χάνουν την στενή επαφή, το δέσιμο, τον έλεγχο και τη σχέση που θα ήθελαν να έχουν με τα παιδιά τους.

Όταν τα παιδιά ζουν σε ένα σπίτι στο οποίο δεν νιώθουν αποδοχή, ασφάλεια και σιγουριά ξεκινούν με τη σειρά τους να αγχώνονται πέραν του κανονικού. Πολλές φορές θα δούμε παιδιά που έχουν υπερβολικό άγχος να μην αποτύχουν στις εξετάσεις για να μην απογοητεύσουν τους γονείς τους που έχουν πολύ υψηλές απαιτήσεις. Συχνά συναντώ παιδιά που φοβούνται να εκφραστούν ελεύθερα προς τους γονείς τους διότι θα «τους θυμώσουν» ή θα «τους τιμωρήσουν». Αυτές οι συμπεριφορές σίγουρα εντείνονται όταν οι γονείς μεταφέρουν το δικό τους άγχος, την αγωνία τους και την κούραση τους μέσα στο σπίτι και κατά συνέπεια στα παιδιά τους. Δυστυχώς συναντούμε πολύ συχνά παιδιά που έχουν βίαιες συμπεριφορές και ξεσπάσματα, έφηβους με διατροφικά προβλήματα και νέους με πολύ σοβαρές αγχώδεις διαταραχές που χρήζουν ιατρικής στήριξης και φροντίδας.

Αρκετοί γονείς δεν καταλαβαίνουν ότι παρουσιάζουν μια αγχώδη συμπεριφορά απέναντι στα παιδιά τους με αποτέλεσμα οι ίδιοι να θεωρούν ότι αυτή τους η συμπεριφορά είναι απόλυτα φυσιολογική.

Είναι πολύ συχνό φαινόμενο να θεωρούμε τη δική μας συμπεριφορά, σωστή, φυσιολογική και αποδεκτή και την συμπεριφορά των γύρω μας ελαττωματική, προβληματική και λανθασμένη.

Πολύ συχνά, με λίγα λόγια, ρίχνουμε το φταίξιμο αλλού. Όμως ας μην ξεχνάμε ότι “το παιδί είναι ο καθρέφτης του γονιού του”.

Είναι σημαντικό οι γονείς να ενημερώνονται για το ρόλο τους ως γονείς και για τα θέματα που απασχολούν τα παιδιά τους. Να λαμβάνουν έγκαιρη και σωστή πληροφόρηση, εκπαίδευση και στήριξη ως γονείς για να προλαβαίνουν διάφορες καταστάσεις και προκλήσεις που πιθανόν να αντιμετωπίσουν.

Πρέπει οι γονείς να αποκτήσουν αντίληψη για τη δική τους συμπεριφορά, να την αξιολογήσουν και να προβούν σε αλλαγές, όπου αυτές είναι απαραίτητες, σύμφωνα με τους στόχους τους.

Είναι σημαντικό (ως γονείς) να εντοπίσουμε τις αδυναμίες που έχουμε ώστε να είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά στις ανάγκες των παιδιών μας;

Ας μην εστιάσουμε μόνο στις αδυναμίες μας. Είναι σημαντικό να ανακαλύψουμε τον εαυτό μας, τις δυνάμεις και αδυναμίες μας, τα θέλω μας, τις δυσκολίες που έχουμε να αντιμετωπίσουμε ως γονείς και τι θέλουμε να επιτύχουμε ως οικογένεια μαζί με τα παιδιά μας.

Εδώ είναι που έρχεται και η ουσιαστική στήριξη και βοήθεια ενός ειδικού εγκεκριμένου Parent Coach ο οποίος θα μας βοηθήσει να βάλουμε τη σκέψη μας, τις προκλήσεις μας και τους στόχους μας σε μια σειρά.

Είναι πραγματικά μεγάλη η χαρά μου να βλέπω γονείς με τους οποίους συνεργάζομαι, να ξεκινούν να ζουν μια πιο υγιή ζωή, να χαίρονται την καθημερινότητα τους όλο και πιο πολύ, να απολαμβάνουν τις μικρές καθημερινές στιγμές με τα παιδιά τους και να χαμογελούν περισσότερο!

Αγχωμένοι γονείς, αγχωμένα παιδιά κυρία Αλεξάνδρου. Ποιοι είναι οι αποτελεσματικοί τρόποι διαχείρισης του γονεϊκού άγχους;

Όταν ταξιδεύουμε με το αεροπλάνο οι αεροσυνοδοί μας συμβουλεύουν, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, να βάλουμε πρώτα τη δική μας μάσκα πριν βοηθήσουμε τα παιδιά μας ή τους συνεπιβάτες μας.

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί;

Πρέπει να φροντίζουμε τον εαυτό μας πρώτα, να είμαστε υγιείς και δυνατοί, πριν μπορούμε να προσφέρουμε σε αυτούς που μας χρειάζονται.

Αυτό που προτείνω σε κάθε γονιό είναι να φροντίσει τον εαυτό του, να αθλείται, να κάνει όλους τους απαραίτητους ιατρικούς ελέγχους τακτικά, να κάνει πράγματα τα οποία απολαμβάνει και γενικά να μην ξεχνά τις δικές του ανάγκες και τα θέλω του. Όταν κάνουμε πράγματα που αγαπάμε και που μας γεμίζουν με θετικά συναισθήματα τότε έχουμε την απαραίτητη όρεξη, ενέργεια και ψυχική δύναμη να δώσουμε το καλύτερο δυνατό και στα παιδιά μας!

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν το άγχος είναι κληρονομικό και αν τελικά τα παιδιά κληρονομούν αυτό το άγχος από τους γονείς τους;

Είναι όντως σημαντικό να αναφέρουμε ότι έρευνες έχουν δείξει ότι σε πολλές περιπτώσεις το άγχος αλλά και άλλες εξίσου ανησυχητικές αγχώδεις διαταραχές είναι πιθανόν να μεταφέρονται αλλά και να κληρονομούνται και από τους γονείς προς τα παιδιά.

Οφείλουμε λοιπόν να φροντίζουμε τον εαυτό μας ως γονείς. Τα παιδιά μας χρειάζονται Υγιείς και Χαρούμενους γονείς για να μεγαλώσουν σε ένα οικογενειακό περιβάλλον όπου θα νιώθουν αγάπη, ασφάλεια, σιγουριά και όπου θα μπορούν να εξελιχθούν, να μεγαλώσουν και να ανθίσουν με το δικό τους μοναδικό τρόπο!

Διαβάστε επίσης

Έρευνα: Οι πονοκέφαλοι συνδέονται με τραυματικά γεγονότα από την παιδική ηλικία

7χρονη διασωληνώθηκε στη ΜΕΘ μετά από σοκαριστικό ατύχημα