5 συχνά λάθη που όλοι οι γονείς κάνουν στην πειθαρχία των παιδιών

Ένα πολύ συχνό ερώτημα των γονιών είναι το «Πώς θα μάθω το παιδί μου να πειθαρχεί;» καθώς αναπόφευκτα θα κληθούν πολλές φορές να αντιμετωπίσουν τις αταξίες των παιδιών, τη ριψοκίνδυνη συμπεριφρορά του και την περιορισμένη συνεργασία τους.

Η πειθαρχία δεν είναι κάτι που δίνεται με μια συνταγή. Είναι μια διαδικασία, η οποία προκύπτει μέσα από τη διαχρονική σχέση μας με τα παιδιά. Για να είναι όμως οι μέθοδοί διαπαιδαγώγησης μας αποτελεσματικές, και για να μην είναι τραυματικές, πρέπει να υιοθετήσουμε ορισμένα κλειδιά συμπεριφοράς και αντίστοιχα να μειώσουμε ή και αποφύγουμε ορισμένα λάθη που κάνουμε σαν γονείς όταν προσπαθούμε να πειθαρχήσουμε τα παιδιά μας:

Το Infokids.com.cy σε μια προσπάθεια να σας βοηθήσει να πειθαρχήσετε τα μικρά σας, συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει τα 5 συχνότερα λάθη που κάνουν όλοι οι γονείς και τα οποία υπονομεύουν τη διαδικασία της πειθαρχίας.

1.Προσπαθείτε να επιβληθείτε στα παιδιά όταν έχουν νεύρα

Σταματήστε τις «άσκοπες φωνές» και δοκιμάστε να μιλήσετε στα παιδιά με σταθερή, χαμηλή σε ένταση και τόνο φωνή, αλλά να εννοείτε αυτά που του/της λέτε !

2. Μην συγκρίνετε άλλα παιδιά με τα δικά σας όταν θέλετε να τους δώσετε το καλό παράδειγμα

Η σύγκριση με άλλα παιδιά, αδέρφια, φίλους, συμμαθητές δεν είναι ο σωστός τρόπος να κάνετε το παιδί σας να συνετιστεί. Πιθανότερο είναι ότι θα το κάνετε να νιώσει άσχημα, να γεμίσει ενοχές που δεν φτάνει τις προσδοκίες σας και να κατηγορεί τον εαυτό του. Να θυμάστε ότι όλα τα παιδιά είναι ξεχωριστά και ότι χρειάζονται διαφορετικό τρόπο προσέγγισης.

3. Μην είστε ασυνεπείς… Κάντε πράξη αυτό που λέτε!

Θα πρέπει να μην «απειλείτε» το παιδί με κυρώσεις που δεν είστε διατεθειμένοι ή που δεν θέλετε να εφαρμόσετε. Το αποτέλεσμα των μη εφαρμοσμένων “απειλών” είναι ότι δημιουργούν σύγχυση ως προς τα πραγματικά όρια της συμπεριφοράς.

4.Μην ασκείτε βία

Η κάθε μορφής βία είναι απαράδεκτη –και δυστυχώς είναι γεγονός ότι η βία φέρνει βία. Αν θέλετε να διδάξετε το παιδί σας να κάνει κάτι: ηρεμήστε, μετά πάρτε μερικές βαθιές ανάσες, βγείτε απ’ το δωμάτιο και διαχειριστείτε το παιδί και το θέμα όταν θα είστε έτοιμοι.

5.Μη χρησιμοποιείτε προστακτική !

Προστάζοντας τα παιδιά διαρκώς, γίνεστε ένας αυταρχικός γονιός που προκαλεί στα παιδιά αντιδραστικότητα και δεν φέρνει κανένα αποτέλεσμα.