2 επιβεβαιωμένα κρούσματα μεταπνευμονοϊού στη Θεσσαλονίκη

Δύο είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του μεταπνευμονοϊού HMPV στην Ελλάδα. Ένας άντρας, 71 ετών, ο οποίος νοσηλεύεται στη ΜΕΘ και ο οποίος κόλλησε από την κόρη του που είχε ταξιδέψει στην Κίνα και η σύζυγος του που επίσης μολύνθηκε. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισημαίνει ότι πρόκειται για τη συνήθη έξαρση των τυπικών λοιμώξεων του αναπνευστικού.

Ο ιός HMPV κυκλοφορεί διεθνώς εδώ και δεκαετίες, με αποτέλεσμα να έχει ήδη δημιουργηθεί μια μορφή ανοσίας στους πληθυσμούς, ακριβώς από τις προηγούμενες μολύνσεις. Έτσι, σε αντίθεση με τον νέο κορονοϊό, ο ΗMPV δεν θεωρείται ως πανδημικός ιός.

Μία αρκούντως καθησυχαστική ανακοίνωση εξέδωσε πριν από λίγη ώρα, σήμερα, ο Παγκόμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), σχετικά με τον ανθρώπινο μεταπνευμονοϊό (HMPV).

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΠΟΥ δεν υπάρχει καμία αναγκαιότητα για να επιβληθούν περιορισμοί στα ταξίδια και τις εμπορικές δραστηριότητες λόγω του HMPV, καθώς ο κίνδυνος παραμένει χαμηλός, αφού ο συγκεκριμένος ιός παρατηρείται τακτικά σε περιόδους αυξημένης δραστηριότητας των ιώσεων του αναπνευστικού.

Οι ειδικοί του ΠΟΥ καλούν επίσης τους πολίτες να λαμβάνουν τα ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας και να τηρούν τα ατομικά μέτρα υγιεινής, καθώς και τις υγειονομικές υπηρεσίες των χωρών να συνεχίσουν την επιδημιολογική επιτήρηση.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, σε πολλές χώρες του βόρειου ημισφαιρίου υπάρχει αυτή την εποχή αυξητική τάση στις οξείες λοιμώξεις του αναπνευστικού. Η έξαρση αποδίδεται συνήθως στις εποχικές επιδημίες αναπνευστικών παθογόνων, όπως η γρίπη, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) και άλλοι κοινοί αναπνευστικοί ιοί, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπινου μεταπνευμονοϊού (HMPV) και των πνευμονιών από μυκόπλασμα.

Η ανακοίνωση του ΠΟΥ καταλήγει με την επισήμανση ότι, επί του παρόντος, σε ορισμένες από αυτές τις χώρες στο εύκρατο βόρειο ημισφαίριο, τα ποσοστά γρίπης (ILI) ή/και οξείας αναπνευστικής λοίμωξης (ARI) έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες και είναι πάνω από τα βασικά επίπεδα, ακολουθώντας τις συνήθεις εποχικές τάσεις.

«Είναι ένας ιός που τον ξέρουμε από το 2001, δήλωσε ο καθηγητής πνευμονολογίας κ. Στέλιος Λουκίδης. Εμείς τον γνωρίζουμε διότι στη διάρκεια της νοσηλείας ασθενών με λοιμώξεις, επειδή κάνουν μια ειδική εξέταση, Φιλ Μάρει (…) ταυτοποίηση 20 τουλάχιστον ιών μέσω λήψης ενός επιχρίσματος από το φάρυγγα ή από τη μύτη, κάτι που πάντα το κάνουμε στις νοσηλείες μας. Εκεί βρίσκεται μέσα με τα πνευμόνια μας και πολλές φορές τον βλέπουμε να είναι η αιτία της λοίμωξης για κάποιον τον οποίον νοσηλεύουμε. Άρα, δεν είναι καινούργιος ιός, είναι παλιός ιός. Δεν θεωρώ ότι πρέπει να τον ονομάζουμε ιό της Κίνας. Είναι κλασικός ιός για τον οποίο πάρα πολλοί έχουμε έρθει σε επαφή πριν από τα πέντε έτη, οπότε είναι κάποιος ιός τον οποίον τον γνωρίζουμε, έχουμε δηλαδή έρθει σε επαφή παρόλο που δεν το ξέρουμε».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων έχει προειδοποιήσει τους πολίτες να λαμβάνουν μέτρα υγιεινής και πρόληψης, ενώ υποβαθμίζει μετ’ επιτάσεως τα περί έντονης πίεσης και υπερφόρτωσης των νοσοκομείων της χώρας, καθώς και τους γενικούς και αόριστους φόβους στην κοινή γνώμη για το ενδεχόμενο να αναπτυχθεί εκ νέου μια πανδημία αντίστοιχη εκείνης του νέου κορονοϊού και της λοίμωξης COVID-19.

Για τον πνευμονοϊό δεν υπάρχει κανένα διαθέσιμο εμβόλιο ή αντίστοιχα αντιιικά φάρμακα, τα κλασικά και γνωστά σε όλους μας μέτρα ατομικής υγιεινής και πρόληψης είναι τα κύρια μέσα για τη μείωση της όποιας μετάδοσης του ΗMPV:

– Μείνετε στο σπίτι όταν είστε με ύποπτα συμπτώματα.

– Ακολουθήστε καλές πρακτικές υγιεινής, όπως το ευλαβικό πλύσιμο των χεριών σας.

– Καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας, όταν βήχετε ή φτερνίζεστε.

– Φορέστε μάσκα ατομικής προστασίας, εάν είστε με ύποπτα συμπτώματα και πρέπει να κυκλοφορήσετε σε δημόσιους χώρους.