Οι γιορτινές, χριστουγεννιάτικες σαλάτες [2] πέρα από το ότι πρέπει να είναι νόστιμες πρέπει να ξεχωρίζουν αλλά και να εντυπωσιάζουν
Μπορεί να μην τις αγαπούν όλοι, αλλά οι σαλάτες είναι το στολίδι του τραπεζιού μας. Εκτός από τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν προσφέρουν και ιδιαίτερο χρώμα στο τραπέζι.
Στο ρεβεγιόν, λοιπόν, που το τραπέζι [3] μας στρώνεται με πλούσια εδέσματα και γευστικότατα πιάτα, οι σαλάτες μας δεν θα μπορούσαν παρά να είναι και εκείνες εντυπωσιακές.
Εμείς σας δίνουμε πέντε ιδέες [4] για πολύχρωμες, γιορτινές σαλάτες που θα ευχαριστηθούν μικροί και μεγάλοι.
Σαλάτα με πορτοκάλι και ρόδι
Τι θα χρειαστείτε
- 1 μεγάλο μάτσο σπανάκι
- 3 πορτοκάλια
- 1 μεγάλο ρόδι
- 1/2 κρεμμυδάκι, κομμένο σε λεπτές φέτες
- 1 κουταλιά της σούπας φρέσκα φύλλα δεντρολίβανου συν κλαδάκια για γαρνίρισμα
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι για γεύση
Για το dressing
- 1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
- 2 κουταλιές της σούπας χυμό πορτοκαλιού
- 2 κουταλάκια λευκό ξύδι από κρασί
- 2 κουταλάκια του γλυκού μουστάρδα Dijon
- 2 κουταλιές της σούπας βουτυρόγαλα
- 1 κουταλάκι του γλυκού κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένο δεντρολίβανο
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι
Εκτέλεση
Για να φτιάξουμε το ντρέσινγκ, χτυπάμε ένα-ένα το ξύσμα, το χυμό, το ξύδι, τη μουστάρδα και το βουτυρόγαλα στο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, το δεντρολίβανο και το αλάτι.
Κόβουμε τα πορτοκάλια σε ροδέλες, αφού πρώτα έχουμε αφαιρέσει τη φλούδα. Αναμειγνύουμε το σπανάκι με το ντρέσινγκ και το απλώνουμε σε μια μεγάλη πιατέλα και βάζουμε τα πορτοκάλια παντού. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το ρόδι και τα κρεμμυδάκια.
Τέλος, προσθέτουμε αλατοπίπερο και δεντρολίβανο.
Σαλάτα με μήλα και καρύδια
Τι θα χρειαστείτε
- 6 κούπες διάφορα ψιλοκομμένα, φυλλώδη λαχανικά της αρεσκείας σας (baby σπανάκι, μαρούλι, ρόκα, γαλλική σαλάτα κ.ά)
- 1 κόκκινο μήλο
- 1 πράσινο μήλο
- 1 κούπα καρύδια (χοντροκομμένα)
- 1/3 της κούπας τριμμένη φέτα
- 1/3 της κούπας αποξηραμένα μύρτιλα
- Για το dressing
- 1 κούπα χυμός μήλου
- 4 κουταλιές μηλόξυδο
- 2 κουταλιές μέλι
- ¼ κουταλάκι μαύρο πιπέρι
- Λίγο αλάτι
- ¼ της κούπας λάδι
Εκτέλεση
Κόψτε τα μήλα σε λεπτέ φέτες. Ανακατέψτε τα σε ένα μπολ με τα καρύδια, την φέτα, τα μύρτιλα και τα λαχανικά.
Περιχύστε με το dressing και ανακατέψτε ώστε να πάει παντού.
Σαλάτα με μανταρίνι και καραμελωμένα αμύγδαλα
Τι θα χρειαστείτε
- 1 μαρούλι
- 310 γρ. μανταρίνια αποξηραμένα
- 6 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
- 3 κουταλιές ζάχαρη
- ½ κούπα αμύγδαλα κομμένα στη μέση
- ¼ της κούπας ξύδι
- ½ της κούπας ελαιόλαδο
- 1/8 κουταλάκι τσαγιού φλοίδες κόκκινης πιπεριάς
- Μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε το μαρούλι, τα μανταρίνια και το κρεμμυδάκι. Ζεστάνετε 2 κουταλιές ζάχαρη με τα αμύγδαλα σε μέτρια φωτιά μέχρι η ζάχαρη να αρχίσει να λιώνει. Ανακατέψτε διαρκώς μέχρι τα αμύγδαλα να ροδίσουν. Γυρίστε το μείγμα σε ένα πιάτο και αφήστε να κρυώσει για 10 λεπτά.
