5 κανόνες ορθογραφίας που μας μπερδεύουν και ο τρόπος να τους θυμόμαστε σωστά

Η γλώσσα μας είναι μια από τις πιο όμορφες και πλούσιες στον κόσμο. Γι’ αυτό ορισμένες φορές κάποιοι κανόνες της μας μπερδεύουν.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μικρά λάθη που αρκετοί κάνουμε συχνά όταν γράφουμε, πώς θα τα διορθώσουμε, αλλά και πώς θα θυμόμαστε κάθε φορά τον σωστό τύπο.

Παρακολουθήστε και παρακολουθείστε

πηγή: Γλωσσολογία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

Γράφεται με ήττα όταν απαιτούμε από κάποιον να δει ή να ακούσει κάτι. Είναι τύπος της προσταστικής της ενεργητικής φωνής του ρήματος παρακολουθώ.

Από την άλλη, γράφεται με έψιλον-γιώτα, όταν σημαίνει ότι σας βλέπουν ή σας ακούν. Είναι τύπος της οριστικής ενεστώτα της παθητικής φωνής.

Για να τα ξεχωρίζετε να θυμάστε ότι στην πρώτη περίπτωση προστάζουμε και στη δεύτερη παθαίνουμε.

Χαίρετε ή χαίρεται;

Η λέξη γράφεται με έψιλον όταν πρόκειται για το Β’ πρόσωπο της προστακτικής. Όταν πρόκειται για το Γ’ πρόσωπο της οριστικής ενεστώτα γράφεται με άλφα γιώτα.

Για να θυμάστε τη διαφορά έχετε στο νου σας ότι όταν χαιρετάμε κάποιον το γράφουμε με την κατάληξη -ε, δηλαδή, του ευχόμαστε «να χαίρεστε».

Πώς ή πως και πού ή που

Οι μονοσύλλαβες λέξεις δεν παίρνουν τόνο. Το «πως» και το «που» τονίζονται μόνο όταν εκφράζουμε ερώτηση ή θαυμασμό. «Πώς τα πήγατε στο διαγώνισμα;» ή «Πού θα συναντηθούμε το απόγευμα;»

Δίνω το παρών ή δίνω το παρόν

Η φράση «δίνω το παρών» σημαίνει ότι ανταποκρίνομαι σε μια πρόσκληση, παρευρίσκομαι, συμμετέχω. Η λέξη παρών, όταν χρησιμοποιείται ως ουσιαστικοποιημένη μετοχή (και όχι ως επίθετο π.χ. ο παρών), λαμβάνει τη σημασία της λέξης παρουσία, ανεξαρτήτως γένους και αριθμού, για παράδειγμα «Οι επιτυχόντες έδωσαν το παρών».

Η φράση «δίνω το παρόν» αναφέρεται σε κάτι που κάνουμε αυτή τη στιγμή και σε ένα αντικείμενο: «Σου δίνω το παρόν έγγραφο».

Για να ξεχωρίζετε κάθε φορά ποιο χρειάζεστε, να θυμάστε ότι όταν θέλουμε να δηλώσουμε παρουσία, σημειώνουμε το παρών (με ωμέγα).

Λεωφορείο, αλλά βιβλίο

πηγή: kiriasidore.blogspot.com/

Τα ουσιαστικά που τελειώνουν σε -ειο, μπορεί να μας μπερδέψουν αρκετά. Σαν γενικό κανόνα να θυμάστε ότι όταν η λέξη περιγράφει κάτι που μπορεί να έχει πόρτα, τότε βάζουμε έψιλον-γιώτα! Για παράδειγμα, ιατρείο, λεωφορείο, μουσείο.