10 τρόποι που γίνεσαι τοξικός γονιός – ακόμα κι αν δεν το καταλαβαίνεις

Η τοξικότητα των γονεών είναι κρυμμένη καλά. Σε συμπεριφορές που προκαλούν βαθιά ψυχικά τραύματα στο παιδί, σε λόγια που το “σκοτώνουν” και υποβαθμίζουν την προσωπικότητά του. Ο διαταραγμένος γονέας συνηθίζει να προβάλλει την διαταραχή του στο παιδί. Και το διαταραγμένο παιδί είναι δυνάμει ένας διαταραγμένος γονέας που θα κακομεταχειριστεί το παιδί του.

Το Infokids.com.cy συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει τα σημάδια που υποδηλώνουν τοξικοί συμπεριφορά από την πλευρά των γονιών.

1. Μιλάς στο παιδί σου και δεν το αφήνεις να σου πει ό,τι θα ήθελε

Η επικοινωνία μεταξύ γονέα και παιδιού μπορεί να είναι δύσκολη, ιδιαίτερα καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν και αρχίζουν να υιοθετούν τις δικές τους απόψεις. Η επικοινωνία με τον σωστό τρόπο είναι το κλειδί για τους γονείς. Οι τοξικοί γονείς δεν ακούνε τα παιδιά τους, αλλά αντ ‘αυτού, μιλάνε διαρκώς οι ίδιοι και δεν θέλουν να κάνουν διάλογο με τα παιδιά. Όταν οι γονείς ακούν τα παιδιά, τους δείχνουν ότι ενδιαφέρονται και νοιάζονται για αυτά που έχουν να πουν. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως πρέπει να διατηρούν βλεμματική επαφή, να δίνουν την αμέριστη προσοχή τους καταργώντας περισπασμούς , να ακούν χωρίς να διακόπτουν και τέλος, να δείχνουν στα παιδιά πως τα έχουν ακούσει επαναλαμβάνοντας ό,τι ειπώθηκε με ελαφρώς διαφορετική διατύπωση. Κάνοντας οι γονείς τις σωστές ερωτήσεις μπορούν να ενθαρρύνουν την επικοινωνία και τη συζήτηση. Όταν οι γονείς επικοινωνούν θετικά και αποτελεσματικά με τα παιδιά, τους δείχνουν σεβασμό και εκτίμηση. Ταυτόχρονα, τα παιδιά αισθάνονται ότι έχουν ακουστεί και έχουν γίνει αντιληπτοί από τους γονείς με αποτέλεσμα να ενισχύεται η αυτοπεποίθηση και η αυτοεκτίμησή τους.

2. Ρίχνεις την ευθύνη στο παιδί για ό,τι κακό συμβαίνει

Η ζωή πολλών μαμάδων και μπαμπάδων δεν είναι εύκολη –δουλειά, προβλήματα, υποχρεώσεις, κούραση, εκκρεμότητες οδηγούν σε στρες και εξάρσεις. Και δεν είναι λίγα τα παιδιά που εισπράττουν αυτή την κακή ψυχολογία των γονιών ως δική τους ευθύνη. Υποχρέωση των γονιών είναι να αναλαμβάνουν να λύνουν οι ίδιοι τα όποια προβλήματα τους ταλανίζουν, διασφαλίζοντας την ηρεμία και την ασφάλεια για τα παιδιά τους.

3.Είσαι υπερβολικά επικριτικός

Κριτικάρεις, αποδίδεις κατηγορίες, υποτιμάς και αποδοκιμάζεις αρκετά συχνά το παιδί σου; Η επικριτικότητά σου όχι μόνο δεν το βοηθά να βελτιώσει τη συμπεριφορά του αλλά πληγώνεται και νιώθει ανίκανο κι ανεπαρκές.Όταν ένα παιδί δέχεται μόνιμα κριτική πιθανότατα θα μεγαλώσει νιώθοντας πως δεν είναι ποτέ αρκετά καλό και θα δημιουργήσει την πεποίθηση ότι δεν μπορεί να τα καταφέρει σε τίποτα. Και αυτό θα του δημιουργήσει προβλήματα σε κοινωνικό, συναισθηματικό και επαγγελματικό επίπεδο. Πρέπει να προσέχεις το τι λες και με ποιον τρόπο το λες στο παιδί όταν του ασκείς κριτική.

4.Μην κάνεις διαρκώς αστεία που μειώνουν το παιδί

Όλοι οι γονείς πειράζουν τα παιδιά τους είτε σε μικρότερο είτε σε μεγαλύτερο βαθμό. Το πρόβλημα ξεκινά αν εστιάζεις διαρκώς σε ένα αρνητικό χαρακτηριστικό του παιδιού και συνεχίζεις να το χρησιμοποιούν ως πείραγμα («εσύ δε θα ψηλώσεις άλλο; Έτσι θα μείνεις;») .