Ανακατέψτε το ξύδι, το λάδι, μια κουταλιά ζάχαρη, την πιπεριά και το πιπέρι σε ένα σέικερ μέχρι να αρχίσει να πήζει λιγάκι. Χτυπήστε δυνατά το μείγμα μέχρι η ζάχαρη να λιώσει.
Πριν σερβίρετε ανακατέψτε πολύ καλά τα λαχανικά με το dressing και γαρνίρετε με τα καραμελωμένα αμύγδαλα.
Γιορτινή κοτοσαλάτα
Τι θα χρειαστείτε
- 250 γραμμάρια στήθος κοτόπουλου, βρασμένο
- Αλατοπίπερο
- 4 καρότα
- 110 γραμμάρια κίτρινο τυρί, τριμμένο
- 220 γραμμάρια μαγιονέζα
- 200 γραμμάρια μήλο, ψιλοκομμένο
- Ασπράδι αυγού
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα 3 καρότα και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια, τα τρίβουμε στο τρίφτη και τα βάζουμε σε ένα μπολάκι. Βράζουμε το κοτόπουλο και το αναμειγνύουμε με τη μαγιονέζα
Σ’ ένα πιάτο βάζουμε πρώτα το κοτόπουλο, έπειτα το καρότο από πάνω και συνεχίζουμε με το τριμμένο τυρί και τέλος βάζουμε το μήλο.
Κόβουμε το τελευταίο καρότο σε ροδέλες και το βάζουμε στην κορυφή της σαλάτας σε 3-4 γραμμές.
Στη συνέχεια, τονίζουμε κάθε γραμμή καρότου με ψιλοκομμένο άνηθο και ασπράδι αυγού.
Σαλάτα με παντζάρι του Άκη Πετρετζίκη
Τι θα χρειαστείτε
Για τη σαλάτα
- 6 παντζάρια, καθαρισμένα και κομμένα στα 4 (ή σε περισσότερα κομμάτια αν είναι μεγάλα)
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 150 γρ. πεκάν ή καρύδια, καθαρισμένα
- 100 γρ. maple syrup ή μέλι
- 2 πρέζες πιπέρι καγέν
- 300 γρ. έτοιμη σαλάτα από διάφορα φυλλώδη λαχανικά
- Για το ντρέσινγκ
- 60 γρ. ελαιόλαδο
- 40 γρ. βαλσαμικό ξίδι
- 1 κ.σ. μαρμελάδα της επιλογής μας
- 2 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
- 2 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού
- αλάτι
- πιπέρι
Για το γαρνίρισμα
- 200 γρ. γκοργκοντζόλα ή μπλε τυρί, σπασμένο με το χέρι σε μικρά κομμάτια
- σπόρια από 1-2 ρόδια
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C, στον αέρα. Ανακατεύουμε τα παντζάρια με το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι σε ένα μπολ και τα απλώνουμε σε ένα ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα.
Τα ψήνουμε για 30-40 λεπτά. Τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Σε ένα άλλο ταψάκι βάζουμε τα καρύδια, που τα έχουμε ανακατέψει σε ένα μπολ με το maple syrup (ή το μέλι) και το πιπέρι καγέν, και τα ψήνουμε για 15 λεπτά ανακατεύοντας δύο φορές κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τα παντζάρια με τη σαλάτα και τους ξηρούς καρπούς. Χτυπάμε όλα τα υλικά του ντρέσινγκ σε ένα σέικερ, προσθέτουμε το τυρί και τους σπόρους των ροδιών και περιχύνουμε τη σαλάτα.
Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.
Διαβάστε επίσης:
5 ιδέες για το πιο εντυπωσιακό πρωτοχρονιάτικο τραπέζι (εικόνες) [5]
Η μαμά που γεννά και τη βοηθά το παιδί της είναι ό,τι πιο τέλειο έχουμε δει (εικόνα) [6]
Στις γιορτές να μην ξεχνάμε τα πνευματικά μας παιδιά – Η σημασία του να είσαι νονός [7]