- Infokids.cy - https://www.infokids.cy -

6 φράσεις που πρέπει να βγάλετε από το λεξιλόγιο των παιδιών

Το να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αναπτύξουν μια θετική εσωτερική φωνή είναι μία από τις μεγαλύτερες ευθύνες γύρω από την ανατροφή τoυς [2]. Είναι πιο εύκολο για τους γονείς με παιδιά που τείνουν να είναι πιο αισιόδοξα από τη φύση τους και λίγο πιο περίπλοκο για τους γονείς των παιδιών που είναι απαισιόδοξα ή ασκούν έντονη κριτική στον εαυτό τους. Αν το παιδί σας χρησιμοποιεί οποιαδήποτε από τις παρακάτω αρνητικές φράσεις, δεν είναι δικό σας λάθος. Όλοι οι γονείς υιοθετούν διαφορετικό στυλ ανατροφής, αλλά υπάρχουν κοινά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να τα βοηθήσετε. Αυτές είναι, λοιπόν, οι 6 φράσεις που πρέπει να προσπαθήσετε να βγάλετε από το λεξιλόγιο των παιδιών σας.

1. «Ποτέ δεν θα τα καταφέρω!»
Αυτή είναι μια αυτοκαταστροφική φράση και τα παιδιά πρέπει να μάθουν να είναι πιο ρεαλιστικά με τις σκέψεις και τα λόγια τους. Προσπαθήστε να αποτρέψετε τέτοιες φράσεις θέτοντας ερωτήσεις και βοηθώντας το παιδί να δει πιο σφαιρικά την κατάσταση. Για παράδειγμα, αν το παιδί σας λέει: «Δεν θα καταφέρω ποτέ να λύσω αυτή την άσκηση!», θα μπορούσατε να του πείτε: «Θυμάσαι που έλεγες το ίδιο πριν από μερικές ημέρες και τελικά τα κατάφερες; Έκανες μεγάλη πρόοδο από τότε. Όλη η σκληρή δουλειά και η εξάσκηση έχουν ήδη αποδώσει καρπούς, δεν νομίζεις ότι υπάρχουν κι άλλα περιθώρια βελτίωσης;».

2. «Δεν φταίω εγώ. Με ανάγκασαν να το κάνω!»
Το να κατηγορούμε τους άλλους για τη δική μας συμπεριφορά είναι ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος να μην παραδεχθούμε τα λάθη μας. Πρέπει να διδάξουμε τα παιδιά μας ότι εκείνα και μόνο είναι υπεύθυνα των πράξεών τους και ότι πρέπει να αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις επιλογές τους.

3. «Θα έπρεπε να το είχα κάνει αλλιώς!»
Τέτοιου είδους φράσεις προκαλούν συχνά άγχος επειδή υπονοούν ότι το παιδί έχει τον απόλυτο έλεγχο σε κάθε κατάσταση. Αυτό είναι ένα ακόμη παράδειγμα μιας αυτοκαταστροφικής φράσης. Όταν τα παιδιά θέτουν μη ρεαλιστικές απαιτήσεις από τον εαυτό τους, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα αποτύχουν. Δοκιμάστε να πείτε στο παιδί σας: «Έκανες το καλύτερο που μπορούσες και αυτό είναι που μετράει».

4. «Είμαι χαζός!»
Τέτοιες αρνητικές σκέψεις μπορούν να οδηγήσουν σε άγχος και διακυμάνσεις στη διάθεση του παιδιού. Διατυπώστε τις αρνητικές αυτές φράσεις επισημαίνοντας τις θετικές ιδιότητες του παιδιού. Συνήθως πρέπει να απαντάτε σε τέτοιου είδους χαρακτηρισμούς κάπως έτσι: «Μην το λες αυτό!» και να βοηθάτε τα παιδιά να κάνουν θετικές σκέψεις και να αγαπούν τον εαυτό τους.

5. «Δεν μπορώ να…»
Αν το παιδί σας χρησιμοποιεί συχνά τέτοιες φράσεις, θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι χαμηλής αυτοεκτίμησης. Βοηθήστε το να μετατρέψει το «Δεν μπορώ» σε «Μπορώ να δοκιμάσω» για να επιτύχει το στόχο του. «Μπορείς να καταφέρεις ό,τι βάλεις στο μυαλό σου», είναι μια ωραία δήλωση, αλλά χωρίς να ξεκινήσετε το κήρυγμα για το πώς μπορεί να αναλάβει δράση.

6. «Δεν με προσκάλεσε στο πάρτι γιατί δεν με συμπαθεί»
Όταν ακούμε φράσεις από τα παιδιά μας που δείχνουν ότι καταλήγουν σε βιαστικά συμπεράσματα και κάνουν αρνητικές υποθέσεις, μπορούμε να τα βοηθήσουμε, ρωτώντας ποια απόδειξη έχουν γι΄αυτή την υπόθεση. Στη συνέχεια, προσφέρουμε μια εναλλακτική δυνατότητα: «Μήπως απλώς ξέχασε να σε προσκαλέσει;». Ενθαρρύνοντας τα παιδιά να αναζητήσουν αποδείξεις, μπορούν να αρχίσουν να αμφισβητούν τις δικές τους αρνητικές σκέψεις και να μην βιάζονται να βγάλουν συμπεράσματα.

Πηγή: creativechild.com