5.Μην βάζεις ταμπέλες στο παιδί σου

Όταν εχουμε αρνητική γνώμη για το παιδί, δημιουργούμε αρνητικό κλίμα προσδοκιών που σημαίνει ότι ασυνείδητα ενδεχομένως, δεν έχουμε θετικές προσδοκίες από αυτό. Έτσι, του κόβουμε τα φτερά, μειώνουμε την αυτοπεποίθησή του και ατονούμε τα ταλέντα του. Με τον ίδιο τρόπο οι υπερβολικά θετικές προσδοκίες «είσαι πανέξυπνο παιδί» μπορεί να έχουν αρνητικά αποτελέσματα με την έννοια ότι όταν πιστεύουμε ότι το παιδί μας μπορεί να τα καταφέρει σε όλους τους τομείς, εκείνο νιώθει την υποχρέωση να μην μας απογοητεύσει με αποτέλεσμα να βιώνει στρες και να απογοητεύεται υπερβολικά κάθε φορά που αποτυγχάνει.

6. Συγκρίνεις το παιδί σου με γνωστούς και φίλους και πάντα αναδεικνύεις πόσο λάθος αντιμετωπίζει τα πράγματα

Τοξική είναι και η τακτική της σύγκρισης: «Γιατί δε μοιάζεις στην αδερφή σου / στον συμμαθητή σου;».Καλό είναι να θυμόμαστε ότι κάθε παιδί είναι μοναδικό και έχει τις δυνατότητες να κάνει πολλά πράγματα και να ενεργεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Είναι πολύ σημαντικό για το παιδί να γνωρίζει ότι οι γονείς του το εκτιμούν και το αγαπούν, και συζητούν μαζί του για τις μη αποδεκτές πράξεις του, εξηγώντας του τους λόγους, χωρίς να το μειώνουν ή να το υποτιμούν.

7. Χρησιμοποιείτε διαρκώς τη φράση «Δεν σου επιτρέπω»  ή «Εσύ πάντα…»

Το να απευθύνεσαι συνεχεια στο παιδί  λέγοντας τις φράσεις «Εσύ πάντα» ή «Δεν σου επιτρέπω» αφήνουν ελάχιστο περιθώριο στο παιδί να κάνει αλλαγές στη συμπεριφορά του. Σταμάτα να είσαι διαρκώς απόλυτος στα λόγια και προσπάθησε να μιλάς στο παιδί με κατανόηση και ποτέ με απότομο τρόπο.

8. Μην αντιμετωπίζεις το παιδί σαν να είστε φιλαράκια

Ένας γονιός πρέπει να είναι ένα άτομο στο οποίο το παιδί να νιώθει ότι μπορεί να μιλήσει για όλα αλλά ταυτόχρονα να θέτει τα όριά του και τους κανόνες του.Αυτή η συμπεριφορά είναι που δίνει στα παιδιά την αίσθηση της ασφάλειας. Όταν ένα παιδί ξεπερνά τα όρια τότε είναι δική μας δουλειά να εξηγήσουμε στο παιδί μας τις συνέπειες αυτής της συμπεριφοράς. Να είσαι ο καλύτερος γονιός του παιδιού σου και όχι ο καλύτερος φίλος του.

9.Του καταπιέζεις την ελευθερία και δεν το αφήνεις να είναι ανεξάρτητο

Σταμάτα να είσαι υπερπροστατευτικός και να καταπνίγεις κάθε προσπάθεια του παιδιού να ανεξαρτητοποιηθεί. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να εξερευνήσουν, να δοκιμάσουν και να κατακτήσουν νέες δραστηριότητες. Για να γίνουν τα παιδιά υπεύθυνοι ενήλικες, με αυτοπεποίθηση και για να αποκτήσουν το θάρρος να διεκδικούν, χρειάζονται ευκαιρίες για να εξερευνήσουν το περιβάλλον τους τόσο σωματικά όσο και πνευματικά, χωρίς τη συνεχή παρέμβαση από τους γονείς τους.

10. Τιμωρείς το παιδί σου καταστρέφοντας κάποιο αγαπημένο του παιχνίδι ή αντικείμενο

Tο να καταστρέψεις ή να πετάξεις στα σκουπίδια ένα αγαπημένο παιχνίδι του παιδιού σου δεν είναι μια πράξη που έχει αποτέλεσμα καθώς το μόνο που καταφέρνεις είναι να πληγώσεις το παιδί σου και να το κάνεις να σε μισήσει που του στέρησες κάτι που ήθελε πολύ.