- Infokids.cy - https://www.infokids.cy -

6 τροφές που αυξάνουν την παραγωγή μητρικού γάλακτος

Εάν είστε μανούλες που θηλάζουν αυτή την περίοδο, υπάρχουν τρόφιμα που μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι φίλοι σας! Πρόκειται για τροφές που θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να αυξήσετε την παραγωγή του μητρικού γάλακτος [2]. Πιθανότατα ήδη γνωρίζετε ότι η υγιεινή διατροφή είναι πολύ σημαντική όταν θηλάζετε, αλλά μπορείτε να πάτε ένα βήμα παραπέρα εστιάζοντας σε εγκεκριμένες τροφές από γιατρούς και πιστοποιημένους συμβούλους γαλουχίας. Η σωστή ενυδάτωση και η κατανάλωση θρεπτικών σνακ μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην ποσότητα μητρικού γάλακτος που παράγετε. Μάθετε παρακάτω ποια είναι τα τρόφιμα που μπορούν να σας βοηθήσουν και φροντίστε να τα εντάξετε το συντομότερο στη διατροφή σας.

1. Σούπες: Οι ζεστές, θρεπτικές σούπες συμβάλλουν στην αύξηση της παραγωγής γάλακτος, καθώς βοηθούν τον οργανισμό να επανέλθει μετά τον τοκετό, σύμφωνα με τη σύμβουλο γαλουχίας Amy Mager. Η κοτόσουπα είναι η πιο ευεργετική για τις μαμάδες μετά τον τοκετό, καθώς τις βοηθά να χορτάσουν, να ζεσταθούν, να αναρρώσουν και να παράγουν γάλα για το νεογέννητο. Όσες είστε υπέρμαχοι της χορτοφαγίας, οι φακές είναι μια πολύ καλή εναλλακτική αντί για την κοτόσουπα.

2. Βρώμη: Πολλοί σύμβουλοι γαλουχίας προτείνουν να καταναλώνετε ένα μπολ με βρώμη κάθε μέρα για να αυξήσετε την παραγωγή γάλακτος, αλλά και τα μπισκότα βρώμης θα μπορούσαν να έχουν το ίδιο αποτελέσμα. Αυτό συμβαίνει επειδή η αυξημένη παραγωγή μητρικού γάλακτος συνδέεται με τα υψηλά επίπεδα σιδήρου στη βρώμη.

3. Σπόροι σουσαμιού: Οι σπόροι του σουσαμιού έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, η οποία είναι ιδανική για την αύξηση της παραγωγής του μητρικού γάλακτος. Είναι προτιμότερο να τους θρυμματίσετε, αλλά μπορείτε να επωφεληθείτε εξίσου από ένα κουλούρι με σουσάμι. Για καλύτερα αποτελέσματα, αλείψτε το με ταχίνι που ως γνωστόν παράγεται από σουσάμι. Έτσι, θα διπλασιάσετε την ποσότητα μητρικού γάλακτος που παράγετε.

4. Χουρμάς: Οι χουρμάδες είναι ευεργετικοί για το αίμα, σύμφωνα με την Amy Mager. Μπορείτε να τους καταναλώσετε σε σούπα, σκέτους ή να τους περιχύσετε με ζεστό νερό. Για διπλάσια παραγωγή γάλακτος, μπορείτε να τους προσθέσετε στα μπισκότα βρώμης που αναφέραμε παραπάνω.

5. Τριφύλλι: Το τριφύλλι έχει ήπια αλλά θετική επίδραση στην παραγωγή γάλακτος. Μπορείτε να φτιάξετε τσάι από φύλλα τριφυλλιού, αλλά ο ευκολότερος και πιο γευστικός τρόπος για να το καταναλώσετε είναι να προσθέσετε μερικά φύλλα στη σαλάτα σας.

6. Λαχανικά: Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πάντα μια καλή ιδέα, αλλά όταν θηλάζετε θα πρέπει να εστιάσετε στα φυλλώδη πράσινα και τα κόκκινα λαχανικά. Το σπανάκι, το μπρόκολο και το μαρούλι είναι γεμάτα με μέταλλα, βιταμίνες, ένζυμα και φυτοοιστρογόνα, τα οποία είναι γνωστό ότι επηρεάζουν θετικά την παραγωγή μητρικού γάλακτος. Τα κόκκινα λαχανικά -συμπεριλαμβανομένης της γλυκοπατάτας, του καρότου και του κόκκινου λάχανου- είναι πλούσια σε β-καροτένιο που βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα τόσο για εσάς όσο και για το μωρό σας.

Ενώ τα περισσότερα από τα παραπάνω τρόφιμα είναι δοκιμασμένα, μπορεί να μη λειτουργήσουν για όλες τις θηλάζουσες μητέρες. Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα από την κατανάλωση ενός επιπλέον μπισκότου βρώμης μια φορά στο τόσο, αν είναι πιθανό να βοηθήσει στην παραγωγή του μητρικού γάλακτος. Εάν ανησυχείτε πραγματικά για το γάλα που παράγετε, θα ήταν προτιμότερο να κλείσετε ένα ραντεβού με τον γιατρό σας ή να απευθυνθείτε σε έναν σύμβουλο γαλουχίας.

Πηγή: sheknows.com